Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Αθήνα: μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου με τα έργα σε Φάληρο-Ελληνικό-Βουλιαγμένη

Δημοσιεύθηκε

στις

Επενδυτικά προγράμματα-μαμούθ κυοφορούνται, εν μέσω κρίσης, στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για τρία μεγάλα projects, με αιχμή το Ελληνικό, το συνεδριακό κέντρο στο Τάε Κβο Ντο και την περιοχή της Βουλιαγμένης.

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο όλων είναι το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού. Για το οποίο αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, από την Εταιρεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται, τελευταία, ως προς τη μετατροπή της ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβο Ντο, στο Δέλτα Φαλήρου, σε συνεδριακό κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυροί τουριστικοί όμιλοι σχεδιάζουν να αναλάβουν από κοινού τη διαχείριση και λειτουργία, καθώς και την υλοποίηση ολόκληρου του project, με στόχο την τουριστική άνοδο της περιοχής της πρωτεύουσας. Ενδείξεις επ? αυτού έδωσαν, με τις δύο σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους, στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η εταιρεία Λάμψα (συμφερόντων της Alpha Bank), στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Χίλτον, και η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines.

Στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «πρόθεση συμμετοχής ως μέλος ένωσης προσώπων σε διαδικασίες ανάληψης έργων ή/και προμηθειών ή/και υπηρεσιών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3310/2005», του νόμου, δηλαδή, για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.

Διεθνής διαγωνισμός

Πιο σαφής ήταν η ανακοίνωση της Ιονικής Ξενοδοχειακής (συμφερόντων Λασκαρίδη), που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Επισημαίνει ότι «η εταιρεία έχει την πρόθεση να συμμετάσχει άπαξ στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού σε δύο φάσεις, με την κλειστή διαδικασία, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την ανάθεση του έργου ?Μελέτη, χρηματοδότηση, μετασκευή, κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των χώρων και εγκαταστάσεων της Ζώνης Ανάπλασης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου?, ως μέλος ένωσης προσώπων σε διαδικασίες ανάληψης έργων ή/και προμηθειών ή/και υπηρεσιών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3310/2005».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, ο τελικός πλειοδότης (αυτός που θα δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά) θα αποκτήσει τον παραπάνω χώρο για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών (δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2041). Στόχος είναι η δημιουργία υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου, ώστε να καταστεί η Αθήνα σημαντικός προορισμός στον συνεδριακό τουρισμό!

Στο προς παραχώρηση ακίνητα περιλαμβάνονται η Πλατεία Νερού με τα κτίρια εξυπηρέτησής της, το κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβο Ντο Φαλήρου με τον περιβάλλοντα χώρο, τμήμα της «Εσπλανάδας» στην κατάληξη της λεωφόρου Ποσειδώνος, και τμήμα της παραλιακής ζώνης που, έως σήμερα, παραμένει αδιαμόρφωτη. Παλαιότερα ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η Ελλάκτωρ και η J&P ¶βαξ.

Στη Βουλιαγμένη έρχεται το Κατάρ μέσω της Αρχιεπισκοπής

Τα σενάρια περί πιθανού ενδιαφέροντος του Εμιράτου του Κατάρ για την περιοχή της Βουλιαγμένης, αναζωπύρωσε η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον εμίρη Αλ Θανί. Η Εκκλησία της Ελλάδας κατέχει στην περιοχή περίπου 80 ακίνητα συνολικής έκτασης 240 στρεμμάτων, τα οποία αποδεσμεύθηκαν, μετά πολυετή δικαστικό αγώνα.

Η αξία τους υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ¶ραβες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός συνολικού επενδυτικού προγράμματος στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Το οποίο θα περιλάβει, πέραν της εκκλησιαστικής περιουσίας, τον Αστέρα και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, η παραχώρηση της οποίας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Στον διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα/ΕΤΑ, η θυγατρική του ομίλου της Εθνικής, Αστήρ Παλλάς, έχει καταθέσει φάκελο δεσμευτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας. ¶λλος διεκδικητής είναι η Lamda Development (που κατά περίπου 77% ελέγχεται από τον όμιλο EFG, συμφερόντων Λάτση). Ο διαγωνισμός προβλέπει την παραχώρηση της μαρίνας για 40 χρόνια.

Η μαρίνα Βουλιαγμένης έχει δυναμικότητα 106 σκαφών, μήκους έως 45 μέτρων και φιλοξενεί, κυρίως, μεγάλες ιδιωτικές θαλαμηγούς. Το υπό παραχώρηση συγκρότημα, περίπου 35 στρεμμάτων, περιλαμβάνει γραφεία (εμβαδού 250 τ.μ.), εστιατόριο, καταστήματα (110 τ.μ.), βοηθητικούς χώρους και αποθήκες (300 τ.μ.). Σε ό,τι αφορά την πώληση του Αστέρα, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (ελέγχει το 85% των μετοχών), οι ανάγκες για κεφάλαια, λόγω της συγκυρίας, και η συνακόλουθη προσπάθεια απομόχλευσης περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανόν να την οδηγήσουν σε επανεξέταση της πολιτικής της για τον Αστέρα.

Η μητέρα των μαχών για το Ελληνικό

Το μεγαλύτερο «φιλέτο» για τους ισχυρούς των κατασκευών είναι το Ελληνικό, ο διαγωνισμός του οποίου αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει εξομαλυνθεί το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα προσέλθει σοβαρός επενδυτής, για ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ, με την κατάσταση που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η ανάπτυξη του χώρου θα περιλαμβάνει τεχνολογικό πάρκο, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και, ίσως, χρηματοοικονομικό κέντρο, μαζί με ξενοδοχεία, μία μαρίνα στον ¶γιο Κοσμά και ένα χώρο πρασίνου, τόσο μεγάλο, όσο είναι το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο.

Πηγή:isotimia.gr

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα