Newsroom

Ανθεκτικός στην πανδημία του COVID-19 και στον αντίκτυπό της στην ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ο οποίος σίγουρα, πάντως, δεν βγαίνει αλώβητος από την πρωτόγνωρη κρίση.

Για το 2020, ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών αναμένει συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1%, ενώ, η προβλεπόμενη συνολική άνοδος σε επίπεδο EBITDA, για φέτος, θα είναι της τάξης του 2%. Προφανώς και η βελτίωση των οικονομικών του κλάδου είναι οριακή, ωστόσο, φαντάζει θετική, αν ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη εξέλιξη των οικονομικών στο σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιοποίησε χθες η Grant Thornton, η προβλεπόμενη για το 2020 μείωση στον κύκλο εργασιών των εταιρειών του δείγματος, θα είναι της τάξης του 12,4%. Η δε εκτιμώμενη μείωση στη λειτουργική προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κερδοφορία των επιχειρήσεων του δείγματος του δείγματος θα είναι 39%. Συνακόλουθα, εκτιμάται ότι η ρευστότητα τους το 2020 θα μειωθεί κατά €5,6 δισ., λόγω του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στην δραστηριότητας τους.

Τη χειρότερη επίδοση, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, αναμένεται να έχει το 2020 ο κλάδος των καταλυμάτων, με μείωση κατά 52%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση EBITDA προβλέπεται στις αεροπορικές μεταφορές επιβατών με το αντίστοιχο ποσοστό να εκτιμάται σε 227%.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι μόνοι κλάδοι με θετικό πρόσημο στον κύκλο εργασιών για το τρέχον έτος θα είναι οι Τηλεπικοινωνίες και ο τομέας της γεωργίας. Οι δύο συγκεκριμένοι κλάδοι είναι και οι εξαιρέσεις στο τοπίο με τα αρνητικά πρόσημα σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.

Μέγεθος της ύφεσης

Η έρευνα της Grant Thornton για την επίδραση του COVID-19 εκτιμά το μέγεθος της ύφεσης, που αναμένεται συνολικά για την ελληνική οικονομία, αλλά και το αποτύπωμα σε βασικά μεγέθη των επιχειρήσεων και των επιμέρους κλάδων του ελληνικού επιχειρείν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών εταιρειών, επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της επιβαλλόμενης διακοπής της λειτουργίας τους. Ειδικότερα, επιχειρήσεις, που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού €32,9 δισ. (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Από την αρχική εκτίμηση των στοιχείων υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει μείωση της τάξης του 8,5% το 2020. “Η επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση είναι εκείνες, που συντελούν στη μείωση του ΑΕΠ της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δε, αποτελεί, το ότι ο κρίσιμος κλάδος του τουρισμού αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 52%”, αναφέρει η έρευνα.

Η έρευνα

Η ανάλυση για τα οικονομικά των επιχειρήσεων έγινε σε δείγμα 17.000 εταιρειών, που αντιπροσωπεύουν κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας, στη βάση του κοστολογικού τους προφίλ (σταθερά vs μεταβλητά έξοδα) αλλά και της εποχικότητας της δραστηριότητας τους, τα οποία καθορίζουν και το βαθμό επίδρασης της διακοπής/μείωσης/αύξησης της δραστηριότητας τους λόγω της πανδημίας.

Πηγή: sepe.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας