Connect with us

Ποδηλατόδρομοι - Χρήση ποδηλάτου

Αθήνα: Η ανάπλαση Φάληρου και Ελληνικού θα αλλάξει το παραλιακό πρόσωπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα εμφανίζει την ανάπλαση των παραλιακών περιοχών της Αθήνας που περιλαμβάνουν 40 χλμ μήκους από το Φάληρο μέχρι την Αγία Μαρίνα και παρουσιάζει όλες τις πιθανές εξελίξεις μιας και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπάρξουν επενδύσεις για την απόδοση τους στο κοινό μέσα από ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές προτάσεις που θα αλλάξουν το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και θα το κάνουν πιο φιλικό στον πολίτη που σήμερα εκτός από μικρές εξαιρέσεις είναι απρόσιτό.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, που εκτίνεται από τις εκβολές του Κηφισού στο Μοσχάτο ώς τα όρια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Απέχει μόλις 6 χλμ. από το Σύνταγμα, αλλά εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη. Τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του είναι:

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Αφορά την μπαζωμένη επί χούντας επιφάνεια των 250 στρεμμάτων που προβλέπεται να γίνει υψηλό πράσινο με ένα μικρό αναψυκτήριο και ανοικτές εγκαταστάσεις για άθληση, όπως προβλέπει το διάταγμα του 2003.

Τα τελευταία χρόνια είχε βραχυκυκλωθεί το θέμα ανάμεσα στο Δήμο Μοσχάτου και τη διοίκηση των «Ολυμπιακών Ακινήτων», που είχε διαφορετικά σχέδια με εμπλοκή ιδιωτών.
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ. Οι εγκαταστάσεις αφορούν ζώνη 130 στρεμμάτων και με βάση τους προγραμματισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης θα ήταν ο «Λυκαβηττός της παραλίας». Η σύμβαση έχει υπογραφεί από το 2007, αλλά εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε η καταβολή των μισθωμάτων, που είναι της τάξης των 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο, γιατί εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο ιδιώτης μάλιστα διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους 6 εκατ. ευρώ.

ΜΑΡΙΝΑ. Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις μαζί με τη χερσαία έκταση των 93,3 στρεμμάτων προβλεπόταν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Με παρέμβαση της δημοτικής αρχής Καλλιθέας δόθηκαν τελικά στους κατοίκους και τα ναυταθλητικά σωματεία, που ήδη προχωρούν στην αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 4.900 τετραγωνικών. Έχει ανοίξει επίσης το «φυλακισμένο» γήπεδο της παραλίας.

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ. Στην έκταση των περίπου 160 στρεμμάτων, δίπλα από την Εσπλανάδα, κυριαρχεί το εντυπωσιακό κτίριο των 11.600 τετραγωνικών που εδώ και έξι χρόνια προβλέπεται να διαμορφωθεί σε συνεδριακό κέντρο 4.000 θέσεων. Οι δύο χωριστοί διαγωνισμοί, ένας για τη διαμόρφωση και ένας για την εκμετάλλευση, σέρνονται από χρόνια.

Πριν από μερικούς μήνες ακυρώθηκαν και τυπικά και ως το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί νέος, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες.

Η μεγάλη παρέμβαση, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, αφορά την αξιοποίηση των 250 στρεμμάτων του παλιού Ιπποδρόμου, που θα γίνει χάρη στη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η οποία θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ. Οι αρχικοί σχεδιασμοί περιελάμβαναν τα νέα κτίρια της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μάλιστα δια χειρός Μάριου Μπότα, ενός από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες σε παγκόσμια κλίμακα.

Προστέθηκε όμως το δημοτικό πάρκο των 28 στρεμμάτων, που θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα και περιλαμβάνεται στα σχέδια που αναμένεται να εγκριθούν στις αρχές του 2011. Τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015.

Το μέλλον των 425 στρεμμάτων του Αγίου Κοσμά περνά από τις δικαστικές αίθουσες, όπου εκκρεμεί μια προσφυγή του Δήμου Ελληνικού και το αποτέλεσμα μιας διαιτησίας στην οποία προσέφυγε ο εκμισθωτής. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2007 και προβλέπει ετήσια μισθώματα της τάξης των 14.500.000 ευρώ, που καταβλήθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια και τη συνέχεια άρχισαν τα «παρατράγουδα».

Για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά δεν προχώρησε η έκδοση οικοδομικής άδειας, που αφορά τη δόμηση 60.000 τετραγωνικών.

Το Ελληνικό
«Θα βλέπαμε θετικά τη μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στην ήδη υπάρχουσα ζώνη αθλητισμού στο χώρο του Ελληνικού», διευκρίνισε ο καθηγητής Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας. Επιμένει ότι στο παλιό αεροδρόμιο πρέπει να δημιουργηθεί πάρκο επιφάνειας περίπου 2.700 στρεμμάτων.

Στην υπόλοιπη έκταση θα μπορούσαν να υπογραφούν δεσμευτικά μνημόνια, ώστε να διατεθούν συγκεκριμένοι χώροι για μεταφορά λειτουργιών που σήμερα υπάρχουν στον αστικό ιστό.

Σε πρόγραμμα «ανταλλαγής» θα μπορούσε να ενταχθεί η έκταση των 200 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Δάφνης και Υμηττού, όπου λειτουργεί η Γυμναστική Ακαδημία, ή το ακίνητο της «Χρωπεί» στον Πειραιά για την απαλλοτρίωση του οποίου απαιτούνται πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της μελέτης για το μητροπολιτικό πάρκο, που εκπονείται από ομάδα ειδικών του Πολυτεχνείου υπό τον επίκουρο καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα και αναμένεται τα οριστικοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο, εξετάζονται θετικά προτάσεις που αναδεικνύουν την περιοχή σε πόλο γνώσης και πολιτισμού.

«Εξετάζουμε την πρόταση της αρχαιολογικής υπηρεσίας που φιλοξενείται προσωρινά σε κτίρια του παλιού αεροδρομίου να της παραχωρηθεί ο δυτικός αεροσταθμός που θα στεγάσει τα ευρήματα των μεγάλων έργων της Αττικής και το εργαστήριο», μας ενημερώνει και δεν αποκλείει τη στέγαση του Πανεπιστημίου Πειραιά σε κάποια από τα 384 υπάρχοντα κτίρια με αντάλλαγμα να γίνει πάρκο το Σελεπίτσαρι της Νίκαιας.

Πηγή: enet.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα