Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Από τον Ιούνιο σε κατασκευή οι Μονάδες Απορριμμάτων ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, ενός έργου που συνάντησε πλείστα εμπόδια στο δρόμο προς την υλοποίησή του, παρατείνοντας χρόνια προβλήματα με αρνητικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Περιφέρειας.

Σήμερα, με την οριστική διευθέτηση ζητημάτων που αφορούσαν απαλλοτριώσεις σε Αρκαδία και Λακωνία, η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου τοποθετείται τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι η εμπορική λειτουργία των Μονάδων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021, δρομολογώντας την οριστική επούλωση μιας ανοιχτής περιβαλλοντικής πληγής στην Πελοπόννησο, που παράλληλα αποτελούσε σημαντικό οικονομικό βαρίδι, μεταξύ άλλων, λόγω και των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο άνθρωποι που έζησαν από κοντά τις «περιπέτειες» του έργου κατά τα στάδια ωρίμανσής του καθώς και την πολεμική που δέχτηκε στο δρόμο προς τη συμβασιοποίηση, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της αναδόχου εταιρείας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κος Γιώργος Αγραφιώτης, μιλούν στο ypodomes.com για την αναπτυξιακή του δυναμική, που αν και αποτελεί αναγκαιότητα για τον τόπο, δαιμονοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, οδηγώντας το σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που ξεπέρασαν τα 5 χρόνια.

Αγραφιώτης: Οι Μονάδες της Πελοποννήσου θα αξιοποιούν τεχνολογία αιχμής – «Δίδυμο» έργο με το ΣΔΙΤ Ηπείρου

Όπως τόνισε ο Γ.Δ. της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κος Αγραφιώτης στο ypodomes.com, η Πελοπόννησος είναι μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά Περιφέρειες της Ευρώπης, δεδομένου ότι ενώ σε όλη τη χώρα υπάρχουν κάποιου είδους υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, έστω και υποτυπώδεις, στην Πελοπόννησο μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε τίποτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Σε αυτή τη βάση, ο κος Αγραφιώτης σχολίασε ότι μέχρι τώρα συντηρούνταν μια συζήτηση άνευ ουσίας, η οποία όσο παρέμενε ενεργή -ούτε λίγο, ούτε πολύ- περί τους 300 χιλ. τόνους απορριμμάτων, πετιούνταν και θάβονταν ανεξέλεγκτα στα εδάφη της Περιφέρειας, εκ των οποίων μάλιστα οι 70 χιλ. τόνοι αφορούν υγρά απόβλητα τα οποία περνούν στο υπέδαφος.

«Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, περιβάλλον, τουρισμό και κυρίως για τη νέα οικολογική γεωργία, την οποία επιδιώκει η Πελοπόννησος», ανέφερε ο κος Αγραφιώτης, υπογραμμίζοντας έτσι τα πολυεπίπεδα οφέλη που συνοδεύουν το έργο και το πραγματικό κόστος των καθυστερήσεών του.

Το θετικό πλέον είναι πως, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αυτή η συζήτηση έχει πλέον ολοκληρωθεί και όλες οι προσφυγές έχουν εκδικαστεί, θωρακίζοντας τη νομιμότητα του έργου.

Όπως είπε ο Γενικός της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το έργο λύνει με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για την επόμενη 25ετία, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «δίδυμο» έργο με αυτό του ΣΔΙΤ Ηπείρου, από τεχνολογικής άποψης, και ειδικά η Μονάδα της Τρίπολης η οποία προβλέπεται να είναι μία μονάδα “copy-paste” με αυτή των Ιωαννίνων, λόγω του ότι θα είναι ίδιας δυναμικότητας (δηλ. 105 χιλ. τόνοι/ετησίως).

Τατούλης: Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιλύεται οριστικά

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Τατούλης σε δήλωσή του στο ypodomes.com, τόνισε πως εξαρχής η προσέγγιση της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων υπήρξε ανατρεπτική καθώς, όπως σχολίασε, οι μέχρι τότε πολιτικές προσεγγίσεις του μεγαλύτερου προβλήματος της Πελοποννήσου και της χώρας επέβαλλαν μια ατέρμονη σπατάλη χρημάτων σε μη ολοκληρωμένες λύσεις, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομία της περιοχής.

Παρά ταύτα, όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια επετεύχθη η πλήρης ανατροπή αυτής της αντίληψης, σπάζοντας κατεστημένα συμφέροντα. «Είδαμε το πρόβλημα ως ευκαιρία. Ως ευκαιρία ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας της Πελοποννήσου, που θα διασφάλιζε σε απόλυτο βαθμό και τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και το προφίλ της Περιφέρειάς μας.»

«Πετύχαμε να επιβάλλουμε το μοντέλο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ως εθνικό και να σε χρόνο ρεκόρ να ολοκληρώσουμε ένα διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικό διάλογο, κάτι που αποτελούσε σημαντικότατη καινοτομία για τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποτρέψαμε δυσβάσταχτα πρόστιμα που απειλούσαν την οικονομική υπόσταση των Δήμων, εξασφαλίσαμε την οριστική και βιώσιμη λύση του προβλήματος, το μικρότερο κόστος στον πολίτη, το μεγαλύτερο όφελος στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και μια επένδυση ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ. Γύρω από αυτή την επένδυση θα αναπτυχθεί μια νέα, σε υγιή βάση, οικονομία με σημαντικά οφέλη ακόμα και στον τουρισμό.

Το έργο βρίσκεται πλέον στη φάση υλοποίησής του και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Οι πολίτες της Πελοποννήσου μας εμπιστεύτηκαν για το σχέδιό μας και την πολιτική μας αποφασιστικότητα και τους ανταποδίδουμε το αποτέλεσμα του έργου μας. Σήμερα το έργο ξεκινά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και χτίζοντας μια νέα πράσινη οικονομία, δίνοντας παράλληλα τέλος στο όνειδος των χωματερών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σχολιάζοντας παράλληλα πως όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν το έργο και όλες πάλεψαν εναντίον του ταυτόχρονα, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

«Τι σημαίνει για την Πελοπόννησο η υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου; Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιλύεται οριστικά, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία.», συνέχισε λέγοντας ο κος Τατούλης, αναδεικνύοντας και από μεριάς του το βαθύ αναπτυξιακό αποτύπωμα που προβλέπεται να έχει το έργο, σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ειδική μνεία έκανε επίσης και στις επίμονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα ήταν η Πελοπόννησος να πετύχει την αποκατάσταση 76 από τους 82 ΧΑΔΑ της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα πρόστιμα του Ελληνικού Κράτους για τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης. Από 8 εκατομμύρια ευρώ το 2015, το ποσό μειώθηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ το 2016 και έπεσε ακόμη περισσότερο, στα 2,1 εκατ. ευρώ το 2017. Σημαντικότερο όλων είναι βέβαια η ρεαλιστική προοπτική του μηδενισμού τους σε μία βιώσιμη βάση, αρχής γενομένης από την εμπορική λειτουργία των Μονάδων.

Το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Απορριμμάτων στην Ελλάδα

Οι Μονάδες της Πελοποννήσου συνιστούν το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.

Προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δημιουργούνται στην Κορινθία και την Αργολίδα. 

Στο έργο θα απασχοληθούν κατά την περίοδο της κατασκευής 800 άτομα ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 270-300 μόνιμες θέσεις εργασίας. Το έργο κινητοποιεί κεφάλαια 163 εκατ. ευρώ ενώ στις Μονάδες θα αξιοποιείται τεχνολογία αιχμής με ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη διαχείρισης.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε δημοπράτηση αντιπλημμυρικό έργο στο Ρέμα Εσχατιάς με 86εκατ.ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δημοπράτηση είναι το αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του Ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα από την συμβολή αγωγού Ευπυριδών έως Λεωφόρο Πάρνηθος. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για έργο κόστους 86,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,51εκατ.ευρώ). Τα έργα θα κατασκευαστούν σε περιοχές του ανάντη τμήματος τού ρέματος της Εσχατιάς, στους Δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Φυλής.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν το έργο ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 (χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις κατά την κατασκευαστική περίοδο). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα έργα διευθέτησης προβλέπουν την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων από 6,00×4,00 μ. έως 8,00×4,00 μ. και δίδυμου 3,50X3,50 μ, έως 4,00X4,00 μ.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω επιμέρους έργα:
-έργα διευθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου, μήκους 170 m., ανάντη της εκβολής του στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Αγίου Πέτρου, στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 4,00×2,50 μ,

-έργα διευθέτησης του ρέματος Πικροδαφνέζα, σε μήκος περί τα 1.500 m, μεταξύ των οδών Αναπαύσεως και Εθνικής Αντιστάσεως στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 2,50×3,00 μ. Ο αγωγός διευθέτησης προβλέπεται κατά μήκος της οδού Αγίου Διονυσίου και εκβάλλει στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως,

-έργα ανάπλασης χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου, με επιφανειακές διαμορφώσεις επί των κλειστών ορθογωνικών οχετών και δημιουργία μικρής επιφανειακής τάφρου, για τη συλλογή των τοπικών ομβρίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Ο Πατούλης ανταπαντά στη Δούρου σχετικά με τα απορρίμματα της Αττικής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Απαντητικό δελτίο εξέδωσε προ ολίγου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε η Ρένα Δούρου για το φλέγον ζήτημα των απορριμμάτων στην Αττική. Αναλυτικά η τοποθετήσεις του κου Πατούλη:

Απάντηση στις ανακρίβειες της κας Δούρου για τα Απορρίμματα της Αττικής

Η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η κα Δούρου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής αναδεικνύει καθαρά την αδιέξοδη πολιτική που η ίδια άσκησε ως Περιφερειάρχης Αττικής.

Στην ανακοίνωση αυτή η κα Δούρου λέει δυο μεγάλες ανακρίβειες για να καλύψει το μηδενικό της έργο.

1. Το 2014 υποσχέθηκε ότι θα κλείσει το ΧΥΤΑ Φυλής και δε θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά φεύγει από Περιφερειάρχης όχι μόνον χωρίς να έχει κάνει τίποτα για να κλείσει η Φυλή, αλλά παραδέχεται ότι προωθεί ενέργειες για να παραμείνει ανοικτός ο ΧΥΤΑ και τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Αυτά τα πέντε χρόνια που ασκούσε καθήκοντα Περιφερειάρχη, δεν προχώρησε επί της ουσίας ο αναγκαίος νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Δεν προχώρησε καμία μελέτη, καμία χωροθέτηση, καμία κατασκευή έστω και μιας νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων. Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια και η δήθεν «λύση» που προτείνει σήμερα η κα Δούρου, είναι επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.

2. Συνειδητά αποκρύπτει η κα Δούρου ότι ακόμη κι αν είναι δυνατή η χρονική επέκταση της λειτουργιάς του ΧΥΤΑ στη Φυλή για ακόμη 2,5 χρόνια, το διάστημα αυτό δεν επαρκεί για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες νέες μονάδες επεξεργασίας.

Ακόμη και οι Δήμοι να πετύχουν να αυξήσουν κατακόρυφα την ανακύκλωση , το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα. Η κα Δούρου σπατάλησε πολύτιμο χρόνο κι αφήνει στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και στους πολίτες της Αττικής την «βαριά κληρονομιά» της δίκης της ανεπάρκειας.

Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που προωθεί μέσω της ανακοίνωσης της , θα επισημάναμε τα παρακάτω:

Α. Το θέμα του χρόνου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι πολιτικό όπως το παρουσιάζει η κυρία Δούρου αλλά καθαρά τεχνικό.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και του οποίου Πρόεδρος επί 5ετή είναι η απερχόμενη Περιφερειάρχης, έχει επάρκεια ταφής μέχρι τον Νοέμβριο 2019. Αυτό συνειδητά το αποκρύπτει η κα Δούρου.

Β. Οι νέες τεχνικές παρεμβάσεις που επικαλείται ότι προγραμμάτισε η απερχόμενη διοίκηση, απαιτούν διαδικασίες (μελέτες , άδειες , συμπληρωματικές συμβάσεις, εγκρίσεις αρχών της πολιτείας) που σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένες από την νυν διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Ακόμη και αν δεχτούμε υποθετικά ότι όλες οι τυπικές προϋποθέσεις γίνουν δεδομένες:

Ο χρόνος για την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων είναι ασφυκτικός με δεδομένο τον κορεσμό του Νοεμβρίου του 2019

Η επιπλέον επάρκεια που θα δοθεί θα είναι μόνο μερικών μηνών, χρόνος που δεν επαρκεί για την υλοποίηση ενός νέου ρεαλιστικού Περιφερειακούς Σχεδιασμού σύμφωνα με νέες οδηγίες της ΕΕ.

Συνεπώς η νυν διοίκηση του ΕΔΣΝΑ επέδειξε ανευθυνότητα και ανικανότητα με σοβαρές ευθύνες για το τεράστιο αδιέξοδο που οδηγεί την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

Δυστυχώς η κυρία Δούρου έστω και την ύστατη στιγμή δεν επιδεικνύει ώριμη πολιτική στάση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η διοίκηση της δημιούργησε αλλά συντάσσει ανακοινώσεις με στοιχεία που δεν μπορεί να τεκμηριώσει και φυσικά διαψεύδονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες της.

Γ. Σε κάθε περίπτωση αν η κα Δούρου αμφισβητεί το ορόσημο του Νοεμβρίου 2019 που οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εκτιμούν, καλούμε την νυν διοίκηση να κοινοποιήσει δημόσια τα σχέδια με τους χώρους που θα κάνει εναπόθεση απορριμμάτων για 3,5 έτη όπως υποστηρίζει.

Για ακόμα μία φορά δηλώνουμε ότι ως νέα διοίκηση θα προσπαθήσουμε, μαζί με τους Δήμους και τους πολίτες της Αττικής και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, να δώσουμε μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα.

Με σχέδιο, πρόγραμμα και σοβαρή δουλειά, θα κάνουμε την Αττική μία σύγχρονη Περιφέρεια στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κάνεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Απάντηση Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η απερχόμενη Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου σε απάντηση των όσων λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Αναλυτικά, η τοποθέτηση της κας Δούρου:

Με αφορμή τη συντονισμένη επίθεση με κινδυνολογικές τοποθετήσεις, τόσο από συνδικαλιστικά όργανα όσο και από ορισμένες εφημερίδες, γνωστές για την φιλοκυβερνητική τους στάση, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθημα ευθύνης που έχει επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της απέναντι στους πολίτες, κάνει μία διαπίστωση, απευθύνει ένα ερώτημα και διατυπώνει 4 παρατηρήσεις:

– Η διαπίστωση : όταν η Διοίκηση και η ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής δέχονται ταυτόχρονα και ίδιας φύσης πυρά από πλευρές που βρίσκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση αυτή πράττει μάλλον το ορθό.

– Το ερώτημα: Όταν γίνεται λόγος για… “έμφραγμα από τα σκουπίδια το φθινόπωρο στην Αττική” , για το φθινόπωρο ποιας χρονιάς γίνεται η αναφορά; Για το 2020; Για το 2021; Για το 2022;

Παρατήρηση 1η: Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε πρόσφατη επιστολή της προς τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη, την οποία κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό καθώς και τους συναρμόδιους, για το συγκεκριμένο αντικείμενο, υπουργούς, ξεκαθάρισε ότι με ελάχιστες, μη χρονοβόρες και χωρίς υψηλό κόστος παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το σημερινό κύτταρο στο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια λειτουργίας για τουλάχιστον 1,5 χρόνο, από σήμερα.

Παράλληλα, Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι με σειρά μέτρων των οποίων οι διαδικασίες αδειοδότησης και δημοπράτησης, έχουν ήδη ξεκινήσει, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπορέσει η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, να ξεκινήσουν οι εργασίες, έτσι ώστε να υπάρξει παράταση του χρόνου ζωής για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια.

Παρατήρηση 2η: Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σήμερα το κύτταρο έχει πάνω από 3,5 χρόνια λειτουργίας, που αποτελούν επαρκέστατη χρονική προϋπόθεση για την εφαρμογή από τη νέα Διοίκηση είτε του ψηφισμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού της σημερινής Διοίκησης, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία (Οδηγία 2008/98/ΕΚ) στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της Διαλογής στην Πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης. Είτε κάποιας νέας πολιτικής διαχείρισης.

Παρατήρηση 3η: Κατ΄επανάληψη η Περιφερειάρχης και η Παράταξη “Δύναμη Ζωής” έχουν δηλώσει δημόσια ότι το πεδίο της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, αφενός δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπαραταξιακής και στείρας αντιπαράθεσης (μια τακτική που δυστυχώς έχει υιοθετηθεί από τις άλλες παρατάξεις). Και αφετέρου έχουν δηλώσει ότι από τη στιγμή που μια νέα πολιτική δεν θα παραβιάζει τις βασικές αρχές μιας οικονομικά και οικολογικά δίκαιης, βιώσιμης και αποκεντρωμένης διαχείρισης, θα συμβάλλουν στην υλοποίησή της.

Παρατήρηση 4η: Η διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλει σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση, χωρίς παραπληροφόρηση και κινδυνολογία. Δυστυχώς από το 2014 οι ίδιοι κύκλοι, οι ίδιοι άνθρωποι, εμφορούμενοι από τις ίδιες αντιλήψεις διατήρησης του status quo, επιμένουν στα ψέματα και την καταστροφολογία. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2014, πρωτοσέλιδα, άρθρα και δηλώσεις πολιτικών ιθυνόντων, συνδικαλιστών και άλλων “ανευθυνο- υπεύθυνων” έκαναν λόγο για δήθεν “Νάπολι” στην οποία θα μεταβαλλόταν η Αττική, μέσα σε… έξι μήνες!

Έκτοτε έχουν περάσει 10 εξάμηνα χωρίς η… προφητεία τους να γίνει πραγματικότητα. Την ίδια λασπολογική τακτική ακολουθούν και σήμερα χωρίς πρωτοτυπία και χωρίς σεβασμό στους πολίτες, για τα συμφέροντα των οποίων κόπτονται στα… λόγια. Γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλει, σε όλους, σοβαρότητα, συναντίληψη, συνέργεια, συνεργασία και συναίνεση καθώς πρόκειται για υψίστης σημασίας υπόθεση Δημοσίου συμφέροντος. Μια υπόθεση στην οποία δεν χωρούν προσωπικές ή παραταξιακές λογικές και συνδικαλιστικά τερτίπια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα