Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία προς τη συμβασιοποίηση βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης από τον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, οι οποίες θα κρίνουν και τον ανάδοχο, να ακολουθεί ευθύς αμέσως και τον Διαχειριστή να είναι αισιόδοξος για ενδεχόμενη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών έως το τέλος Οκτωβρίου. 

Εφόσον η σύμβαση λάβει την τελική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα ανοίξει ο δρόμος για τις υπογραφές που θα σημάνουν την επίσημη έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του σημαντικού ενεργειακού έργου.  Σημειώνεται ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι 22 μήνες και αν οι εργασίες ξεκινήσουν στις αρχές του 2019, τότε η διασύνδεση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του 2020, όπως άλλωστε προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Διαχειριστή.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο της «μικρής» διασύνδεσης («Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150 kV XLPE Ε. Ρ. δύο κυκλωμάτων, για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας»), το οποίο διακρίνεται σε 3 επιμέρους έργα, υποβλήθηκαν 3 προσφορές για τα 2 υποβρύχια καλώδια, 4 προσφορές για τους 2 Υποσταθμούς που θα κατασκευαστούν στα 2 άκρα της διασύνδεσης και 2 προσφορές  για το υπόγειο, χερσαίο τμήμα της όδευσης των καλωδίων.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 384 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και Φορέας Υλοποίησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το καλώδιο θα ξεκινά από την Νεάπολη Βοιών και θα καταλήγει στα Νωπήγεια Χανίων.

Το αντικείμενο του τμήματος Β’ περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια, εγκατάσταση και δεκαετή (10 έτη) εγγύηση καλής λειτουργίας, καθώς και ισόχρονη δεκαετή (10 έτη) τεχνική υποστήριξη για όλα τα εγκατεστημένα καλώδια ενός πλήρους συστήματος DTS (Distributed Temperature Sensing) και DCR (Dynamic Cable Rating).

Το έργο της «μικρής» διασύνδεσης είναι αναμφίβολα στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα υψηλό μιας και οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι όμως η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης και από τεχνικής άποψης καθώς σε αυτή θα χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, με μήκος 176 χλμ., «σπάζοντας» το ρεκόρ από το δεύτερο, σε μήκος, αντίστοιχο καλώδιο κατά 33 ολόκληρα χλμ. (143 χλμ.).

Εξελίξεις και για το «μεγάλο» καλώδιο

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, με τη ΡΑΕ να αναθέτει στον ΑΔΜΗΕ την ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle / SPV) για την υλοποίηση του έργου της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το σκεπτικό ότι είναι ο φορέας που διαθέτει ικανή τεχνογνωσία και οικονομική φερεγγυότητα για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, χτες, 10 Σεπτεμβρίου, το SPV συστάθηκε με την ονομασία “Ariadne Interconnection” και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση, η εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την είσοδο επενδυτών ή διαχειριστών, των οποίων το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει συνολικά έως 49%.

Ο Διαχειριστής, που έχει δεσμευθεί για την περάτωση της διασύνδεσης εντός του 2022, έχει σημειώσει ήδη μεγάλη πρόοδο σε σειρά εργασιών, όπως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των Γραμμών Μεταφοράς καθώς και οι απαραίτητες προμελέτες χωροθέτησης.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας