Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Καραγιάννης: Αρχές Ιουνίου στη Διυπουργική ΣΔΙΤ το έργο της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιώργος Καραγιάννης ΥΠΟΜΕ

Αρχές Ιουνίου περνάει από τη Διυπουργική το νέο έργο-ΣΔΙΤ για την Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Αυτό αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ.Καραγιάννης: «Επιλέχθηκε αυτή η λύση της γέφυρας που θα φτιαχτεί παράλληλα με την εσωτερική περιφερειακή που επίσης θα διαπλατυνθεί, προκειμένου να αποφορτιστεί ο συγκεκριμένος άξονας. Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς, οι μελέτες δουλεύονται ήδη και το λέμε για πρώτη φορά σήμερα εδώ στην εκπομπή σας, ότι στο επόμενο διάστημα, ως τα τέλη Μαϊού, ή τις αρχές Ιουνίου, το έργο θα περάσει Διϋπουργική, ώστε να πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να ξεκινήσει η πρώτη φάση του, με τη έναρξη σύνταξης τευχών δημοπράτησης. Μιλάμε για έργο πνοής, της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ. Αν όλα πάνε καλά χωρίς εμπλοκές, είναι πιθανόν να έχουμε ανακήρυξη αναδόχου περί τα τέλη του 2021, ή τις αρχές του 2022.»

Τι είπε για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ανέφερε πως «Μένουμε σταθεροί στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό και από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό, για το 2023. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να αλλάζουν αυτόν τον στόχο. Μετά και την έγκριση του ΥΠΠΟ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, με γνώμονα πάντα την ανάδειξή τους, προχωρούν οι εργασίες για την απομάκρυνση της άμμου που είχε χρησιμοποιηθεί για προφύλαξη στα αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου. Σήμερα παραδόθηκε η πρώτη μελέτη που αφορά στο Σταθμό Βενιζέλου, μέσα στο καλοκαίρι θα παραδοθεί και η δεύτερη, η λεγόμενη ΟΜ2. Προχωράμε πολύ γρήγορα και προσοχή μας είναι στραμμένη.»

Για τις απαιτήσεις του αναδόχου εργολάβου του Μετρό είπε με νόημα πως «Κάποιοι παραπλανούν τον κόσμο. Βγαίνουν με δακρύβρεχτες ανακοινώσεις, ξεχνώντας ποια περίοδο αφορούν οι απαιτήσεις του εργολάβου. Ο επιχειρηματολογία του εργολάβου εξετάζεται και θα απαντηθεί από την Αττικό Μετρό, αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ότι οι απαιτήσεις που εγείρει ο εργολάβος, μιλώντας για καθυστερήσεις, αφορούν την περίοδο 2015-2019!».

ΟΑΣΘ-ΟΛΘ

Για τον ΟΑΣΘ υποστήριξε πως η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποδίδει, και πως ο διαγωνισμός για την προμήθεια λεωφορείων θα αποδώσει πολύ γρήγορα, ακόμα και η παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για την προμήθεια λεωφορείων είναι προς θετική κατεύθυνση. “Παραλάβαμε μια εικόνα κατάρρευσης. Όμως, η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Επιτρέψτε μου να πω με το ρίσκο της πρόβλεψης, ότι το Σεπτέμβριο η εικόνα θα είναι πάρα πολύ καλύτερη”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις συνδέσεις ΟΛΘ με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων σημείωσε πως: «Ήδη μετά από χρόνια ξεκολλήσαμε τη σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας με τον 6ο προβλήτα γιατί αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.»

Τέλος για τη διαπλάτυνση οδικού άξονα προς Χαλκιδική υπογράμμισε πως «Προχωράμε για να τελειώσει το κομμάτι του ενός χιλιομέτρου που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη κυκλοφορία και κανείς δεν καταλάβαινε γιατί δεν ολοκληρωνόταν τόσα χρόνια.»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ TOY LOCKDOWN

Ο κ. Καραγιάννης, έκανε λόγο για θετικό απολογισμό στους χώρους των εργοταξίων που έμειναν ανοιχτοί την περίοδο του lock down, με τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας έναντι του κορωνοϊού, σημείωσε πως όλα τα δημόσια έργα προχώρησαν στην πλειονότητά τους χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, Σημείωσε δε, πως ζητήματα που αφορούν στην παράταση του συμβατικού χρονοδιαγράμματος (λόγω καθυστερήσεων της πανδημίας) και στην κατά περίπτωση αύξηση του κόστους λόγω των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, είτε έχουν αντιμετωπιστεί με σχετικές αποφάσεις του προηγούμενου διαστήματος, είτε λαμβάνονται υπόψη και αντιμετωπίζεται σε διάλογο με τον κατασκευαστικό κλάδο.

image_pdfimage_print

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Φωτορεπορτάζ από το Thessaloniki Flyover, το νέο υπέργειο άξονα της Περιφερειακής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

flyover

H αναβίωση του σχεδίου για την αναβάθμιση του ανατολικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης είναι πλέον γεγονός μετά την έγκριση της Διυπουργικής επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα νέο υπέργειο άξονα ο οποίος θα “ίπταται” πάνω από τη σημερινή περιφερειακή οδό. Το “Thessaloniki Flyover” όπως ονομάστηκε αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της ηπειρωτικής χώρας.

Το έργο είχε εξαγγείλει από το βήμα της περσινής ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και το παρουσίασε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, του οποίο το υπουργείο είναι και η Αναθέτουσα Αρχή του έργου.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε περίπου 370εκατ.ευρώ και η κατασκευή και λειτουργία του θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα αρχές Φθινοπώρου και τα έργα να ξεκινήσουν τέλη του 2021 ή αρχές του 2022. Η διάρκεια τους εκτιμάται σε περίπου 4 χρόνια ενώ για επιπλέον 26 χρόνια ο ανάδοχος θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του νέου αυτού άξονα.

Η αρχή του έργου προβλέπεται να είναι στον κόμβο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και το τέλος του στην ανατολική απόληξη της Περιφερειακής οδού κοντά στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Με τη λειτουργία του αναμένεται άμεσα να “απορροφήσει” περίπου το 1/3 της σημερινής κυκλοφορίας (25%-35% της κυκλοφορίας).

Ουσιαστικά ο υπέργειος αυτός άξονας θα εδράζεται πάνω σε μία γέφυρα, θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα είναι κατά κάποιο τροπο περιβαλλοντικά φιλικός, μιας και η επιλογή της κατασκευής πάνω σε γέφυρα σημαίνει λιγότερες παρεμβάσεις επί εδάφους μιας και θα κινείται στο μεγαλύτερο μέρος του πάνω από τον υφιστάμενο περιφερειακό δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Οι παρεμβάσεις θα είναι τεσσάρων ειδών:

-Πρώτον, στοχευμένες απλές επεμβάσεις, σε κόμβους όπως η σύνδεση με ΤΙΤΑΝ, η σύνδεση Λ. Κατσιμίδου, Τούμπας, η σύνδεση Κωνσταντινοπολίτικων.
-Δεύτερον, μείζονες επεμβάσεις, στους κόμβους στο Επταπύργιο, την Πυλαία, και το Πανόραμα.
-Τρίτον, πλήρης ανασχεδιασμός των κόμβων Πεύκων – Νεάπολης και Αγ. Παύλου.
-Και τέταρτον, κατασκευή νέου κόμβου σύνδεσης με Θέρμη – Πανόραμα – Νέα Ραιδεστό, και Γαλάτιστα, Πολύγυρο, Σιθωνία.

Στο Thessaloniki flyover δεν προβλέπεται καταβολή διοδίων καθώς η αποπληρωμή της κατασκευής και της λειτουργίας θα πραγματοποιείται μέσω των λεγόμενων “πληρωμών διαθεσιμότητας” δηλαδή μέσω πληρωμών από την κεντρική κυβέρνηση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Πράσινο φως της διυπουργικής για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

flyover

Εγκρίθηκε πριν από λίγο από τη διυπουργική επιτροπή το μεγάλο οδικό έργο για την αναβάθμισης της Ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υποδομών & Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κ. Νικόλαου Μαντζούφα και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Γεώργιου Καραγιάννη. Το έργο που έχει γίνει γνωστό ως Thessaloniki flyover θα είναι ουσιαστικά ένας νέος άξονας η οποία θα εδράζεται σε μία γέφυρα και υπέργεια θα διατρέχει την Περιφερειακή από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και θα καταλήγει στον Άγιο Παύλο και στην ουσία από το Παπαγεωργίου μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα θα έχουμε οκτώ χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι συνεχές Flyover.

Ποια είναι η συνέχεια

Μετά από αυτή την έναρξη, ξεκινά η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Το έργο πνοής για την Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα μπορεί να δημοπρατηθεί στις αρχές Φθινοπώρου. Αν όλα πάνε καλά χωρίς εμπλοκές, είναι πιθανόν να έχουμε ανακήρυξη αναδόχου περί τα τέλη του 2021, ή τις αρχές του 2022. Το έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 370 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη, τα επόμενα χρόνια και θα αποπληρωθεί μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας.

Μέχρι σήμερα η Ανατολική Περιφερειακή εξυπηρετεί περίπου 5.000 οχήματα, ενώ η εκτίμηση είναι ότι το 2030 η κυκλοφορία αναμένεται να φτάσει τα 7.500 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση. Με το Fly-over, ή αλλιώς τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, θα διπλασιαστεί η δυνατότητα αυτοκινήτων και θα μπορούν να εξυπηρετούνται 10.000 οχήματα ανά ώρα και ανά κατεύθυνση. Πρόκειται δηλαδή για ένα «δρόμο πάνω από το δρόμο», τη μεγαλύτερη συνεχή υπέργεια οδό στην Ελλάδα, που θα ανακουφίσει την Ανατολική Περιφερειακή Οδό με τρεις τρόπους: Θα αυξήσει την κυκλοφοριακή ικανότητα, θα βελτιώσει θεαματικά την οδική ασφάλεια και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το έργο όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ για χρονική περίοδο 30 ετών, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχουν διόδια. Από αυτά 4 χρόνια θα είναι η κατασκευή και 26 χρόνια η περίοδος λειτουργίας. Με τη δημοπράτηση του έργου θα έχει γίνει πράξη η περυσινή εξαγγελία του έργου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.

Τι αφορά το έργο

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση/κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων. Ειδικότερα:

– Το τμήμα από Ανισόπεδο Κόμβο -Κ5 (περιοχή Νοσοκομείου Παπαγεωργίου – πρώην στρατοπέδου Καρατάσου) έως την περιοχή του Νοσοκομείου «ΓΕΝΕΣΙΣ» με μήκος 9,5 χλμ. προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου.

– Το τμήμα «ΓΕΝΕΣΙΣ» – Ανισόπεδος Κόμβος -Κ12 (σύνδεση με ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών), μήκους 3,5 χλμ, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.
Βάσει της απόφασης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει:

-την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών,

-την κατασκευή του συνόλου των εργασιών,

-τη χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει βάσει του οριστικού σχεδιασμού

-τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού έργου, συμπεριλαμβανομένης και της Δυτικής Περιφερειακής Οδού για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης, με αντάλλαγμα πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας επί της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στα ακόλουθα σημεία:

Κατεύθυνση δυτικά:

1. Χ.Θ. 18 +300, δεξιά
2. Χ.Θ. 13 +000, δεξιά

Κατεύθυνση ανατολικά:

1. Χ.Θ. 13+000, δεξιά

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως και την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η ώρα έναρξης των εργασιών για την κατεύθυνση προς δυτικά ορίζεται στις 09.00 π.μ. ενώ για την κατεύθυνση προς ανατολικά ορίζεται στις 07.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

Εργασίες συντήρησης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης

Eργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των νοσοκομείων “Παπαγεωργίου” και “424 ΓΣΝΕ” από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Τρίτη 7 Ιουλίου  έως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ασφαλτικών οδοστρωμάτων, στο τμήμα της παράπλευρης οδού από το“424 ΓΣΝΕ” (ισόπεδος κόμβος προς Πολίχνη) και μέχρι τη συμβολή με τη δημοτική οδό Αγνώστου Στρατιώτη (Βυζαντινοί Νερόμυλοι) και στις δύο κατευθύνσεις της οδού.

Οι παραπάνω εργασίες θα πραγματοποιηθούν  από την Τρίτη 7 Ιουλίου  έως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7.00 το πρωί.

Ήδη  έχει  γίνει  η  σχετική  συνεννόηση  με  τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες  κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις  για  την  ασφαλέστερη  διεξαγωγή  της  κυκλοφορίας  στη  διάρκεια  των  εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα