Νίκος
Καραγιάννης

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στον Νίκο Καραγιάννη και το ypodomes.com o επικεφαλής της ΙΒΙ Group στην Ελλάδα, κύριος Antulio Richetta. Η ΙΒΙ είναι σήμερα η εταιρεία που έχει εγκαταστήσει σχεδόν στο σύνολο τους τα συστήματα διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.

Ο κ.Richetta μας “συστήνει” την εταιρεία (στο κοινό του ypodomes.com τουλάχιστον), μας μιλάει για το μέλλον των αυτοκινητόδρομων, το mobility, τα πλάνα της ΙΒΙ. Τέλος προτείνει ένα διαλειτουργικό σύστημα διοδίων που θα είναι user-friendly αλλά και σύγχρονο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη του Διευθυντή της ΙΒΙ Group Antulio Richetta:

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι η IBI Group και που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα;

Antulio Richetta: H IBI Group είναι μια διεθνώς ολοκληρωμένη εταιρεία αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού, μηχανικής και τεχνολογίας. Εξειδικευόμαστε σε τρείς τομείς: intelligence, κτίρια και υποδομές.

Το intelligence περιλαμβάνει το σχεδιασμό συστημάτων και την ανάπτυξη λογισμικού. Όσον αφορά τα κτίρια, εξειδικευόμαστε στην αρχιτεκτονική κατασκευών, το interior design και την οικοδομική μηχανολογία (μηχανική, δομική, ηλεκτρολογική). Τέλος, όσον αφορά τις υποδομές, εξειδικευόμαστε στο σχεδιασμό, τον αστικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική κτιρίων, τις μεταφορές και τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 στο Τορόντο του Καναδά. Έκτοτε, ο όμιλος έχει αναπτυχθεί σημαντικά αλλά σταθερά και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 60 γραφεία στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, με περισσότερους από 2.700 επαγγελματίες και υποστηρικτικό προσωπικό.

Ο όμιλος ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα το 1997, με έμφαση στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη λογισμικού και την εφαρμογή ευφυών συστημάτων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων της Συλλογής Διοδίων και Προηγμένων Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας. Επίσης, ο όμιλος στην Ελλάδα παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού και συμβουλευτικές υπηρεσίες για έργα όπως το Στρατηγικό Πλάνο Δημόσιων Συγκοινωνιών της Αθήνας, το σχεδιασμό των Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα Στρατηγικά Σχέδια Αεροδρομίων και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τα έργα ΣΔΙΤ. Η ΙΒΙ Group απασχολεί αυτή τη στιγμή 30 άτομα στα δύο γραφεία της στην Αθήνα και σε τρία περιφερειακά γραφεία σε Αττική και Θεσσαλία.

Το δεύτερο γραφείο μας στην Αθήνα ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πρόσφατα και παρέχει όλο το φάσμα υπηρεσιών σχεδιασμού και μηχανικού. Από αυτό το γραφείο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή για μεγάλα έργα υποδομών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.

Νίκος Καραγιάννης: Θα ήθελα λίγο να μου εξειδικεύσετε το expertise που εχετε στα συστήματα διοδίων. Ποιες είναι οι δυνατότητές τους;

Antulio Richetta: Η IBI Group είναι ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή συστημάτων διοδίων και μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στην παροχή Προηγμένων Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα. Τα συστήματά μας διαχειρίζονται καθημερινά περισσότερες από 450.000 συναλλαγές διοδίων. Έως σήμερα έχουμε προμηθεύσει τέτοια συστήματα σε εταιρείες όπως η Αττική Οδός (Διαχείριση Διοδίων και Αυτοκινητόδρομου), ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Διαχείριση Διοδίων), ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Διαχείριση Διοδίων), η Ολυμπία Οδός (Διαχείριση Διοδίων και Αυτοκινητόδρομου) και η Εγνατία Οδός (Διαχείριση Διοδίων).

Έχουμε υλοποιήσει περισσότερες από 700 λωρίδες διοδίων σε όλη την Ελλάδα, επιτρέποντας την πληρωμή των διοδίων με ανθρώπινη επαφή, με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης ή με ηλεκτρονική συναλλαγή. Το Τμήμα Υποστήριξής μας διαχειρίζεται τους λογαριασμούς περισσότερων από 650.000 συνδρομητών.

Τα Συστήματα Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμων μας παρέχουν μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τον έλεγχο των ανοικτών τμημάτων των δρόμων ή των σηράγγων τους, συνδυάζοντας τον εντοπισμό ατυχημάτων και τις προηγμένες δυνατότητες των συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας (όπως συστήματα CCTV, εντοπισμού κυκλοφορίας, μετεωρολογικών σταθμών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και σημάτων) με συστήματα facility management (όπως εξαερισμό σηράγγων, φωτισμό, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, άρδευση, εντοπισμό και κατάσβεση φωτιάς). Η προηγμένη λογική ανταπόκρισης σε συμβάντα των συστημάτων μας επιτρέπουν στους συντονιστές της Αίθουσας Διαχείρισης Κυκλοφορίας να ανταποκρίνονται σε κάθε συμβάν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο, οι αυτοκινητόδρομοί μας γίνονται πιο ασφαλείς σε περίπτωση συμβάντων αλλά και πιο αποδοτικοί υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Νίκος Καραγιάννης: Αυτή την εποχή ποιο είναι το σημαντικότερο project σας;

Antulio Richetta: Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε ένα υβριδικό ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής διοδίων στην Ολυμπία Οδό. Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει τη χρέωση του κάθε χρήστη ηλεκτρονικών διοδίων ανάλογα με την απόσταση που έχει διανύσει εντός του αυτοκινητόδρομου, μέσω της παροχής εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, το υπάρχον σύστημα διοδίων θα εμπλουτισθεί με:
-30 μηχανισμούς ηλεκτρονικών διοδίων, ελεύθερης ροής, στα σημεία εισόδου προς και εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο, που ουσιαστικά θα καταγράφουν την είσοδο ή έξοδο των χρηστών προς ή από αυτόν

-Προηγμένη λογική trip matching, η οποία θα εγκατασταθεία στο Τμήμα Υποστήριξης

Από την εφαρμογή του συστήματος αυτού θα ωφεληθούν κυρίως οι τοπικές κοινότητες, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου καθώς και οι συχνοί χρήστες. Αναμένουμε, μετά την ολοκλήρωση του συστήματος στην Ολυμπία Οδό, και άλλες εταιρείες αυτοκινητοδρόμων να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να εγκαταστήστουν παρόμοια συστήματα.

Νίκος Καραγιάννης: Ποιο είναι κατά την άποψη σας το μέλλον του mobility στους αυτοκινητόδρομους;

Antulio Richetta: Από την ολοκλήρωση της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων στη χώρα, το βάρος της κινητικότητας μετακινείται από την κατασκευή στην χρήση. Αυτό σε συνδυασμό με τις τελευταίες τάσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα (διαμοιρασμός) και την τεχνολογία (ηλεκτροκίνηση και αυτόνομα οχήματα), εισάγουν μία σημαντική πρόκληση για αυτούς που ασχολούνται με τα εφυή συστήματα ΙTS (την ΙΒΙ και τους πελάτες μας), ώστε οι αυτοκινητόδρομοι να υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω έγκαιρα, αλλά και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιων για τους χρήστες στο δρόμο για μία κινητικότητα χωρίς εμπόδια.

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Antulio Richetta: Η ΙΒΙ θα υποστηρίξει το μέλλον της κινητικότητας πέρα από τους αυτοκινητόδρομους και μέσα πλέον στις πόλεις. Προσδοκούμε μία ενσωμάτωση της κινητικότητας με άλλες περιοχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των city logistics, διαχείριση ηλεκτρισμού και τη διαθεσιμότητα. Η τεχνολογία σε αυτή την περίπτωση είναι ο συνδετικός ιστός μεταξύ των διαφόρων στοιχείων της ζωής στην πόλη. Αναγνωρίζοντας αυτό σε πρώιμο στάδιο, ο όμιλος IBI καθιστά παγκοσμίως έναν άξονα για να γίνει μια εταιρεία σχεδιασμού με γνώμονα την τεχνολογία.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας δημιουργήσαμε μια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, όπως:

Η πλατφόρμα Smart City, η οποία κυριολεκτικά παρακολουθεί τον παλμό της πόλης, μετρώντας έναν αριθμό βασικών δεικτών απόδοσης μέσω προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και φέρνοντας όλες τις λειτουργίες της πόλης κάτω από μια κοινή πλατφόρμα.
H BlueIQ, η οποία μειώνει το συνολικό ενεργειακό κόστος των δικτύων ύδρευσης σε πραγματικό χρόνο.

Το InForm, το οποίο είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

To TravelIQ, ένα προηγμένο σύστημα πληροφοριών κυκλοφορίας με πολλές τοποθετήσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο το BIM και το ρομποτικό λογισμικό στις καθημερινές μας δραστηριότητες σχεδιασμού και διερευνούμε ενεργά τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία αιχμής για τη δημιουργία καλύτερου αστικού περιβάλλοντος.

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι η γνώμη σας για το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας. Τι θα το βελτίωνε;

Antulio Richetta: Οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασφαλείς και συνεχίζουν να σώζουν ζωές κάθε μέρα. Παρέχουν επίσης την απαραίτητη συνδεσιμότητα για την προώθηση της ανάπτυξης που είναι τόσο απαραίτητη για την ελληνική οικονομία.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην επέκταση της σύνδεσης πέραν του φυσικού χώρου και στην παροχή διασυνδεδεμένων υπηρεσιών κατά μήκος των αξόνων ανεξάρτητα από τον αυτοκινητόδρομο στον οποίο βρίσκεσαι.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν να υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα στο πέρασμα στο ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής διοδίων σε όλο το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Κάτι που έχουμε επιτύχει εν μέρει σήμερα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV