Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία για τις υπογραφές οδεύει ο διαγωνισμός για το αρδευτικό έργο σε Αμβρακία-Αμφιλοχία-Βάλτο. Το κείμενο της σύμβασης εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον απομένει να περάσει από την Βουλή και στη συνέχεια να υπογραφεί.

Στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν στην συνέχεια τα πρώτα έργα.

Ανάδοχος της εργολαβίας είναι η INTRAKAT με ποσοστό έκπτωσης 3,57%. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ένα από τα τελευταία βήματα στον δρόμο προς τις υπογραφές ήταν πρόσφατη απόφαση του υπουργείου να εγκρίνει την δέσμευση 64,5 εκατ. ευρώ που αποτελεί και τον προϋπολογισμό του έργου (μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ).

Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2023 με την παραλαβή των φακέλων και συνεχίστηκε στις 30 του ίδιου μήνα με την αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια κατασκευής του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Η χρηματοδότηση του έργου που αρχικά είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει επιτευχθεί πλέον μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το έργο πρόσφατα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή”.  Το έργο έχει ενταχθεί και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι ακόμα ένα σημαντικό έργο που πρόκειται να προστεθεί στο portfolio της, ανεβάζοντας περισσότερο το ανεκτέλεστο της.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ακόμα  μια σειρά ανάλογων έργων  σε διαγωνισμούς που ολοκληρώνονται και αφορούν την Ύδρευση Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, το Φράγμα Μπραμιανού, τα αντιπλημμυρικά έργα στο Λουτράκι, το Φράγμα Τσικνιά κ.α.

Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα περιλαμβάνει:

Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας: Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού, Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης, Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m, -Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές, Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν, Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων, Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρ. στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 11.500 στρ. καθαρής έκτασης.

Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α’ φάσης περιοχών Βάλτου: Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3, Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης, Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1, Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης, Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες, Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα, Έργα αγροτικής οδοποιίας, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV