Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Αποσφράγιση προσφορών αύριο για ΜΕΑ και ΧΥΤΥ Αμαρίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποσφραγίζονται αύριο, εκτός απροόπτου και έπειτα από απανωτές αναβολές, οι προσφορές για τον διαγωνισμό που αφορά την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χ.Υ.Τ.Υ. στο Αμάρι Ρεθύμνου στην Κρήτη.

Ο διαγωνισμός είχε περάσει το προηγούμενο διάστημα από πολλά κύματα ανάμεσα στα οποία η ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η επαναδημοπράτηση του έργου το Φθινόπωρο που μας πέρασε, λόγω ανάγκης τροποποίησης άρθρων της διακήρυξης και παροχής πρόσθετων διευκρινίσεων, όπως είχε εξηγήσει ο Φορέας Υλοποίησης του έργου, ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης).

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά, η δημοπράτηση του έργου είχε προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου (προθεσμία παραλαβής προσφορών) και η αποσφράγισή τους, λίγες ημέρες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, ημερομηνίες που αργότερα μετακινήθηκαν για τον πρώτο μήνα του νέου έτους, για τις 10 και 16 Ιανουαρίου, ενώ εν τέλει δόθηκε και μία επιπλέον παράταση η οποία εκπνέει αύριο, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός σημαντικού βήματος της διαγωνιστικής διαδικασίας για το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο στην Κρήτη που υπόσχεται να εκσυγχρονίσει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του ypodomes.com ο διαγωνισμός βγήκε και πάλι «στον αέρα», με ελάχιστες αλλαγές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση ενός λανθασμένου τοπογραφικού σχεδίου καθώς και κάποιες αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 36,98 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 45,85 εκατ. ευρώ) ενώ η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 84 μήνες, εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν την κατασκευή και οι 60 μήνες τη λειτουργία της νέας μονάδας, ενώ επιπλέον δίνεται το δικαίωμα στον ανάδοχο, μέσω προαίρεσης, να αναλάβει για επιπλέον 60 μήνες (ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης τής σύμβασης). Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Το έργο έχει σχεδιαστεί να κατασκευασθεί στη θέση «Κουλέ Μασχάλια», εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρίου. Η δε θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος, ο υφιστάμενος Χ.Υ.Τ.Α. Αμαρίου, ο οποίος αναβαθμίστηκε τον Ιούλιο του 2018, με τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου, με 1,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και πόρους του Π.Δ.Ε.

Tο έργο περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών αποβλήτων· είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόννων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Στόχος του έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν, τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων αστικών σύμμεικτων αποβλήτων.

– Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.

– Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση του.

– Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.

– Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας.

– Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.

– Mονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών.

– Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

– Συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων, για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας), καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.

Επίσης, περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου, για περίοδο 6 μηνών.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps