Αντίστροφα μετρά και πάλι ο χρόνος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους έως τις 27 Ιανουαρίου για τον τρίτο διαγωνισμό μονάδων αποθήκευσης. Είχε προηγηθεί η ματαίωση της δημοπρασίας καθώς διαπιστώθηκαν αμφισημίες στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού.
Πιο συγκεκριμένα, «διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ενιαία κατανόηση από τους συμμετέχοντες αναφορικά με τον κανόνα του μέγιστου ορίου ισχύος ανά συμμετέχοντα και ανά Σ.Α.Η.Ε., (όρος 12.2. της Προκήρυξης), με σοβαρό διακύβευμα την διαφορετική αντιμετώπιση ως προς την υπαγωγή των υποβληθεισών προσφορών στον κανόνα αυτόν».
Πλέον, με το νέο χρονοδιάγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής.
Ακολούθως, η Αρχή από τις 29 Ιανουαρίου έως και 5 Μαρτίου 2025 θα αξιολογήσει τις αιτήσεις που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ την επόμενη ημέρα 6 Μαρτίου θα αναρτηθεί ο προσωρινός κατάλογος με τους επιλεγέντες και αποκλεισθέντες συμμετέχοντες.
Από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου θα γίνει η υποβολή τυχόν ενστάσεων που θα υπάρξουν, οι οποίες θα αξιολογηθούν στις 11 και 12 Μαρτίου και στις 13 Μαρτίου θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα αξιολόγησης, δηλαδή ο τελικός κατάλογος επιλεγέντων, αποκλεισθέντων και επιλαχόντων συμμετεχόντων.
Τα σχετικά έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026.
Οι επενδυτές που θα επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα λάβουν την ενίσχυση σωρευτικά υπό μορφή επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.
Το συνολικό ποσό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης ανά ενισχυόμενο σταθμό αποθήκευσης καθορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων αναφοράς, που προσδιορίζονται μέσω της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και των καθαρών εσόδων από τη συμμετοχή του έργου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και προσαρμόζεται μέσω μηχανισμού κινητροδότησης της αποδοτικής συμμετοχής των ενισχυόμενων έργων στις αγορές κατά τη φάση λειτουργίας τους.
Ο διαγωνισμός αφορά αυτόνομες μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Γορτυνία και Οιχαλία.
Η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 200 MW, ενώ ειδικά για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, η συνολική κατακυρούμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW, αθροιστικά για το σύνολό τους.
Η επιδότηση για το CAPEX έχει καθοριστεί στις 200.000 ευρώ/Μεγαβάτ. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς είναι 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος).
Υπενθυμίζεται ότι κατά τον πρώτο διαγωνισμό η δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος.
Αντίστοιχα, στον δεύτερο διαγωνισμό η συνολικής ισχύς που κατακυρώθηκε στους 7 συμμετέχοντες ανήλθε σε 299,775 ΜW, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε σε 47.680,36 €/MW/έτος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV