Τους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την είσοδο επενδυτών μειοψηφίας στη εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» που αποτελεί φορέα υλοποίησης της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, το ποσοστό που θα διατεθεί προς εκχώρηση ανέρχεται σε έως 39%, με τους όρους τους διαγωνισμού να τελούν υπό διαμόρφωση σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση μέρους του προς διάθεση ποσοστού από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κινεζική State Grid, είχε εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της για είσοδο στην «Αριάδνη» με ποσοστό 20%, υπογράφοντας μάλιστα σχετικό MoU κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα.
Στον ΑΔΜΗΕ πάντως εκφράζεται εύλογη αισιοδοξία για ισχυρό ενδιαφέρον στη διαδικασία που βρίσκεται προ των πυλών, δεδομένου ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι μία προσοδοφόρα επένδυση με σταθερή απόδοση, γεγονός που την καθιστά ελκυστική.
Η είσοδος επενδυτή στην «Αριάδνη» θα βελτιώσει περαιτέρω το χρηματοοικονομικό προφίλ του έργου διατηρώντας το δανεισμό του Διαχειριστή σε χαμηλά επίπεδα και δημιουργώντας παράλληλα χώρο για το μεγαλεπήβολο επενδυτικό του πρόγραμμα που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας.
Η φόρμουλα αυτή μάλιστα ενδέχεται να υιοθετηθεί και σε άλλα έργα που έχει δρομολογήσει ο Διαχειριστής, τα οποία ακόμα και αν επισπευστούν (όπως για παράδειγμα συνέβη με τη Γ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων), θα έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδοτική ευελιξία για την υλοποίησή τους.
Σε ό,τι αφορά πάντως τη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται προ των πυλών, αν και η διεύρυνση της κινεζικής παρουσία στις ενεργειακές υποδομές -εν προκειμένω μέσω της «Αριάδνης»- αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΥΠΕΝ βασικό κριτήριο για την είσοδο κάποιου επενδυτή θα αποτελέσει πρωτίστως το προσφερόμενο τίμημα.
Σχετικά με τον διαγωνισμό του έργου της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης, υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, συνολικού προϋπολογισμού 615 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές διεθνώς και στην επόμενη φάση προκρίθηκαν οι Prysmian, Nexans και ΝΚΤ-Ελληνικά Καλώδια.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV