Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αθήνα- Αττική 2014: Νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων από το ΥΠΕΚΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο για την Αττική παρουσίασε σήμερα η Υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη το οποίο σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2014, δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το πρόγραμμα εστιάζει σε εκτεταμένες αναπλάσεις για την δημιουργία ενός νέου πιο περιβαλλοντικού αστικού τοπίου και στοχεύει τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην ανάπτυξη χώρων πρασίνου για τους πολίτες σε ανοικτούς και αναξιοποίητους σήμερα χώρους. Πρόκειται για μια προσπάθεια να αλλάξει συνολικά εικόνα η Αθήνα. Περιληπτικά τα σημαντικότερα σημεία των παρεμβάσεων είναι τα παρακάτω:

Πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Όλγας (μήκος 4χλμ- κόστος 4.000.000 Ευρώ)
Θα περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου , με διέλευση μόνο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς , την ενοποίηση Ζαππείου – Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση με χρήση βιοκλιματικών υλικών. Εντός του 2010 αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.

Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Θα πεζοδρομηθεί και θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς, ποδήλατα και το Τραμ το οποίο σχεδιάζεται να επεκταθεί από το σημερινό του τέρμα στο Σύνταγμα στην Πατησίων μέσω της Πανεπιστημίου. Φέτος θα γίνει η εκπόνηση του σχετικού ερευνητικού προγράμματος για τη δυνατότητα αυτής της εφαρμογής.

Ανάπλαση Πλατείας Θεάτρου (κόστος 2.000.000 Ευρώ)
Περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού και της πλατείας Θεάτρου καθώς και των οδών που καταλήγουν στην πλατεία. Θα γίνει ανάπλαση της οδού Μενάνδρου.

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου (ενδεικτικός προυπολογισμός 80-100.000.000 Ευρώ)
Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου σε πάρκο με ενιαία φυσιογνωμία με αυτή του περιβάλλοντα χώρου της Λυρικής Σκηνής, ολοκλήρωση έργων στο Φαληρικό Δέλτα. Εντός του 2010 θα γίνει η εκπόνηση των μελετών ανάπλασης για δημοπράτηση έργου.

Δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού
Θα γίνει αξιολόγηση των προτάσεων με κύριο στόχο τη δημιουργία μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου. Σταδιακή διαμόρφωση των πρώτων περιοχών σε χώρους πρασίνου με εγκαταστάσεις αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, καινοτομίας. Εντός του έτους εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί η πρόταση για το πάρκο.

Δημιουργία Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλίσια (ενδεικτικός προυπολογισμός 1.000.000 Ευρώ)
Στόχος είναι θα ενοποιηθούν τα δύο πάρκα με περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Εντός του έτους θα γίνει η μελέτη για το έργο ανάπλασης, θεσμοθέτηση των δύο πάρκων, επεξεργασία σχεδίου Γενικής Διάταξης, διαβούλευση και συντονισμός με συναρμόδια υπουργεία και οργανισμούς.

Αναβάθμιση Πάρκου Αντώνης Τρίτσης
Περιλαμβάνει συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη των έργων του πάρκου ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου. Θα υπάρχει πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με έμφαση στον εθελοντισμό και τόνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων, συμβατών με τη λειτουργία του Πάρκου. Εντός του 2010 θα γίνει εξυγίανση καθεστώτος διαχείρισης, παραχώρησης, αποκατάστασης εξοπλισμού και συστήματος ανακύκλωσης νερού λιμνών, οργάνωση εγκαταστάσεων αναψυχής, βελτίωση σύνδεσης με δίκτυο μέσων μεταφοράς .

Δημιουργία Δικτύου Ποδηλατοδρόμων
Θα γίνει έλεγχος και επικαιροποίηση των μελετών δημιουργίας πεζοδρόμου ? ποδηλατοδρόμου Ανατολικής Παραλιακής Ζώνης Σαρωνικού από το Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης.
Θα προωθηθεί ο ποδηλατοδρόμος Κηφισιά- Φαληρικός Όρμος μήκους 25χλμ που κινείται παράλληλα με τον ΗΣΑΠ ενώ συνδέεται με την Πανεπιστημιούπολη και το Γουδή. Εντός του 2010 θα δημοπρατηθεί το τμήμα Ιστορικό Κέντρο- Φαληρικός Όρμος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10.000.000 Ευρώ.

Παρεμβάσεις
Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία στα Καμίνια (Θηβών και Φαλήρου), στον Κολωνό (πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα) και στα ¶νω Λιόσια (πλατεία Αγίου Στυλιανού). Προϋπολογισμός παρεμβάσεων 350.000 Ευρώ.
Επίσης παρεμβάσεις θα γίνουν στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας όπως στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στην πλατεία Αττικής, στην πλατεία Αγίου Νικολάου καθώς και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μονοδρόμηση θα έχουμε στην Αχαρνών και την Πατησίων.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα