Ενδιαφέρουσες προδιαγράφονται οι εξελίξεις τα επόμενα χρόνια για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει βρει καλό βηματισμό αναφορικά με την υλοποίηση αλλά και τη δρομολόγηση κρίσιμων ενεργειακών έργων όπως οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και χερσαίων, μεταξύ των οποίων και οι αναβαθμίσεις των Διαδρόμων Α΄ και Β΄ στη νότια Ελλάδα, στοχεύοντας παράλληλα να δραστηριοποιηθεί και σε νέες αγορές, εκμεταλλευόμενος τις υφιστάμενες υποδομές που διαθέτει.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κος Μάνος Μανουσάκης, σε ομιλία που παρέθεσε χθες στο 1ο Ενεργειακό Συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», αναφέρθηκε στην αισθητή βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ της εταιρείας, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2018, καθώς και στα νέα σχέδια του Διαχειριστή που περιλαμβάνουν σημαντικές επενδύσεις το προσεχές διάστημα, οι οποίες θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, με ορίζοντα το 2027.
Τα έργα που «τρέχουν»
Σε επίπεδο έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί και βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης, ο κος Μανουσάκης αναφέρθηκε στη Β’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων η οποία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και βάσει χρονοδιαγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, η κατασκευή του νέου Υποσταθμού στη Νάξο έχει ήδη αρχίσει και σύντομα θα ποντιστούν τα καλώδια που θα συνδέσουν με την Πάρο και τη Μύκονο.
Στο «μέτωπο» των χερσαίων έργων, πολύ σύντομα ολοκληρώνεται ο «Διάδρομος Α’» (δυτικά) για την επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο που θα επιτρέψει όχι μόνο την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την λειτουργία -σε πλήρη ισχύ πλέον- της μονάδας Μεγαλόπολης 5 της ΔΕΗ, που, όπως σημείωσε, είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή.
Ο κος Μανουσάκης δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στη Γ΄ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα επιτρέψει την απεξάρτηση των νησιών από τους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, καθώς και τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου η οποία είναι επίσης ήδη σε φάση κατασκευής και όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος σε όλον τον κόσμο.
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μέσω της «Αριάδνης», η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα είναι έτοιμη να ηλεκτριστεί το δ’ τρίμηνο του 2022 ενώ αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης-Κορίνθου και το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο, 2 υποέργα του λεγόμενου «Διαδρόμου Β’» (ανατολικά) για την Επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο.
Το «άνοιγμα» του Διαχειριστή στις τηλεπικοινωνίες
Μια άλλη σημαντική πληροφορία που έδωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, δίνοντας το στίγμα για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Διαχειριστή σε βάθος χρόνου, είναι η είσοδός του στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, μέσω της νέας του θυγατρικής, GRID TELECOM.
Η GRID TELECOM εκμεταλλευόμενη το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εκτείνεται παράλληλα με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα διαθέσει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους αλλά και διεθνείς παρόχους.
Σημειώνεται ότι το δίκτυο οπτικών ινών που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ έχει μήκος 2.500 χλμ., το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι νησιωτικές διασυνδέσεις εμπεριέχουν οπτικές ίνες. Παράλληλα, το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα μας από άκρη σε άκρη και παρέχει εναλλακτικές οδεύσεις, εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV