Τα οφέλη από τις επενδύσεις στο υδρογόνο και η ευκαιρία ν’ ανοίξει και στην χώρα μας η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου Athens Energy Summit, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.
Ο George Christidis, VP Government Relations & International Affairs, Canadian Nuclear Association, χαιρέτισε την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ανάγκη επένδυσης της Ευρώπης στην πυρηνική ενέργεια, τονίζοντας ότι η κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί για όλες τις μορφές ενέργειας. «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να μπει στη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Christidis.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Αντώνης Σεφερλής, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ο Christidis υποστήριξε ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί έναν από τους παράγοντες τόσο για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια. Εξήγησε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και υπάρχουν πλέον διάφορες πυρηνικές τεχνολογίες, που μπορούν να συμβάλλουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Προσέθεσε ότι η κάθε χώρα μπορεί να ορίσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
Ο Σπύρος N. Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής Hydrogen Technologies της Eunice, υπογράμμισε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη πηγή για να περιορίσουμε την κλιματική κρίση. «Πρέπει να προχωρήσουμε ταυτόχρονα την ενεργειακή, την ψηφιακή και τη βιομηχανική μετάβαση, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Ανέφερε ότι η Eunice επικεντρώνεται στο υδρογόνο, ξεκινώντας ήδη μια επένδυση στην Κρήτη, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τους χαρακτηρισμούς των οδών και τις αδειοδοτήσεις. Εκτίμησε ότι η τιμή του υδρογόνου θα είναι ανταγωνιστική και το εναλλακτικό αυτό καύσιμο θα είναι βιώσιμο.
Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει μεγάλο κενό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προσπαθεί να καλυφθεί με πρωτοβουλίες όπως αυτή της ευρωπαϊκής τράπεζας υδρογόνου. «Το υδρογόνο θα αποτελέσει μία παράμετρο που δεν θα πρέπει να παραμελήσουμε στην ευρωπαϊκή στρατηγική. Μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Από την πλευρά του ο Νικόλαος Τακάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Thermi Venture Capital Management, αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντούν οι επενδυτές στην Ελλάδα, όπως το ανεπαρκές και ασταθές νομικό πλαίσιο, αλλά και οι περικοπές στην ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ. «Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται για τις περικοπές» τόνισε ο κ. Τακάς.
Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές ΑΠΕ κι επενδύει σε άλλες πηγές ενέργειας, όπως το βιοαέριο. Παράλληλα, εξετάζει και το υδρογόνο, που βρίσκεται όμως σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν υπάρχει καν νομοθετικό πλαίσιο. «Το υδρογόνο είναι το μέλλον και θα κάνουμε σοβαρές επενδύσεις στον τομέα» είπε ο κ. Τακάς, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και για τη βελτίωση των διασυνδέσεων, προκειμένου να μην χάνεται καθημερινά πράσινη ενέργεια.
Σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, εκτίμησε ότι είναι θετική η αναφορά του πρωθυπουργού, όμως απέχουμε πολύ ακόμα. «Υπάρχει ένα ταμπού. Πρέπει να γίνει εκτεταμένη συζήτηση στην κοινωνία, να υπάρξει συναίνεση. Θεωρώ ότι χρειάζονται ακόμα πολλά χρόνια» κατέληξε ο κ. Τακάς.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας