Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ανοίγει ο δρόμος για το mega φωτοβολταϊκό συγκρότημα ισχύος 300 MW στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

φ/β φωτοβολταικο
Φωτογραφία Αρχείου- Πηγή: Unsplash

Κομβικό βήμα πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται στην Ελλάδα.

Με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 299,97 MW στην Αιτωλοακαρνανία. Επί της ουσίας προκειται για συγκρότημα μικρότερων φ/β που αποτελούν μέρη ενός ενιαίου πρότζεκτ.

Το ΥΠΕΝ έδωσε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 299,97 MW και συνοδά έργα του πρότζεκτ”.

Φορέας του έργου είναι η ΑΕΛΙΑRED ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Β.Ε.Ε που αποτελεί συγγενική της Χ. Ρόκας. Η εταιρεία με τις κινήσεις το τελευταίο διάστημα ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση της στις ΑΠΕ και μετατρέπεται σε παράγοντα του κλάδου.  Το έργο ξεκίνησε  το 2021 ως “παιδί” της SOLAR BOT A.E, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και σκοπό της εταιρείας την ίδρυση, εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Ωστόσο τον Μάιο του 2022 πέραστε στην ομπρέλα της ΑελιαRED.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο,  είναι ένα από τα πιο μεγάλα πρότζεκτ πράσινης ενέργεια που προχωρούν και με δεδομένο τον φορέα που το σχεδιάζει, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να φτάσει στον τερματισμό.

Το έργο

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 299,97 MW.

Σύμφωνα με τα σχέδια οι υποδομές θα αναπτυχθούν σε περισσότερα από δέκα σημεία, ενδεικτικό του συνολικού μεγέθους του. Πιο συγκεκριμένα, ο θέσεις κατασκευής των υποδομών είναι Αετός 1,2,3,4. Αγιας Νικόλαος 1,2,3,4. Κωνωπίνα 1,2,3 και Σώπατα 1,2,3,4. Ο κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός είναι ισχύος 19,998 MW. Τα σημεία βρίσκονται στα όρια του Δήμου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά τα συνοδά έργα, θα κατασκευαστούν δεκαπέντε οικίσκοι ελέγχου. Ο κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδέεται μέσω υπογείου δικτύου ΜΤ το οποίο θα τοποθετηθεί σε κοινό κανάλι επί υφιστάμενων δρόμων για μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων.

Όλο το πρότζεκτ θα συνδεθει στον ( ήδη αδειοδοτημένο) ΚΥΤ στη θέση «Ελληνικά». Από αυτή τη θέση θα ξεκινάει νέα ΓΜ ΥΥΤ μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η τελική έγχυση της παραγόμενης ενέργειας.

Σχετικά με τους δρόμους πρόσβασης στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και στο ΚΥΤ, κατά ένα μεγάλο μέρος υπάρχον ήδη, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις μεγάλης έκτασης. Πιο συγκεκριμένα, για την προσέγγιση στις θέσεις εγκατάστασης των Φ/Β σταθμών, θα χρησιμοποιηθεί η Ιονία οδός Ε55 και στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν οι επαρχιακές οδοί «ΚατούναςΚουβαρά», «Φυτειών – Μύτικα» καθώς και τοπικές ασφαλτοστρωμένες και χωμάτινες οδοί.

Ο φάκελος αδειοδότησης του έργου αναφέρει πως οι παρεμβάσεις και περιβαλλοντικές επιπτώσεις αναμένεται να είναι περιορισμένες.

 Ισχυρό χαρτοφυλάκιο της Χ. Ρόκας

Η Χ. Ρόκας, με βασικό μέτοχο την ισπανική Iberdrola κορυφαία στις ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, στην Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, η εταιρεία εξασφάλισε έγκριση ΑΕΠΟ, για άλλο ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 90MW, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει στην κατοχή της άδεια για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά που δρομολογούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για έργο ισχύος 450 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 450 MW, στο Δήμο Γρεβενών.

Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία έβαλε στην “πρίζα” ακόμα έναν αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύς 50 MW, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Με αυτό το έργο η αιολική εγκατεστημένη ισχύς της Iberdrola Rokas στην Ελλάδα φτάνει στα 365 MW.

Επιπροσθέτως, δρομολογεί και την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών, καθώς εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ τις απαραίτητες άδειες.

Η περάτωση έργων ΑΠΕ, καθορίζεται εν πολλοίς από το προφίλ του επενδυτή. Τέτοια έργα απαιτούν μεγάλα κεφάλαια και αντίστοιχη εμπειρία ούτως ώστε να φτάσουν στην τελική γραμμή. Είναι γεγονός πως όσο ισχυρότερος είναι ο φορέας του έργου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κατασκευαστεί το έργο.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα