Μαρίνα
Ξυπνητού

Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης την 1η Οκτωβρίου, η Gastrade υπέγραψε πενταετή συμφωνία με την Venture Global για την επαναεριοποίηση έως και 1 εκατομμυρίου μετρικών τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως έγινε γνωστό, η πενταετής συμφωνία τίθεται σε ισχύ από το 2025 και το LNG θα προέλθει από δύο εξαγωγικές εγκαταστάσεις της Venture Global στη Λουιζιάνα.

Η συμφωνία δεν αποτελεί φυσικά «μεγάλη» έκπληξη για παράγοντες της αγοράς και αυτό γιατί το FSRU Αλεξανδρούπολης με την εμπορική του λειτουργία, θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως εδώ και μήνες – όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com – έχει δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση τουλάχιστον το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η παράδοση του έργου θα φέρει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ αυτών και τη σύνδεση που θα έχει και με την πρωτοβουλία για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου. Η πλήρης ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, μέσω της κατάλληλης αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Νότο προς Βορρά και αντίστροφα, μέσα από τα ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες του τερματικού σταθμού της Gastrade.

Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι του FSRU είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Το έργο

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Tο FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Με χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Είναι ύψους 380 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV