Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ανοίγει ο δρόμος για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med

Δημοσιεύθηκε

στις

East Med Pipeline - Πηγή: IGI Poseidon S.A.
East Med Pipeline - Πηγή: IGI Poseidon S.A.

Άνοιξε ο δρόμος, τουλάχιστον όσον αφορά το ελληνικό τμήμα, για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Οι μελέτες περιβαλλοντικών όρων που τέθηκαν προς διαβούλευση σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας, πήραν την έγκριση των περιφερειακών συμβουλίων και το έργο πραγματοποίησε το πιο σημαντικό βήμα.

Η τελευταία Περιφέρεια που άναψε το πράσινο φως στη μελέτη των περιβαλλοντικών όρων του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Κρήτης, Ηπείρου και Πελοποννήσου, η έγκριση δεν είναι εν λευκώ καθώς η περιφέρεια έθεσε ορισμένα προαπαιτούμενα και διεκδικεί ανταποδοτικά οφέλη από το έργο.

Ο East Med είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά πρότζεκτ που σχεδιάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι αναμενόμενο πως οι περιφέρειες δεν επιθυμούν απλώς τη διέλευση των υποδομών από τα όριά τους. Στοχεύουν σε ευρύτερα οφέλη από το έργο, καθώς προβλέπεται πως θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία, με τόνωση της απασχόλησης και προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών τόσο στη φάση κατασκευής όσο και μετά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο η Δυτικής Ελλάδας, ζήτησαν  ο αγωγός να συνδεθεί με τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου. η

Όσον αφορά τις μελέτες των περιβαλλοντικών όρων το πρότζεκτ κατάφερε να κλειδώσει το σημαντικότερο κομμάτι στην αδειοδοτική διαδικασία. Παρόλα αυτά η τελική επενδυτική απόφαση του έργου δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Advertisement

Εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις, καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου θα παίξει η διπλωματία. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ο υπερατλαντικός παράγοντας δεν βλέπει ζεστά το θέμα του East Med. Από την άλλη μεριά η ΕΕ κρίνει πως το έργο είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία της και στηρίζει με κάθε τρόπο την υλοποίηση του, ενώ την ίδια αποφασιστικότητα επιδεικνύει και ο φορέας του έργου.

Ναι με προαπαιτούμενα

Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, άναψε το πράσινο φως αλλά έθεσε ορισμένα βασικά προαπαιτούμενα. Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια ζήτησε:

-Ο αγωγός EastMed να μην έχει μόνο ρόλο διέλευσης από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά να προβλεφθεί η δυνατότητα διασύνδεσης των τοπικών δικτύων (χαμηλής και μέσης πίεσης) με το έργο, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και ενίσχυσης της Δυτικής Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

-Να προβλεφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με τα οποία δεν θα διαταραχθούν οι καθημερινές δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών, καθώς και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστούν τα πολιτιστικά μνημεία και οι περιβαλλοντικοί πόροι που χαρακτηρίζονται ως μείζονος σημασίας.

-Να εφαρμοστούν όλες οι αναγκαίες ευέλικτες δράσεις ώστε να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό επιπτώσεις σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι οι μεταφορές, η αγροτική παραγωγή, τα έργα υποδομής και η δημόσια υγεία.

-Να διασφαλιστεί η στενή συνεργασία μεταξύ του φορέα του έργου και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τακτική ενημέρωση προς αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων ή δυσλειτουργιών προκύψουν.

Advertisement

Επιπροσθέτως, δρομολογείται και Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και IGI Poseidon με σκοπό την παροχή και υλοποίηση ανταποδοτικών οφελών προς την τοπική κοινωνία. Το παραπάνω είχε ζητηθεί εξαρχής από την Περιφερειακή Αρχή.

Το μνημόνιο δεσμεύει την IGI Poseidon σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια. Σημαντικό κέρδος για την Περιφέρεια είναι πως ο φορέας υλοποίησης αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών που αφορούν στη δυνατότητα διασύνδεσης των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου με τον αγωγό, τις οποίες θα διαθέσει στην Περιφέρεια προς περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Ο East Med

O αγωγός φυσικού αερίου πρόκειται να έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια. Από αυτά, περίπου 840 χλμ είναι στα ελληνικά νερά.
Στόχος του έργου είναι να συνδέει το Ισραήλ (θάλασσα της Λεβαντίνης) , την Κύπρο και την Ελλάδα, καταλήγοντας στην Ιταλία, και ο συνολικός προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ. Τον Μάιο του 2020, το έργο χαρακτηρίστηκε επίσης Έργο Εθνικής Σημασίας για την Ελλάδα.

Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε πως για να φτάσουμε στην υλοποίηση του έργου υπάρχει δρόμος. Βασικά στοιχεία στην ολοκλήρωση του παζλ αποτελούν το market test που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα για να αναδείξει ίσως το πιο ζωτικό στοιχείο που έχει να με την οικονομική βιωσιμότητα της υποδομής.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα