Βαγγέλης
Θάνος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε τον πλήρη οδηγό για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκύπτει , η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις (τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες) μέχρι τα τέλη του 2023 όπου θα δημοπρατηθούν συνολικά 1000 MW.

Η επιλογή των προς ενίσχυση έργων θα προκύψει μέσα από διαδοχικές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η επιλογή των σταθμών που θα ενισχυθούν θα ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023. Οι σταθμοί αποθήκευσης που εντάσσονται στο μέτρο πρέπει να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Το χρονοδιάγραμμα ορίζει πως το Β’ τρίμηνο του 2023 (Α ανταγωνιστική διαδικασία) θα βγουν στο “σφυρί” 400 MW. Το Γ τρίμηνο (Β διαδικασία) θα δημοπρατηθούν 300 MW και τέλος το Δ΄ τρίμηνο (Γ διαδικασία) του 2023 θα δημοπρατηθούν άλλα 300 MW.

Οι υποδομές αποθήκευσης ενέργειας υποχρεούνται να υποβάλλουν στη ΡΑΑΕΥ τριμηνιαίες εκθέσεις όπου περιγράφεται αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης των έργων, όπως η αδειοδότηση, η σύναψη συμβάσεων, ανέγερση, σύνδεση στο δίκτυο και η δοκιμαστική λειτουργία. Ο εκθέσεις θα πρέπει να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια από την ένταξή τους στο σχήμα ενίσχυσης μέχρι την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Η πρώτη έκθεση προόδου υποβάλλεται 3 μήνες από την έκδοση των αποτελεσμάτων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ καθορίζονται ο τρόπος διενέργειας των διαδικασιών, ο αριθμός τους ανά έτος, το χρονοδιάγραμμα , η τιμή εκκίνησης της εκάστοτε διαδικασίας , η ισχύς των σταθμών, τα ελάχιστα αποδεκτά τεχνικά χαρακτηριστικά, ο βαθμός αδειοδοτικής ωριμότητας των σταθμών, ο χρονικός προγραμματισμός για τη θέση σε λειτουργία των σταθμών, το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης, η διάρκεια χορήγησης της λειτουργικής ενίσχυσης κ.α.

Η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς μέσω των Ανταγωνιστικών Διαδικασιών υποβολής προσφορών ανέρχεται σε χίλια 1000 MW μέγιστης ισχύος έγχυσης.

Για τη διενέργεια των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και την κατακύρωση των αποτελεσμάτων αυτών αρμόδια είναι η ΡΑΑΕΥ, καθώς με δική της απόφαση προκηρύσσεται η ανταγωνιστική διαδικασία. Οι σταθμοί αποθήκευσης που συμμετέχουν σε κάθε Ανταγωνιστική Διαδικασία αξιολογούνται από την ΡΑΑΕΥ ως προς την πληρότητα και την εγκυρότητα των συμμετοχών τους, με βάση την υποβληθείσα τεχνική περιγραφή κάθε έργου.

Τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής εκάστου ΣΑΗΕ προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για την Α’ Ανταγωνιστική Διαδικασία καθορίζεται σε 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος). Οι ιδιοκτήτες των ενισχυόμενων σταθμών που επιλέγονται από την Α’ και τη Β’ Ανταγωνιστική Διαδικασία λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Οι ΣΑΗΕ εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης μέσω του οποίου λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση, πλέον της επενδυτικής ενίσχυσης. Η περίοδος ενίσχυσης, εντός της οποίας καταβάλλεται λειτουργική ενίσχυση στους ενισχυόμενους ΣΑΗΕ, ορίζεται σε 10 έτη.

Η αδειοδοτική ωριμότητα των έργων

Όσον αφορά την αδειοδοτική ωρίμανση οι σταθμοί της πρώτης διαδικασίας οφείλουν να έχουν σε ισχύ άδεια αποθήκευσης ενέργειας. Να μην έχουν ξεκινήσει εργασίες πριν από την προσφορά ενίσχυσης. Η τεχνολογία αποθήκευσης του Σ.Α.Η.Ε. να έχει χρησιμοποιηθεί διεθνώς σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, να συνδέεται στο ΕΣΜΗΕ απ’ ευθείας ή μέσω έργων διασύνδεσης Μέσης Τάσης που δεν εντάσσονται στο ΕΔΔΗΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV