Connect with us

Λιμάνια-Μαρίνες

Απαραίτητη η κατάρτιση των στελεχών Λιμένων και Δημόσιας Διοίκησης για την εξάπλωση του LNG στη Ναυτιλία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο αναφορικά με τη χρήση του LNG στα λιμάνια, (Training Seminar on LNG bunkering to Port Authorities), άρχισε σήμερα, Τρίτη, 28 Μαΐου 2019, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το σεμινάριο το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων σε συνεργασία με την EMSA (European Maritime Safety Agency).

Εισηγητές είναι στελέχη της EMSA με σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο της χρήσης του ναυτιλιακού καυσίμου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη Οργανισμών Λιμένων, καθώς και σε στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αφορά μεταξύ άλλων στην ανάλυση του θεσμικού πλαισίου, στην παρουσίαση βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών, σε θέματα ασφάλειας και αξιολόγησης κινδύνου και στις μελλοντικές τάσεις στη χρήση εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ) Χρήστος Λαμπρίδης κατά την έναρξη του διήμερου σεμιναρίου ευχαρίστησε τα στελέχη της EMSA για την συμβολή τους στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα στα στελέχη της ελληνικής διοίκησης, καθώς και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για την άρτια διοργάνωση του σεμιναρίου.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις γενικότερες εξελίξεις αναφορικά με την χρήση ναυτιλιακού καυσίμου και στις τάσεις που υπάρχουν για την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Επίσης σχολίασε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας η χρήση του ναυτιλιακού καυσίμου, τόσο εξαιτίας του εκτεταμένου νησιωτικού χώρου και αντίστοιχα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων όσο και γιατί στην ελληνική πλοιοκτησία ανήκουν LNG tankers, αξίας περίπου 16 δισ. € που αποτελούν και το μεγαλύτερο στόλο LNG πλοίων στον κόσμο.

Επίσης, ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η χώρα μας, προκειμένου να προσαρμοστεί στις κοινοτικές απαιτήσεις για τη χρήση του ναυτιλιακού καυσίμου, όπως στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Ανέφερε επίσης ότι, σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκπονήθηκε μελέτη για την ανανέωση του στόλου με πλοία που θα υποστηρίζουν τη χρήση εναλλακτικών μορφών καυσίμου (ΥΦΑ, ηλεκτρική ενέργεια, υβριδικά) η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που θα είναι σύντομα διαθέσιμη και να προωθήσει επενδύσεις σχετικά με την ανάπτυξη των εναλλακτικών καυσίμων, δίνοντας έμφαση σε θέματα ασφάλειας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ανέφερε ότι η κατάρτιση που παρέχεται στο σεμινάριο, σε στελέχη του Υπουργείου αλλά και των Λιμένων, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού παρουσιάζεται με ολοκληρωμένο τρόπο το ευρωπαϊκό θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για το LNG, παρέχονται πρόσθετες αποσαφηνίσεις, σε θέματα ασφάλειας και λιμενικών υποδομών και ενισχύεται το απόθεμα τεχνογνωσίας στη δημόσια διοίκηση και στους Οργανισμούς Λιμένα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Λιμάνια-Μαρίνες

Υπεγράφη και ξεκινά το έργο βελτίωσης του Λιμένα Κολυμβαρίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για το μεγάλο έργο της επέκτασης-βελτίωσης του Λιμένα Κολυμβαρίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων Κρήτης.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου και ανάδοχος είναι η εταιρεία ΕΡΓΟΜΑΡΕ Α.Ε. Το αρχικό κόστος του έργου ήταν 7εκατ.ευρώ και με τη δοθείσα έκπτωση κατέβηκε στα 4,71εκατ.ευρώ. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 22 Απριλίου 2019 και οι προσφορές αποσφραγίσθηκαν στις 2 Μαϊου 2019.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες και αν δεν υπάρξει καθυστέρηση κατά την κατασκευαστική περίοδο, θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φθινοπώρου του 2022.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αλιεία και Θάλασσα». (Άξονας προτεραιότητας: Προώθηση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων, καινοτόμου, ανταγωνιστικής και βασιζόμενης στη γνώση αλιείας).

Το έργο θα εκτελεσθεί στον Αλιευτικό Λιμένα Κολυμβαρίου, ο οποίος βρίσκεται στον Δήμο Πλατανιά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης.

Συνοπτικά, θα εκτελεσθούν οι παρακάτω εργασίες:

— επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου. Ενίσχυση θωράκισης του προσήνεμου μώλου με φυσικούς ογκολίθους,

— λιμενικά έργα εσωτερικής λιμενολεκάνης του λιμένα,

— αρχιτεκτονική διαμόρφωση χερσαίου χώρου του λιμένα,

— αποθήκες για τους χρήστες, χώρους υγιεινής WC,

— δίκτυα παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμού, δίκτυο παροχών νερού, δίκτυο πυρόσβεσης στον χερσαίο χώρο του λιμένα,

— 3 κυματοθραύστες με φυσικούς ογκολίθους, για την προστασία της παρακείμενης ακτής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

Τιμήθηκε για την παρουσία της στη ΔΕΘ η ΟΛΘ AE

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Η ΟΛΘ ΑΕ τιμήθηκε την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 από τη Διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO για τη συνολική της παρουσία ως κορυφαία συμμετέχουσα εταιρεία στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ΟΛΘ ΑΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναγνώριση της συμβολής της στην 84η ΔΕΘ και υπογραμμίζει την προσήλωσή της στη στήριξη του κορυφαίου εκθεσιακού θεσμού για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Διοίκηση και τα στελέχη της ΟΛΘ ΑΕ συναντήθηκαν με πελάτες και εμπορικούς συνεργάτες της εταιρείας, εκπροσώπους προξενικών αρχών, δημοσιών φορέων και επιμελητηρίων, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος της ΟΛΘ ΑΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λιμάνια-Μαρίνες

ΟΛΘ: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Εξάντα και Ινστιτούτου GIMI

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωτηρης Θεοφάνης ΟΛΘ

Στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ και του GALILLE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE (GIMI), NAHALAL.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ και ο Πρόεδρος του GALILLE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE Dr. JOSEPH SHEVEL.

Το GALILLEE INTERNATIONAL MANAGEMENT INSTITUTE (GIMI), είναι ένα Διεθνές Κέντρο Κατάρτισης, με μεγάλη δραστηριότητα, σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα Επιστημονικών Τομέων Κατάρτισης. Θεωρείται κορυφαίο Διεθνώς Κέντρο, στους τομείς της Διοίκησης Λιμένων (Port Senior Management), της Λιμενικής Ασφάλειας (Maritime Port Security), καθώς και σε άλλους τομείς Μεταφορικών Υπηρεσιών.

Η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με το GIMI, θα οδηγήσει τον ΕΞΑΝΤΑ, αφ΄ενός μεν στη διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφ΄ετέρου δε στην πρόσβαση σε «δεξαμενές» προς κατάρτιση στελεχών διεθνώς.

Η υπογραφή του υπ΄όψη Μνημονίου εντάσσεται στη στρατηγική προσπάθεια ώστε ο ΕΞΑΝΤΑΣ να διευρύνει τον ορίζοντα των δραστηριοτήτων του, στη Διεθνή Αγορά Κατάρτισης Λιμενικών Υπηρεσιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα