Νίκος
Καραγιάννης

Μέσω του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών θα εξεταστεί αν στο Πέραμα μπορεί να φτάσει το Μετρό ή το Τραμ. Αυτό αποκαλύπτεται από δύο απαντητικά έγγραφα τα οποία διάθετει το ypodomes.com σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Το πρώτο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σημειώνεται πως η επέκταση του Μετρό στο Πέραμα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Αττικό Μετρό Α.Ε, ούτε έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα διακλάδωση του υπό κατασκευή έργου επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να επεκταθεί προς το Πέραμα.

Όπως επίσης υπενθυμίζεται στο ίδιο έγγραφο, η Αττικό Μετρό κατά το παρελθόν είχε προγραμματίσει την επέκταση του Τραμ τόσο προς το Κερατσίνι, όσο και προς το Πέραμα. Μάλιστα είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη των τοπογραφικών μελετών αλλά λόγω αντιδράσεων από του τοπικούς Δήμους, απαιτείτια η επανεξέταση του σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς στην περιοχή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΑ

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως ο ΟΑΣΑ ως αρμόδιος Φορέας των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αυτή την εποχή επεξεργάεται τα τεύχη δημοπράτησης της συγκοινωνιακής μελέτης στο πλαίσιο του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών. Από αυτή θα προκύψουν οι βάσεις δεδομένων και τα αναγκαία στοιχεία για την τεκμηρίωση των αναγκαίων για νέα έργα Μετρό και Τραμ στο ευρύτερο πολεδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Στο έγγραφο του ΟΑΣΑ γίνεται υπενθύμισση ότι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπεται η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Τραμ έχοντας εξεταστεί σε παλαιότερες μελέτες, πιθανές οδεύσεις.

Γίνεται σαφές από το έγγραφο ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσει η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών για την Αθήνα από το οποίο μετά από 2 χρόνια περίπου θα προκύψουν όλες οι νέες ανάγκες για έργα μέσων σταθερής τροχιάς.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Το γεγονός ότι στο Δήμο Περάματος αντιδρούν στην επέκταση του Τραμ, θα προκαλέσει μεγάλη χρονική καθυστέρηση σε ότι τελικά αποφασιστεί να προσεγγίσει την περιοχή. Να θυμίσουμε ότι υπήρχε η βούληση να καλυφθεί από το ΠΕΠ Αττικής, η τυχόν επέκταση του Τραμ , πράγμα που σήμαινε πως Κερατσίνι και Πέραμα θα μπορούσαν να συνδεθούν σταδιακά με το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας μέχρι το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις λύσεις που είχαν προταθεί είναι σημαντικό μέρος της επέκτασης προς Κερατσίνι να γινεί υπόγεια για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος διαδρομής μέχρι το Πέραμα. Εξίσου σημαντικό είναι πως η ένταξη της επέκτασης του Τραμ στο Πέραμα μέσα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, του έδινε μεγάλο προβάδισμα υλοποίησης έναντι άλλων περιοχών.

Πλέον με δεδομένο το πάγωμα της επέκτασης του Τραμ και την επανεξέταση των επεκτάσεων Μετρό και Τραμ στην πρωτεύουσα, είναι σχεδόν δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε Μετρό ή Τραμ σε 20 χρόνια.

Αν αναλογιστούμε ότι ήδη περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια επεκτάσεις του Μετρό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με πιο ώριμες μελετητικά συνθήκες όπως η κάλυψη της Κηφισίας (Γραμμή 4-Β`φάση), η επέκταση προς Ίλιον της Γραμμής 2 ή το επείγον έργο της υπογειοποίησης της Γραμμής 1 από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά και πως για να μπει μπρος ο διαγωνισμός για τη Γραμμή 4 (στο πρώτο τμήμα από Άλσος Βεϊκου μέχρι Γουδή) χρειάστηκαν 13 χρόνια τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ακόμα και αν αποφασιστεί η επέκταση του Μετρό προς το Πέραμα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να υλοποιηθεί.

Αυτό που όμως δεν έχει απαντηθεί, είναι τι θα γίνει αν το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών τελικά υιοθετήσει την επέκταση του Τραμ έναντι του Μετρό στο Πέραμα. Πόσα χαμένα χρόνια θα έχουν περάσει;

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV