Connect with us

Λοιπά Έργα

Αθήνα: Αμερικανική επένδυση μπορεί να φέρει ώς και 4,3 δις ευρώ!

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας

Ιδιωτική τουριστική επένδυση στην Αθήνα, ύψους 1,46 δισ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη του business plan της μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 4,38 δισ., προωθούν δύο αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Στόχος της επένδυσης είναι η προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην πρωτεύουσα και η παραμονή τους για περισσότερες ημέρες.

Για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού project, που εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει έως και 960 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, επιχειρείται ο προσεταιρισμός της Ομογένειας των ΗΠΑ και η άντληση κεφαλαίων από αυτή, με βάση το μοντέλο της έκδοσης ομολόγων με τα οποία το Ισραήλ χρηματοδότησε τη συγκρότηση της οικονομίας του, μετά την ίδρυσή του, από το 1951.

Η πρόταση παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στην οποία συμμετείχαν ξένα επενδυτικά funds, αλλά και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Τις δε εκτιμήσεις του οφέλους για την ελληνική οικονομία έκανε το ΙΟΒΕ.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας με εγκαταστάσεις, ψηφιακές υπηρεσίες και θεματικά πάρκα (πραγματικά και ψηφιακά), ώστε να γίνει ριζική αναβάθμισή της σε κορυφαίο πολιτιστικό τουριστικό προορισμό.

Αυτή η μορφή τουρισμού είναι όλο και πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος εκτιμά πως μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη πολλών περιοχών του κόσμου. Το project προωθείται από την αμερικανική συμβουλευτική Bondholder Communications Group και την επίσης αμερικανική αρχιτεκτονική και συμβουλευτική μουσείων Ralph Appelbaum Associates.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bondholder, Ρόμπερτ Απφελ, είναι γνώριμος στην Αθήνα από τον ρόλο του στο PSI τον περασμένο Φεβρουάριο. Είχε αναλάβει τότε την ανάπτυξη και λειτουργία εφαρμογής σε ένα κλειστό δίκτυο από iPads, με συνδέσεις σε πραγματικό χρόνο, που χρησιμοποίησαν οι θεματοφύλακες των ομολογιούχων, το υπουργείο Οικονομικών και οι σύμβουλοί τους τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για την ψηφοφορία και την ανταλλαγή των ομολόγων.

Τώρα επανέρχεται, συνεπικουρούμενος από την Appelbaum, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής περιεχομένου μουσείων (500 έργα σε 30 χώρες), και προτείνει να δημιουργηθούν δύο ιδρύματα για την άντληση κεφαλαίων: ένα ελληνικό κοινωφελές που θα συγκεντρώνει πόρους από ευρωπαϊκές και κρατικές πηγές και ένα αμερικανικό καταπίστευμα (trust) το οποίο θα εκδίδει ομόλογα αναθέτοντας το έργο σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους.

Μεταξύ των έργων που περιλαμβάνει το project είναι ένα νέο μουσείο Δημοκρατίας, νέο μουσείο στο Λαύριο, νέο θεματικό πολιτιστικό πάρκο στον Μαραθώνα, ανάπτυξη του χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, αναβάθμιση των επισκέψεων στην Ακρόπολη κ.λπ. Ο προϋπολογισμός τους, ανάλογα με τον βαθμό υιοθέτησης του σχεδίου, ξεκινά από το 1,46 δισ. και φτάνει έως και τα 4,38 δισ.ευρώ.

Πηγή:kathimerini.gr

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα