Νίκος
Καραγιάννης

Η  αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για τη λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Οι τρεις σταθμοί Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο είναι μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση τους και απομένουν οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Στους τρεις σταθμούς οι εργασίες προχωρούν στην ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και της εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων. Τελευταίο σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία είναι το TETRA η σύμβαση του οποίου τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου 40 ημέρες.

Επόμενος στόχος της Αττικό Μετρό είναι η ρευματοδότηση των σταθμών και η εκκίνηση των δοκιμαστικών δρομολογίων από τον σημερινό τερματικό που είναι η Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο και το τερματικό φρέαρ στην Γρ.Λαμπράκη. Παράλληλα προχωρούν και τα έργα αποκατάστασης των επίγειων χώρων που θα δοθούν αναπλασμένοι στην πόλη.

Όταν αυτά ολοκληρωθούν τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να δοθεί και επίσημα σε εμπορική λειτουργία, στις αρχές Φθινοπώρου. Τα εγκαίνια αυτής της επέκτασης θα σημάνουν και τη λήξη της “ομηρίας” της πόλης από το 2012 όταν και άρχισαν τα έργα της επέκτασης. Παράλληλα ολοκληρώνεται το μοναδικό έργο μετρό στην Αθήνα το οποίο ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία.

Ο νέος τερματικός σταθμός

Από τους τρεις σταθμούς ο πιο προχωρημένος είναι ο σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ο οποίος είναι στην καρδιά της πόλης του Πειραιά έχοντας δίπλα του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Δημαρχείο. Σημαντική λεπτομέρεια που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η πλατεία που υπήρχε πάνω από το εργοτάξιο, αναδημιουργείται και μαλιστα χρησιμοποιούνται τα ίδια μάρμαρα που υπήρχαν και πριν. Η Αττικό Μετρό τα είχε αποθηκευμένα από την αρχή του έργου και τώρα θα πάρουν και πάλι τη θέση τους.

Ο νέος τερματικός σταθμός είναι ένας επιβλητικός σταθμός ο οποίος θα παίζει και τον ρόλο αρχαιολογικού μουσείου. Σε τρεις διαφορετικές θέσεις θα τοποθετηθούν σημαντικά ευρήματα τα οποία βγήκαν στην επιφάνεια από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και φυλάσσονταν σε αποθήκη σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό.

Στο σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ έχουν προβλεφθεί τρεις είσοδοι-έξοδοι που θα καλύπτουν τις τρεις μεγάλες πλευρές του κέντρου. Η κεντρική είσοδος θα βρίσκεται επί της πλατείας και δύο ακόμα είσοδοι υπάρχουν προς το Δημοτικό Θέατρο και το Δημαρχείο. Με τον νέο σταθμό η πρόσβαση στον εμπορικό πεζόδρομο (Σωτήρος) και το Πασαλιμάνι είναι υπόθεση λίγων λεπτών. Ακόμα όμως και προς τα Δικαστήρια στη Φίλωνος θα απαιτείται χρόνος περπατήματος περίπου 5-7 λεπτά.

Ο σταθμός είναι ιδιαίτερος και κυριαρχεί το μπλε χρώμα αλλά και ένα εντυπωσιακό φωτιστικό στην περιοχή της έκδοσης εισιτηρίων. Στο φωτιστικό αποτυπώνεται το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης του Πειραιά, εύρημα ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αρχιτεκτονική του χώρου καθώς σου δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε υδάτινο στοιχείο με την οροφή να είναι σταδιακά κυματιστή.

Η αποβάθρα αποκαλύπτει έναν ιδιαίτερο σταθμό καθώς κατά τα 2/3 έχει την κλασική μορφή των σταθμών Μετρό της Αθήνας με ψηλές κολώνες με κάλυψη από ανοξείδωτο. Το υπόλοιπο 1/3 είναι με χαμηλο καμπυλωτό τοίχο. Αυτό συμβαίνει λόγω της κατασκευής του σταθμού που σε ένα μέρος του υλοποιήθηκε με υπόγεια κατασκευή (cover and cut). Και εδώ κυριαρχεί το μπλε στοιχείο που είναι εμφανές σε πολλά σημεία της αποβάθρας.

O σταθμός Πειραιά

Ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της πρωτεύουσας βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα. Ο υπό ολοκλήρωση σταθμός Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ της γραμμής 3, με την λειτουργία του θα συμπληρώσει ένα κόμβο που σε απόσταση 150 μέτρων θα συνδυάζει όλα τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς. Δύο γραμμές Μετρό, ακριβώς από πάνω (ή απέξω αν θέλετε) λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ, απέναντι τα πλοία της ακτοπλοϊας, στα 100 μέτρα τον τερματικό σταθμό του Προαστιακού και στα 150 μέτρα τον τερματικό σταθμό του Τραμ.

Ο σταθμός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων νιώθεις την μεγαλοσύνη του χώρου. Στην πραγματικότητα είναι ένα ένας φαρδύς παραλληλόγραμμος χώρος που σε οδηγεί από δύο διαφορετικές εισόδους/εξόδους στο σταθμό.

Μία είσοδος είναι ακριβώς έξω από τον σημερινό τερματικό σταθμό της γραμμής 1 και ακόμα μία εντός του λιμανιού για να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των ταξιδιωτών από και προς τα νησιά.

Υπάρχει ακόμα μια είσοδος/έξοδος εκεί που είναι σήμερα το μηχανοστάσιο η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει σε μελλοντικό χρόνο, όταν μεταφερθεί αυτός ο χώρος. Αυτή θα οδηγεί απευθείας μέσα στο σταθμό της γραμμής 1, για τους επιβάτες που θέλουν να κάνουν μετεπιβίβαση.

Η αποβάθρα του σταθμού είναι επιβλητική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η επιλογή στις κολώνες να έχουν κωνικό σχήμα σε χρώμα γκρι σκούρο και όχι το κλασικό καμπύλο ανοξείδωτο. Είναι το σήμα κατατεθέν του σταθμού καθώς αποτελεί μια καινοτομία που δεν την συναντάμε σε κανένα άλλο σταθμό.

Επίσης με το που τελειώνει η αποβάθρα με κατεύθυνση προς το κέντρο, ξεκινά μια μεγάλη στροφή και έτσι ο συρμός που θα έρχεται από το Δημοτικό Θέατρο θα κάνει εντυπωσιακή είσοδο καθώς θα σταματά αμέσως μετά από αυτή τη στροφή. Στην οροφή του σταθμού σε κάθε αποβάθρα διατρέχουν κόκκινες σωλήνες εξαερισμού που κυριαρχούν στον χώρο.

Την τριάδα των σταθμών πλαισιώνει ο σταθμός Μανιάτικα ο οποίος βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή βόρεια του λιμανιού. Εδώ έχουν προβλεφθεί δύο είσοδοι-έξοδοι. Ο σταθμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος λόγω της στενότητας της περιοχής στην οποία κατασκευάζεται (έγινε σχεδόν εξ`ολοκλήρου υπόγεια). Η αποβάθρα ακολουθεί τον κλασικό σχεδιασμό των σταθμών Μετρό, παρόμοια με τους σταθμούς Νίκαια και Κορυδαλλός. Τα έργα επέκτασης κατασκευάζει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM.

Έρχεται το Μετρό, λιγοστεύουν τα λεωφορεία

Ο ερχομός του Μετρό στο λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά θα σημάνει και μεγάλες συγκοινωνιακές αλλαγές. Η πρώτη που θα ζήσει η πόλη είναι τα λιγότερα λεωφορεία. Στον Πειραιά σήμερα καταλήγουν πολλές λεωφορειακές γραμμές από τους γειτονικούς Δήμους. Με την απευθείας σύνδεση του Πειραιά με Μανιάτικα, Νίκαια, Κορυδαλλό αρκετές από αυτές τις γραμμές (όπως έγινε και με την Αθήνα) θα γίνουν τροφοδοτικές προς το Μετρό και θα έχουν διαδημοτική χρήση. Ο ανασχεδιασμός αναμένεται να γίνει κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας επέκτασης.

Πλέον οι επιβάτες από τη Νίκαια θα είναι στο κέντρο του Πειραιά σε λιγότερο από 5 λεπτά και από τον Κορυδαλλό σε 6 λεπτά, όταν σήμερα απαιτούνται ακόμα και 40 λεπτά σε ώρες αιχμής.

Παράλληλα με τη λειτουργία της η νέα επέκταση της γραμμής 3 θα συνδεθεί με το δίκτυο Τραμ. Στο Δημοτικό Θέατρο η σύνδεση των δύο μέσων θα είναι άμεση ενώ στο λιμάνι θα απαιτείται το περπάτημα για περίπου 3-4 λεπτά.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως με την επέκταση αυτή το κέντρο του Πειραιά εκτιμάται πως θα κυκλοφορείται από λιγότερα οχήματα. Η νέα επέκταση θεωρείται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά στο να επιλέγεται το Μετρό και όχι το ιδιωτικό όχημα για την μετακίνηση από/προς το επίνειο της πρωτεύουσας.

Άνετη σύνδεση με κέντρο, αεροδρόμιο, παραλία

Με την λειτουργία της επέκτασης του Μετρό μέχρι το κέντρο της πόλης, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κάλυψη του Πειραιά με Μετρό και Τραμ. Πλέον το μεγάλο λιμάνι της πόλης θα συνδέεται με το Μετρό άνετα με το κέντρο της Αθήνας και απευθείας με το αεροδρόμιο σε περίπου μία ώρα και με το Τραμ με την παραλιακή ζώνη της πόλης το -μελλοντικό- πάρκο στο Φάληρο, τον -επίσης μελλοντικό- πόλο του Ελληνικού, τη Γλυφάδα και μέχρι τις πλαζ στη Βούλα.

Τέλος η λειτουργία της γραμμής 3 μέχρι τον Πειραιά, ανοίγει τον δρόμο για το -εδώ και χρόνια αίτημα του Δήμου Πειραιά- για την υπογειοποίηση του τμήματος της γραμμής 1 Φάληρο-Πειραιάς, καθώς η πόλη θα καλύπτεται από δύο μέσα σταθερής τροχιάς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV