22.03.2022
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να τεθεί σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Η υποδομή έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, την πιο κατάλληλη στιγμή. Οι διεθνείς συγκυρίες σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αναδεικνύουν τον αγωγό IGB ως μια κατασκευή τεράστιας σπουδαιότητας. Η λειτουργία του αναμένεται να αποτελέσει γεγονός με κομβική σημασία , τόσο για τον ελληνικό ενεργειακό χάρτη όσο και για την περιοχή των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο αγωγός αναμένεται να ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες και πιο συγκεκριμένα , στις αρχές Ιουλίου. O προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 145 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις εργασίες κατασκευής τις έχει αναλάβει ο ΑΒΑΞ.
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σπουδαιότητα του έργου , τη Δευτέρα 21/03/2022, επισκέφθηκε το εργοτάξιο στην περιοχή της Κομοτηνής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κώστας Σκρέκας μαζί με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ. Τα οφέλη για τη γειτονική χώρα αναμένεται να είναι τεράστια καθώς, η λειτουργία της υποδομής θα την ελευθερώσει ακόμα περισσότερο από τα “ενεργειακά δεσμά” της Ρωσίας.
Παράλληλα θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ως έναν ενεργειακό κόμβο. Ο IGB θα αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο τις δύο πλωτές μονάδες υγροποιημένου αερίου προ προωθούνται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Μετά την επίβλεψη των έργων ο Έλληνας ΥΠΕΝ δήλωσε πως η ολοκλήρωση του IGB αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Νέος Ρυθμιστικός Σταθμός
Πρόσφατα το ΥΠΕΝ έδωσε το “πράσινο φως” σε συμπληρωματικά έργα που αφορούν τον αγωγό. Συγκεκριμένα το υπουργείο ενέκρινε την τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων , ούτως ώστε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο Νέος Ρυθμιστικός Σταθμός στη διασύνδεση Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.
Ο αγωγός IGB
Ο αγωγός θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 182 χλμ. εκ των οποίων τα 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα 31 χλμ. στην Ελλάδα. Η διάμετρος του σωλήνα φτάνει τις 32 ίντσες (813 χιλιοστά).
Η δυναμικότητα του αγωγού φτάνει ετησίως τα 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Η δυναμικότητα μπορεί να αυξηθεί σε 5 bcm/a με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός Σταθμού Συμπίεσης. Το έργο περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Ο IGB θα συνδεθεί και με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Στην αφετηρία του, στην Ελλάδα, ο αγωγός θα συνδέεται με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του θα συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας). Παρέχοντας τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από μία επιπλέον πηγή εισόδου, ο IGB θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου», δηλαδή της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας με σκοπό την εναλλακτική τροφοδοσία των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Η ιστορία του
Οι βάσεις του έργου πηγαίνουν αρκετά πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα το 2009 όταν έπεσαν οι υπογραφές του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας .
Περίπου δέκα χρόνια αργότερα (2019) σε μια ειδική τελετή που έγινε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών η Διακυβερνητική Συμφωνία για την προώθηση του αγωγού. Η Συμφωνία κυρώθηκε από τη Βουλγαρική Βουλή στις 2 Ιουλίου 2020 ενώ τον Ιανουάριο του 2021 το “πράσινο φως” έδωσε και η ελληνική Βουλή.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας