Connect with us

Επικαιρότητα

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης προς το 112

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κινητό τηλέφωνο 112

Τη θέση ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να παρέχουν ατελώς τις πληροφορίες για τον εντοπισμό της θέσης του καλούντος στην υπηρεσία, που διαχειρίζεται τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης προς τον αριθμό “112”, έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο, με τη χθεσινή του απόφαση, αποφάνθηκε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με την υποχρέωση αυτή, ακόμη κι όταν το κινητό τηλέφωνο δεν διαθέτει κάρτα SIM.

Το Δικαστήριο έλαβε την εν λόγω απόφαση, γνωμοδοτώντας επί συγκεκριμένης περίπτωσης στη Λιθουανία. Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υπενθυμίζει – σε εφαρμογή σχετικής Οδηγίας – ότι υπάρχει η υποχρέωση παροχής πληροφοριών για τον εντοπισμό της θέσης του καλούντος για “όλες τις κλήσεις στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης”.

Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ίδια Οδηγία επιβάλει στα κράτη-μέλη, υπό την προϋπόθεση του τεχνικώς εφικτού, την υποχρέωση επίτευξης ορισμένου αποτελέσματος, η οποία δεν περιορίζεται στη θέσπιση κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου, αλλά απαιτεί οι πληροφορίες για τον εντοπισμό των καλούντων τον αριθμό κλήσης “112” να διαβιβάζονται πράγματι στις υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ως εκ τούτου, οι κλήσεις στο “112” οι οποίες πραγματοποιούνται από κινητό τηλέφωνο, που δεν διαθέτει κάρτα SIM, δεν μπορούν να αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Η υπόθεση

Η υπόθεση, που προκάλεσε την παρέμβαση του Δικαστηρίου, αφορά μια κοπέλα 17 ετών, θύμα εγκληματικής πράξης. Η κοπέλα απήχθη και κάηκε ζωντανή στον χώρο αποσκευών ενός αυτοκινήτου. Ενόσω βρισκόταν κλειδωμένη εκεί, κάλεσε δέκα φορές, μέσω κινητού, το λιθουανικό κέντρο κλήσεων έκτακτης ανάγκης, στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό “112” για να ζητήσει βοήθεια.

Ωστόσο, ο τεχνικός εξοπλισμός του κέντρου λήψης των κλήσεων δεν εμφάνιζε τον αριθμό του κινητού, γεγονός που εμπόδισε τους υπαλλήλους να εντοπίσουν τη θέση της. Δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινιστεί αν το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποίησε διέθετε κάρτα SIM, ούτε γιατί ο αριθμός του δεν ήταν ορατός στο κέντρο λήψης των κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

Οι συγγενείς της νεαρής κοπέλας άσκησαν αγωγή, με αίτημα να υποχρεωθεί το Λιθουανικό Δημόσιο να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Για τη στήριξη της αγωγής τους, οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η Δημοκρατία της Λιθουανίας δεν διασφάλισε ορθώς την εφαρμογή της Οδηγίας για την καθολική υπηρεσία, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη μεριμνούν, ώστε οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών να παρέχουν ατελώς πληροφορίες για τον εντοπισμό της θέσης του καλούντος στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης προς τον αριθμό “112”, αμέσως μόλις ληφθεί η κλήση.

Η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής πληροφοριών θέσης της ES στους αστυνομικούς της μονάδας επιχειρήσεων, πράγμα που παρεμπόδισε τη διάσωσή της.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Ερώτηση Δούρου στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προσφυγικά Αλεξάνδρας

Απαντήσεις από τη Διοίκηση της Περιφέρειας ζητά η Δύναμη Ζωής για τις Προσφυγικές Πολυκατοικίες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ερώτηση σχετικά με τη συνέχιση ή μη, του κρίσιμου έργου της ανάπλασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατέθεσε η Δύναμη Ζωής στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Με την ερώτησή της η Ρένα Δούρου, αφού υπογράμμισε τον διττό ρόλο των Προσφυγικών Πολυκατοικιών – ως σημείο αναφοράς της ιστορικής μνήμης και ως πολύτιμη πολεοδομική ανάσα σε μια πυκνοδομημένη πόλη -, ανέφερε ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, το 2016, σε συνεργασία με την κυβέρνηση που της παραχώρησε το κτιριακό συγκρότημα, «προγραμμάτισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» το οποίο φρόντισε να εγγράψει στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής».

«Με το έργο αυτό πέραν της διάσωσης της ιστορικότητας των κτισμάτων και της ανάδειξης της προσφυγικής μνήμης με την ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, θα καλύπτονταν και μια κοινωνική ανάγκη καθώς το έργο σχεδιαζόταν ούτως ώστε σημαντικό μέρος των προσφυγικών κατοικιών να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία συγγενών ασθενών, που χρήζουν θεραπείας, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», αναφέρεται στην ερώτηση της Δύναμης Ζωής.

Ακολούθως η Ρένα Δούρου θυμίζει ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή η δωρεά της μελέτης και καθορίστηκαν οι όροι παραλαβής και έγκρισης αυτής από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Στη συνέχεια η μελέτη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ «για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, ως Διοίκηση, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών, εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει στα εξής:

1. Προτίθεται να συνεχίσει το σημαντικό αυτό έργο ανάπλασης των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο της Περιφέρειας και πέραν της Ιστορίας, η οποία διατηρείται και αναδεικνύεται, θα έχει σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και μια σοβαρή κοινωνική διάσταση;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η διαδικασία αποδοχής της δωρεάς των εγκεκριμένων μελετών;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την δημοπράτηση και την υλοποίηση του έργου, καθώς και για τη χρηματοδότησή του, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» από τον Υπουργό Εσωτερικών;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αύξηση των εισπράξεων για Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους τον Αύγουστο 2019

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για τον μήνα Αύγουστο 2019. Πιο συγκεκριμένα:

Κατά τον μήνα Αύγουστο 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 4,3%, μείωση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 0,8% και αύξηση των εισπράξεων κατά 28,2%.

Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά τον μήνα Αύγουστο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 2,5%, ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε μείωση κατά 6,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,4%.

Κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2018 κατά 5,4% στους επισκέπτες των Μουσείων και αύξηση κατά 3,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3%.

Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου–Αυγούστου 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 4,9% και αύξηση κατά 0,7% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αύξηση 8,5% στον αριθμό οικοδομικών αδειών τον Σεπτέμβριο 2019

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργοτάξιο και εργάτης σε οικοδοομή

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα τα προσωρινά στοιχεία, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας. Ειδικότερα:

Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας), κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.323 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 348,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.794,7 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 8,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,1% στην επιφάνεια και κατά 61,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2019 ανήλθαν σε 1.316 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 344,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.769,1 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,2% στην επιφάνεια και κατά 60,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθαν σε 7 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 4,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 25,6 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, είναι 1,4%.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2018 έως τον Σεπτέμβριο 2019, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 16.200 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.662,7 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 16.371,5 χιλιάδες κ.μ. όγκου.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2017-Σεπτεμβρίου 2018 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 9,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 12,7% στην επιφάνεια και κατά 15,1% στον όγκο. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Οκτωβρίου 2018 – Σεπτεμβρίου 2019, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 9,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 13,8% στην επιφάνεια και κατά 16,3% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2017 – Σεπτεμβρίου 2018.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,7%. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 7,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,4% στην επιφάνεια και κατά 8,8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του έτους 2018.

Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 8,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 6,6% στην επιφάνεια και κατά 9,7% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα