Μαρίνα
Ξυπνητού

Λίγες μέρες απομένουν για να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνδεση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής ισχύος 877 MW των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφά για να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η εμπορική λειτουργία του έργου. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι εντός του τρίτου τριμήνου του έτους θα είναι έτοιμο.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες ανέγερσης βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων με τα δίκτυα Υψηλής Τάσης 400kV και Εθνικού Συστήματος Φυσικού αερίου, έχουν ήδη ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες θέσης σε λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες για την κατασκευή της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ξεκίνησαν από τις αρχές του φθινοπώρου του 2022 και βασικός εξοπλισμός της μονάδας προέρχεται από τη Siemens.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– Motor Oil θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Με την παράδοση του έργου, θα ανοίξουν 100 νέες θέσεις εργασίας ενώ όλο αυτό το διάστημα που το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη δημιουργήθηκαν 500 νέες θέσεις εργασίας.

Ο υπερσύγχρονος σταθμός έχεις στρατηγική σημασία δεδομένου ότι έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Το προφίλ του έργου

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

«Καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Μεταξύ άλλων η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει:

-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv
-Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,
-Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV
-Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)
-Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV