Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ Χ 4: πρωτότυπος διαγωνισμός από το ΥΠΕΚΑ, για νέα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα!

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας πρωτότυπος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός παρουσιάσθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στα πλαίσια του προγράμματος ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗ 2014!

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους αρχιτέκτονες να προτείνουν πρωτότυπες λύσεις για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του «σταυρού», δηλαδή των δρόμων που χωρίζουν τα μικρά οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία κυριαρχούν στην Αθήνα! Η λύση είναι να συνενωθούν περισσότερα μικρά οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ τους, δημιουργώντας μεγαλύτερα τετράγωνα στα οποία οι δρόμοι ενδιάμεσα θα μπορούν να μεταμορφωθούν σε χώρους για τους πολίτες: πράσινο, ελεύθεροι χώροι, όχι αυτοκίνητα!

Ο διαγωνισμός ονομάζεται ΑΘΗΝΑ Χ 4 και διοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ, μέσω της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ), με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ, «ο διαγωνισμός ιδεών, που παρουσιάστηκε σήμερα, προκηρύσσεται με στόχο τη σύνδεση της αρχιτεκτονικής με την αστική καθημερινότητα, διερευνώντας απαντήσεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν και αναδειχθούν υποβαθμισμένες περιοχές στις πόλεις μέσα από οράματα με μικρές και μεγάλες αρχιτεκτονικές προτάσεις που θα αναβαθμίζουν τη ζωή σε αυτές».

Στην παρουσίαση του διαγωνισμού η Υπουργός, κα Μπιρμπίλη, υπογράμμισε ότι καθώς οι μεγαλουπόλεις αποτελούν ρυθμιστή σήμερα της ποιότητας ζωής και της κλιματικής αλλαγής, σε αυτές θα πρέπει να επικεντρωθεί πλέον η προσοχή όλων.

Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη για αλλαγή από την «πόλη των αμυντικών ιδιωτικών χώρων» στην «πόλη των πολιτών», δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πολίτες των πυκνοδομημένων και υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης να απολαύσουν ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής και καθημερινότητας, μέσω νέων τρόπων χρήσης των ενδιάμεσων δρόμων στα μικρά οικοδομικά τετράγωνα.

Μάλιστα, η κα Μπιρμπίλη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα, καθώς με μικρές αλλά τολμηρές αποφάσεις, μπορούν να ικανοποιηθούν οι αστικές ανάγκες τόσο των κατοίκων τους όσο και των επισκεπτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, κος Σηφουνάκης, μιλώντας για αλλαγές στη δομή των πόλεων με κατάργηση του «σταυρού» και ζήτημα ισοπολιτείας: «Οι όποιες παρεμβάσεις μας πρέπει να ξεκινήσουν από την ίδια τη δομή της πόλης και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ΑΘΗΝΑ Χ4 : η κατάργηση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι 4 οικοδομικών τετραγώνων και η μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και αναψυχής είναι μια πράξη ανασυγκρότησης του δημοσίου χώρου και μια προσπάθεια ενσωμάτωσης της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας σε αυτόν. Για τις δύσκολες περιοχές της Αθήνας, οι διαγωνισμοί αυτοί είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς η ανασύσταση του δημοσίου χώρου και η χρήση του από τους πολίτες είναι πλέον ζήτημα ισοπολιτείας».

Στις διεξόδους που ανοίγει η πρωτοβουλία αυτή για την αστική ανάπλαση της ελληνικής πόλης αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης και η Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΧΑ, Ντόρα Γαλάνη. Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, η ελληνική πόλη χαρακτηρίζεται από μικρά οικοδομικά τετράγωνα (ίσως τα μικρότερα στην Ευρώπη) με πυκνό δίκτυο από στενούς δρόμους και μικρά πεζοδρόμια. Το λίγο πράσινο που υπάρχει είναι διάσπαρτο, κατακερματισμένο και ασύνδετο με τον ιστό της πόλης. Η ανεξέλεγκτη χρήση του αυτοκινήτου τείνει να καταλάβει ολόκληρο τον δημόσιο χώρο για στάθμευση και κυκλοφορία, ενώ η απλή πεζοδρόμηση συχνά δεν αποτελεί λύση και συνοδεύεται από φαινόμενα υποβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού
Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014 και απευθύνεται σε νέους αρχιτέκτονες, έως 40 ετών, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 22 Δεκεμβρίου 2010. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων, σε γειτονιές του λεκανοπεδίου με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, σε υψηλή πυκνότητα, σε έλλειψη χώρων πράσινου, σε παλαιό κτιριακό απόθεμα, κ.λπ.) και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.

Για την επιλογή των επάθλων θα συνεκτιμηθούν η πρωτοτυπία της λύσης και ο πιλοτικός της χαρακτήρας, δηλαδή η δυνατότητα χρήσης της ιδέας και σε άλλες περιοχές με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, στην Αθήνα και όλη τη χώρα. Ακόμη, θα αξιολογηθεί η βιοκλιματική προσέγγιση, καθώς και η ανατρεπτικότητα που φέρουν στην τυπική οργάνωση του χώρου. Θα δοθούν πέντε ισότιμα έπαθλα, των 8.000 ευρώ το καθένα και έως πέντε έπαινοι (έκαστος 1.000 ευρώ). Η κριτική επιτροπή θα είναι επταμελής, αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, αναγνωρισμένους επιστήμονες του κλάδου και θα οριστεί με απόφαση της ΕΑΧΑ, μετά και από γνώμη της χορηγού τράπεζας.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα βρίσκεται αναρτημένη, στις ιστοσελίδες Αγωνοθέτιδος ΕΑΧΑ Α.Ε. (www.astynet.gr), του ΥΠΕΚΑ (www.ypeka.gr) και της χορηγού Εθνικής Τράπεζας (www.nbg.gr) και θα διατίθεται και σε έντυπη μορφή από τον αγωνοθέτη ΕΑΧΑ ΑΕ, Λυκούργου 17, ΤΚ 10552.

Πηγή: ypeka.gr

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα