22.09.2017
Οι συγκοινωνίες της Αθήνας σήμερα δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και στην καλύτερη κατάσταση τους. Για ένα ακόμα καλοκαίρι ζήσαμε αραιά δρομολόγια και κυρίως ζέστη. Οι συρμοί πρώτης γενιάς των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό (οι ασημένιοι εξωτερικά με την ροζ επένδυση) αποτελούν τον “αδύναμο κρίκο” κάθε καλοκαίρι σε μία περίοδο που ξεπερνά τους 3 μήνες και πολλές φορές κάνει τη διαδρομή ανυπόφορη.
Αναφορικά με τους Συρμούς της Γραμμής 1 (πρώην Ηλεκτρικός) η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com περίπου το 40% των συρμών δεν λειτουργεί λόγω προβλημάτων και έλλειψης ανταλλακτικών. Τα θέματα των συρμών αυτών συνεχίζονται και με την ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών που θα τους δώσει την απαραίτητη συνθήκη ασφαλείας για να βγουν και πάλι στην κυκλοφορία.
Στην Γραμμή 1 η διαθεσιμότητα συρμών είναι ιδιαίτερα μικρή καθώς το τροχαίο υλικό από τις παραλαβές των σειρών 7,8 και 9 είναι παρωχημένης τεχνολογίας ενώ δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να είναι παροπλισμένοι.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η Γραμμή 1 εξακολουθεί να σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο από τις υπόλοιπες γραμμές, το φαινόμενο των αραιών δρομολογίων είναι καθημερινά εμφανές.
Όπως σημείωσε ο Λευτέρης Ρενιέρης, πρόεδρος της “Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ”, μιλώντας στο ypodomes.com το θέμα είναι υπαρκτό και συνδυάζεται και με την έλλειψη προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο και εντονότερη λόγω των συνταξιοδοτήσεων μιας και προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2008, δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια.
Πέραν τούτου, όπως λέει υπάρχουν τρένα που κυκλοφορούν και ξεπερνούν τα 35 χρόνια. “Είναι ασφαλή αλλά παρουσιάζουν λόγω παλαιότητας συχνότερες βλάβες. Το τεχνικό προσωπικό είναι εξαιρετικό και ικανό, προσπαθεί αλλά χρειάζονται ριζικές λύσεις”.
Τα νεότερα τρένα της Γραμμής 1, η λεγόμενη Σειρά 11, είναι 12 ετών καθώς παρελήφθησαν την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και όπως τονίζει ο κ.Ρενιέρης σηκώνουν το μεγάλο βάρος της καθημερινής κυκλοφορίας αποτελώντας το 50% των διαθέσιμων συρμών.
Τα προβλήματα στους περισσότερους συρμούς έχουν να κάνουν με την λειτουργία των θυρών (στις παλιές γενιές συρμών), την απουσία ανταλλακτικών και νέων συστημάτων.
ΛΥΣΗ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ;
Σύμφωνα με τον κ.Ρενιέρη η ΣΤΑΣΥ μελετά την ανακατασκευή των Συρμών που θα άλλαζε την σημερινή εικόνα. Επίσης όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο ypodomes.com στο παρελθόν έχουν γίνει προτάσεις για την ανακατασκευή των συρμών οι οποίες όμως δεν προχώρησαν ποτέ.
Γιατί ανακατασκευή; όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μία γενική ανακατασκευή (η σχετική ορολογία στα αγγλικά είναι refurbish ή modernization) των συρμών, θα τους έδινε μία παράταση στη διάρκεια ζωής τους κατά 15-20 χρόνια, το κόστος σε σχέση με την αγορά νέων συρμών θα ήταν περίπου στο 10-15%, θα συρρίκνωνε το κόστος συντήρησης ενώ το lifting θα μπορούσε να είναι γενικευμένο. Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζουν με ένα σχετικά μικρό ποσό σε σχέση με την αγορά συρμών θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν στο σύνολο τους οι Συρμοί της Γραμμής 1.
Από τη στιγμή που θα αποφασιζόταν μία τέτοια λύση, θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις στο αμάξωμα (όλοι γνωρίζουν την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι συρμοί), στην ανακαίνιση της εσωτερικής διακόσμησης, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε επίπεδο ασφάλειας, τηλεματικής και πληροφόρησης του κοινού, νέας γενιάς κλιματισμού και νέες τεχνικές προδιαγραφές στο μηχανικό μέρος των συρμών.
Με ένα ελεγχόμενο κόστος λοιπόν, αποφεύγεται η δαπάνη τεράστιων ποσών για αγορά ή διαρκή αγορά ανταλλακτικών και οι συρμοί ανανεωμένοι έχουν μεγάλη παράταση ζωής, ενώ αναβαθμίζεται 100% η ποιότητα της μετακίνησης και της εμπειρίας του επιβάτη και συνολικά του συστήματος Μετρό της πόλης.
Από την πλευρά τους οι Μηχανοδηγοί είναι θετικοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς όπως σημειώνει ο κ.Ρενιέρης θα βελτίωνε σημαντικά τις καθημερινές συνθήκες εργασίας και την ποιότητα του παρεχόμενου μεταφορικού έργου που σήμερα στη Γραμμή 1 είναι ιδιαίτερα χαμηλό λόγω της εμφάνισης και των προβλημάτων των συρμών.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Λόγω της κρίσης που ξέσπασε την προηγούμενη δεκαετία, το δόγμα και στις μεταφορές αλλάζει. Πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, κάνουν οικονομία κλίμακας, προσθέτωντας σε αισθητική, ασφάλεια και λειτουργικότητα, με την ανακατασκευή παλαιάς γενιάς συρμών.
Στο Άμστερνταμ, το Παρίσι, το Μεξικό συναντάμε μερικά τέτοια παραδείγματα. Το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε στο Μετρό της Μαδρίτης με την ανακατασκευή των Συρμών της Γραμμής 5.
Στη συγκεκριμένη γραμμή δαπανήθηκαν 20εκατ.ευρώ για την ανακατασκευή 52 συρμών. Τι έκαναν; μεταξύ άλλων τοποθέτησαν: σύστημα κλιματισμού, νέο εξοπλισμό σηματοδότησης, αναβαθμίστηκε η λειτουργία των θυρών, ανακαίνισαν το πιλοτήριο και μετέτρεψαν το συρμό απο διβάγονο σε εξαβάγονο (σαν αυτούς που κυκλοφορούν στην Αθήνα). Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της συχνότητας και της διαθεσιμότητας των τρένων κατά 44%, παρέχοντας έτσι πολύ πιο αξιόπιστες καθημερινές μεταφορές στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό του Μετρό.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ 2 ΚΑΙ 3
Με την ίδια μέθοδο μπορεί να γίνει μία μερική ανακατασκευή-αναβάθμιση των Συρμών πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3 που αποτελούν καθημερινό μαρτύριο για τους επιβάτες τους καλοκαιρινούς μήνες, μαρτύριο που γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν υπάρχει αυξημένη επιβατική κίνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes είχε ξεκινήσει προ δεκαετίας διαδικασία μελέτης και διαγωνισμού για την εγκατάσταση μονάδων κλιματισμού η οποία δεν προχώρησε ποτέ
Με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως σημειώνει παράγοντας της αγοράς, είναι εφικτή η εγκατάσταση μονάδων κλιματισμού που θα κάνει το ταξίδι πολύ πιο άνετο το καλοκαίρι καθώς θα αποφεύγεται και η έντονη ζέστη αλλά και η μεγάλη φασαρία που προκαλείται από τα ανοιχτά παράθυρα κατά μήκος του συρμού. Εδώ θα μπορούσε επιπρόσθετα να εγκατασταθεί τηλεματική και σύστημα ενημέρωσης επιβατών σε αντιστοιχία με τους Συρμούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που προσφέρουν πολύ πιο άνετο ταξίδι στους επιβάτες.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας