Newsroom

Προς δημόσια διαβούλευση βγήκε από χθες, λοιπόν, το διυπουργικό Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο από την κυβέρνηση. Όπως είχε από την αρχή εξαγγελθεί, στόχος ήταν η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν, πως το χρονοδιάγραμμα θα πιαστεί (σ.σ. στις 17/9 ολοκληρώνεται η διαβούλευση και κατόπιν πηγαίνει στη Βουλή). Το μεγάλο νομοσχέδιο 107 σελίδων, του οποίου πυρήνας καθίσταται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συγκεκριμένη στόχευση, στο επίπεδο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και συνολικά, της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Ένα μεγάλο σκέλος του, αφορά το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Είναι ξεκάθαρος και δεδομένος στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η (όσο τον δυνατόν σε μεγαλύτερο φάσμα) πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός «Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας».

Παράλληλα, υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη ώστε να επιταχύνονται οι αδειοδοτικές διαδικασίες, που έως σήμερα πολλές φορές καθυστερούσαν την υλοποίηση ουκ ολίγων επενδύσεων. Συνάμα, μέσω του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου προβλέπεται η παροχή περισσότερων κινήτρων στις στρατηγικές επενδύσεις, προκειμένου η Ελλάδα να προσεγγίσει κι άλλες επενδύσεις ανάλογες (σ.σ. με οικονομικό μέγεθος και διεθνές impact) του Ελληνικού στο άμεσο μέλλον.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Και επί υφυπουργίας Στέργιου Πιτσιόρλα, είχε δοθεί έμφαση στην κομβική σημασία των βιομηχανικών/επιχειρηματικών πάρκων. Πλέον, με το νέο Αναπτυξιακό νόμο που προωθείται, εφόσον κάποια εταιρεία επιθυμεί να εγκατασταθεί άμεσα σε ένα επιχειρηματικό πάρκο, για το οποίο φυσικά έχει νωρίτερα αδειοδοτηθεί, δεν χρειάζεται να περιμένει περαιτέρω άδεια λειτουργίας.

Θυμίζουμε, ότι στο ζήτημα των επιχειρηματικών πάρκων είχε σταθεί ιδιαίτερα, μιλώντας στο bizness.gr, κι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Αττικής & Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός. Θυμίζουμε, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70 άτυπα βιομηχανικά πάρκα, που απαιτείται να λειτουργήσουν και να φέρουν σοβαρές επενδύσεις. Άλλωστε, η χώρα μας πρέπει να ανεβάσει την παραγωγή της από το 8% στο 11-12%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη αναμένεται να κυμανθεί στο 20%.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Σημειώνεται, επιπρόσθετα, πως στο διυπουργικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για τις αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, όταν μία επένδυση γίνεται σε έκταση που υπάρχουν αρχαία ευρήματα, τότε η αρχαιολογική υπηρεσία θα πρέπει, απαραιτήτως εντός 60 ημερών, να κρίνει το εξής: πως θα προστατευθούν τα αρχαία, δίχως όμως να διακόπτεται η εκάστοτε επένδυση.

 

bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV