Newsroom

Εξελίξεις καταγράφονται όσον αφορά στην ωρίμανση των 2 σημαντικών περιβαλλοντικών έργων που έρχονται να εξορθολογίσουν τη διαχείριση απορριμμάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.

Ως γνωστόν, για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η ανάπτυξη 2 μονάδων, κάθε μία εκ των οποίων θα εξυπηρετεί διαφορετικό τμήμα τη μητροπολιτικής περιοχής: η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα η οποία προωθείται ως δημόσιο έργο.

Σε ό,τι αφορά τη ΜΕΑ Δυτ. Θεσσαλονίκης, πρόσφατα εγκρίθηκε η χωροθέτηση της νέας μονάδας στη θέση Μαυροράχη (όπου λειτουργεί και ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ), περιοχή που υπάγεται στο Δήμο Λαγκαδά και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα σε ό,τι αφορά το έργο της μονάδας του Ανατολικού Τομέα πρόσφατα υποβλήθηκε το τεχνικό δελτίο για την έγκριση χρηματοδότησης, η οποία θα προέλθει από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο έχει ήδη λάβει ΑΕΠΟ από τις αρχές του 2020.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία που θα μας φέρει στη φάση της δημοπράτησης έχει ακόμη αρκετά βήματα ωστόσο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αυτά θα ολοκληρωθούν αρκετά σύντομα εντάσσοντας στη Θεσσαλονίκη στο σύνολο των ελληνικών πόλεων που διαθέτουν ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.

Μονάδα Ανατολικού Τομέα

Οι εισροές συνίστανται από το 36% περίπου των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα ΑΣΑ της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων της Π.Ε. Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στην εγκατάσταση προβλέπεται και ΜΕΒΑ, η οποία συνιστά τμήμα της ΜΕΑ, και αποτελεί την 1η ΜΕΒΑ του Ανατολικού Τομέα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Η ονομαστική δυναμικότητα της ανέρχεται σε 22.000 tn/έτος περίπου, και εξυπηρετεί το Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μονάδα Δυτικού Τομέα

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και εξυπηρετεί 10 Δήμους που θα αποτελούν το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το προϋπολογισμένο κόστος του έκτου έργου ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ (συμπ. ΦΠΑ). Η Μονάδα Δυτικού Τομέα εντάσσεται στο πρώτο «πακέτο» μονάδων επεξεργασίας που προβλέπεται να δημοπρατηθούν εντός του έτους, με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας