Μαρίνα
Ξυπνητού

Απέρριψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη προσφυγή που υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace κατά της απόφασης τροποποίησης και ανανέωσης της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αλλά και την τροποποίηση από το ΥΠΕΝ των περιβαλλοντικών όρων ως προς τον τρόπο κάλυψης του υποθαλάσσιου αγωγού.

Η απόφαση φέρει ημερομηνία (15/12), δηλαδή δύο μέρες πριν αγκυροβολήσει στην Αλεξανδρούπολη η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU).

Όπως είχε γράψει το ypodomes.com, το FSRU βρίσκεται από την Κυριακή στο λιμένα Αλεξανδρούπολης και έως τον Μάρτιο πρόκειται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Πρόκειται για τη πρώτη πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που αποκτά η χώρα.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, τις επόμενες ημέρες το FSRU θα δέσει μέσω ενός συστήματος αγκυροβόλησης 12 σημείων. Την σκυτάλη θα πάρει η τελευταία φάση του έργου με τις εργασίες σύνδεσης του πλωτού τερματικού σταθμού LNG με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού 28 χιλιομέτρων. Αφού ολοκληρωθεί η απαραίτητη περίοδος δοκιμών, στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου αναμένεται η πλωτή μονάδα με αποθηκευτική δυνατότητα 153.000 κυβικών μέτρων να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Το έργο

Σύμφωνα με στελέχη της Gastrade, είναι ένα έργο που θα προάγει την τοπική οικονομία και τον τομέα της απασχόλησης, αλλά πρωτίστως θα επαναπροσδιορίσει το στίγμα της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη, ως κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό πυλώνα εθνικής ασφαλείας για την Θράκη, εφόσον εντάσσεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική για διαφοροποίηση και ανεξαρτητοποίηση των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας από τα ιστορικά μονοπώλια.

Το FSRU χωρητικότητας δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περι­οχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης τη δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου όπως για παράδειγμα ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Σημειώνεται πως το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας