Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να βάλει ο ΑΔΜΗΕ σε τροχιά υλοποίησης τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου – οι οποίες θα παραδοθούν έως το τέλος της επόμενης 5ετιας – καθώς όπως επισημαίνουν πηγές από τον Διαχειριστή στο ypodomes.com, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού με απόλυτη επιτυχία.
Συνολικά για τα Δωδεκάνησα ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού για τις οδεύσεις: Κόρινθος – Κως, Κως – Ρόδος και Ρόδος – Κάρπαθος. Αντίστοιχα, για τη διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου, συνολικά ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού που αφορούσαν στις οδεύσεις: Σκύρος – Εύβοια, Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος, Σάμος – Κως.
Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα και των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με τρεις εταιρείες (Fulgor Α.Ε., Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.) να συμμετέχουν στον διαγωνισμό και οι οποίες καλούνται να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές τους προσφορές για το έργο. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2029, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,048 δις ευρώ.
Με τα έργα που προγραμματίζονται, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ηπειρωτικό σύστημα 6 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα. Θα αρθεί δηλαδή η ενεργειακή απομόνωση της Ρόδου (και εμμέσως της Χάλκης που συνδέεται με τη Ρόδο με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Καρπάθου (και της Κάσου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης), της Σύμη, των Κω – Καλύμνου (και εμμέσως της Ψερίμου της Τελένδου, της Νισύρου, της Τήλου, της Λέρου, των Λειψών και του Γυαλιού), της Πάτμου και των Αρκιών (και του Μαραθίου που διασυνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο Μέσης Τάσης).
Το σημείο διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα θα είναι το ΚΥΤ Κορίνθου όπου θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, στον οποίο θα καταλήγει το «κύριο» καλώδιο μεταφορικής ικανότητας 1000 MW που θα ξεκινά από τον σταθμό μετατροπής που θα κατασκευαστεί στην Κω.
Σε σχέση με τη διασύνδεση του Βορειανατολικού Αιγαίου, θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.
Με το σύστημα υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων που θα εγκατασταθούν, θα ενταχθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 8 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – της Λήμνου, του Άγιου Ευστρατίου, της Σκύρου, της Λέσβου, της Χίου (Ψαρών), της Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), της Ικαρίας και του Αγαθονησίου. Ειδικότερα, το ΚΥΤ Νέας Σάντας θα διασυνδεθεί με τη Λήμνο, η Λήμνος με τη Λέσβο, η Λέσβος με την Χίο και την Σκύρο, η Σκύρος με το ΚΥΤ Αλιβερίου στην Εύβοια, η Χίος με τη Σάμο και η Σάμος με την Κω.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, το 2030 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 1,208 δισ. ευρώ.
Το έργο της διασύνδεσης του Βορειανατολικού Αιγαίου, σημειώνεται, αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV