Βαγγέλης
Θάνος

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάδειξης του επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει να υλοποιήσει το πιλοτικό έργο ΑΠΕ στο νησί της Αστυπάλαιας, καθώς είναι θέμα ημερών η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των υποψηφίων αναδόχων.

Στόχος του πιλοτικού έργου είναι η διείσδυση σε ποσοστό μέχρι και 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος του νησιού. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Η διαδικασία για την ανάδειξη του φορέα που θα υλοποιήσει το έργο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Τελευταίο στάδιο είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, όσων υποψηφίων παραμένουν ακόμα στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στη διαδρομή συνεχίζουν όσες  προσφορές κρίθηκαν παραδεκτές (τεχνικά) από την Αναθέτουσα Αρχή, μετά την αποσφράγιση των τεχνικών προσφορών που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο επενδυτής που θα αναδειχθεί από τη διαδικασία, θα πρέπει εντός τριών μηνών, να καταβάλει εγγυητική επιστολή, ύψους 750.000 ευρώ (περίπου 15% του συνολικού προϋπολογισμού το έργου).

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία για την ομαλή διεκπεραίωση του διαγωνισμού έχει συνδρομή από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ΕΠΙΣΕΥ επελέγη για την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής υποστήριξης, με στόχο να συνδράμει τη ΡΑΕ στην διαδικασία προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης

Το πρότζεκτ έχει προϋπολογισμό κοντά στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Το υβριδικό έργο κατά την πρώτη φάση απαρτίζεται από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος κατ’ ελάχιστον 3 MW, ως μονάδα παραγωγής ΑΠΕ και από σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθαρής χωρητικότητας κατ’ ελάχιστον 7,2 MWh.

Το σχέδιο προβλέπει ότι για λόγους ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος της Αστυπάλαιας, οι εγκαταστάσεις του ΥΒΣ και ιδίως τα συστήματα αποθήκευσης του Ειδικού Πιλοτικού Έργου (ΕΠΕ) είναι προτιμότερο να χωροθετηθούν κοντά στον υφιστάμενο τοπικό σταθμό παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Πρώτη φάση

Κατά την πρώτη φάση θα αναπτυχθούν μονάδες ΑΠΕ, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και συμπληρωματικές υποδομές διαχείρισης. Οι υποδομές θα επιτρέψουν να επιτευχθεί διείσδυση ΑΠΕ κατ’ ελάχιστον ίση με το 50% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του ηλεκτρικού συστήματος της νήσου Αστυπάλαιας, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκατεστημένοι στο νησί και λειτουργούν.

Όσο η πρώτη φάση θα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ θα λειτουργούν παράλληλα , ακόμα κι αν δοθεί η δυνατότητα να σταματήσουν . Η διατήρηση των θερμικών μονάδων στοχεύει να διευκολύνει τη διαχείριση και την ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος.

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση το πιλοτικό έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός είκοσι μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού ΥΒΣ ΕΠΕ.

Δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση, για το υβριδικό έργο στην Αστυπάλαια, αποβλέπει στην αύξηση του επιπέδου διείσδυσης ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του τοπικού συστήματος, από 50% που προβλέπεται για στην Α’ φάση. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιείται επέκταση του δυναμικού παραγωγής και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του υβριδικού σταθμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο , στη β’ φάση προβλέπεται πλέον η συστηματική διακοπή της λειτουργίας των θερμικών μονάδων υπό την προϋπόθεση, φυσικά , της εξασφάλισης της απρόσκοπτης και ομαλής τροφοδότησης του ηλεκτρικού συστήματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, η μετάβαση από την α΄ στη β΄ φάση τελεί υπό την αίρεση θετικής αποτίμησης της λειτουργίας του ειδικού πιλοτικού έργου (ΕΠΕ) και του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της α’ φάσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας