Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Αθλητικές Υποδομές: Το μέλλον τα γήπεδα πολλαπλών χρήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χορός εκατομμυρίων έχει στηθεί γύρω από την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό σταδίων με το επίκεντρο να βρίσκεται στην Βραζιλία που φιλοξενεί το Μουντιάλ. Η ανάπλαση του Μαρακανά στη Βραζιλία και η κατασκευή του νέου σταδίου του Σαν Πάολο που θα φιλοξενήσουν τον τελικό και την τελετή έναρξης της διοργάνωσης, κόστισαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις όμως γίνονται σε όλο τον κόσμο. Η «OPIN», εταιρεία που ανήκει στην ομάδα εταιρειών «Onexim» του ρώσου μεγιστάνα Μιχαήλ Πρόχοροφ, θα δαπανήσει για την κατασκευή του γηπέδου της ποδοσφαιρικής ομάδας «Τορπέντο» στη Μόσχα 150 εκατομμύρια δολάρια. Τι καθιστά τα γήπεδα ελκυστική επένδυση;

Το στάδιο θεωρείται παραδοσιακά, ίσως το πιο ακριβό αθλητικό κατασκευαστικό έργο από την άποψη του όγκου των αναγκαίων επενδύσεων που θα πρέπει να διατεθούν για την οικοδόμηση του. Και αυτό, τη στιγμή που ο χρόνος απόσβεσης των επενδύσεων σε γήπεδα, είναι συνήθως αρκετά ασαφής.

«Τα στάδια έχουν μεγάλες περιόδους απόσβεσης, που ξεπερνούν μερικές φορές τα 10-15 χρόνια, ενώ υπάρχουν και ορισμένα επιχειρηματικά σχέδια που δεν θα αποσβεστούν ποτέ», λένε οι ειδικοί. Έτσι, όλα τα νέα στάδια που χτίζονται στον κόσμο σχεδιάζονται σαν αθλητικά κέντρα πολλαπλών χρήσεων. «Τα γήπεδα που έχουν ζήτηση σήμερα, είναι τα «κινητά». Αυτά που «μετασχηματίζονται» και μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις κάθε αθλητικής ή καλλιτεχνικής εκδήλωσης, σε οποιαδήποτε στιγμή και εποχή του χρόνου. Το σημερινό «παγκόσμιο πρότυπο» χρήσης των σταδίων, προϋποθέτει τη διενέργεια περίπου 100 εκδηλώσεων ετησίως. Οπότε, αν σε ένα γήπεδο με χωρητικότητα 45 χιλιάδες άτομα γίνονται τουλάχιστον 60 εκδηλώσεις το χρόνο, ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι επενδυτικά επιτυχές.

Από τη σκοπιά της απόδοσης της επένδυσης, ένα ενδιαφέρον έργο μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται σε ανάπτυξη στη Ρωσία, στη χώρα που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, είναι το «VTB Arena Park», που υλοποιεί μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές Τράπεζες, η «VTB», για την ποδοσφαιρική ομάδα της Μόσχας «Ντινάμο».

Είναι το μοναδικό στάδιο στον κόσμο, όπου οι σχεδιαστές αποφάσισαν να ενώσουν κάτω από την ίδια στέγη ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και το χώρο διεξαγωγής αγώνων χόκεϊ επί πάγου. Το γήπεδο θα χωράει μόνο 27 χιλιάδες θεατές. Η αρένα θα μετατρέπεται ανάλογα με την εκδήλωση: Από αίθουσα συναυλιών, που μπορεί να φιλοξενήσει 14 χιλιάδες θεατές, σε αίθουσα μπάσκετ, χωρητικότητας 12,5 χιλιάδων ατόμων. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε, ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού του γηπέδου μπάσκετ σε γήπεδο χόκεϊ επί πάγου, παίρνει όχι περισσότερο από δύο ώρες.

Για τη χωροταξική και αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, οι επικεφαλείς του «VTB Arena Park», προσκάλεσαν το 2010 τον ιδρυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου «Manica Architecture», David Manica. Οι επενδυτές υπολογίζουν ότι το στάδιο θα διατεθεί για συναυλίες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ενώ θα κατασκευαστούν διαμερίσματα, το ξενοδοχείο Hyatt Regency, γραφεία και κτήρια για κατοικία και τέλος θα υπάρχουν εμπορικοί χώροι και χώροι στάθμευσης.

Στην πραγματικότητα η ιδέα της κατασκευής σταδίου πολλαπλών χρήσεων με διαφορετικά επιχειρηματικά αντικείμενα, εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Το «Ora Arena» στην Κωνσταντινούπολη περιλαμβάνει, εκτός από το εμπορικό κέντρο και θεματικό πάρκο, ενώ στην «Odyssey Arena» στο Μπέλφαστ, περιλαμβάνονται ένα συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακό κέντρο, θεματικό πάρκο, εμπορικό κέντρο και ξενοδοχεία.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα