Connect with us

Επικαιρότητα

Αραβώσης (ΥΠΕΝ): Στρατηγικός σχεδιασμός για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Καμμένα δέντρα Μάτι Αττικής

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ στην ημερίδα της ΚΕΔΕ και του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου με θέμα: «Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή. Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά».

Αναλυτικά η ομιλία του Γενικού Γραμματέα:

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας παρουσία και να ευχηθώ να μην ζήσουμε παρόμοιες στιγμές σαν την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Αν και ξεκινήσαμε τη δική μας μάχη προ ολίγων ημερών, θεωρούμε άμεση υποχρέωση μας την προώθηση του σχεδιασμού και υλοποίησης αποτελεσματικών μέτρων αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών που έχουν υποστεί το Μάτι και οι κάτοικοι του. Περισσότερο όμως οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους πολίτες, την κοινωνία και το περιβάλλον μια αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης φυσικών καταστροφών ώστε να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις αποτίμησης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, μέτρα αποκατάστασης, σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων, εξασφάλιση αειφoρίας.

Πιο συγκεκριμένα προωθούνται:

– Ολοκλήρωση της ανάρτησης δασικών χαρτών και της κύρωσης τους για τις περιοχές καταρτισμένων δασικών χαρτών της χώρας καθώς και για τις λοιπές υπό κατάρτιση.

– Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών.

– Υλοποίηση του 1ου Σχεδίου Δράσης που αφορά τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών για το χρονικό διάστημα 2019-2021 για τα δασικά οικοσυστήματα, αλλά και για τις ζώνες μίξης δάσους – οικισμών.

– Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου για το σύνολο της χώρας.

– Θεσμοθέτηση νέων τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, ώστε όλα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας να διαχειρίζονται αειφορικά, σύγχρονα και παραγωγικά.

– Ολοκλήρωση και έκδοση όλων των προβλεπόμενων διοικητικών πράξεων του νόμου 4423/2016 που αφορούν το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δασικών Συνεταιρισμών.

Η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος άμεσα προχωρά στην επίσπευση των απαραίτητων ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν:

1. Η μελέτη των αναδασωτικών εργασιών στην περιοχή Ν. Βουτζά.

2. Η μελέτη «Αντιδιαβρωτικών Αντιπλημμυρικών έργα καμένων εκτάσεων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος. Παράλληλα θα υπάρξει στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού περιβάλλοντος με τις Δ/νσεις Δασών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε ότι αφορά τους ήδη καταρτισμένους, επικαιροποιημένους και αναρτημένους δασικούς χάρτες για περιοχές της Αττικής, που είχαν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

3. Λήψη οδηγιών για την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των ειδικότερων διαδικασιών για την επίσπευση της έκδοσης των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών ανακατασκευής ή επισκευής σε πυρόπληκτα κτίρια.

4. Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο αίτημα της «Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Μάτι Αττικής» θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Διευθύνσεων Προστασίας Δασών – Δασικών Έργων και Υποδομών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να εξεταστεί κάθε περιθώριο λύσης σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

5. Τέλος, σε άμεση προτεραιότητα τίθεται ο καθαρισμός του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης και η διαχείριση των αμιαντούχων αποβλήτων, ένα έργο το οποίο διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι στόχο μας αποτελεί η άμεση αποκατάσταση των καταστροφών των πληγέντων περιοχών και η επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες τους. Η ανάπτυξη πράσινης στρατηγικής με έμφαση στην προστασία των δασών και την αειφόρο ανάπτυξη είναι πιο επιτακτική από ποτέ και αυτό θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: Η ακύρωση της ΔΕΘ ορθή αλλά και μία χαμένη ευκαιρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ και ειδικότερα το πεδίο Εκδηλώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα