Βαγγέλης
Θάνος

Ανοίγει ο δρόμος για ακόμα ένα σημαντικό πρότζεκτ που προβλέπει την κατασκευή αιολικού συγκροτήματος, μετά από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δόθηκε η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: ‘’Κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος έξι Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), συνολικής ισχύος 79,60 MW, στην περιοχή της Ευβοιας.

Το ΥΠΕΝ, μετά από τις απαντήσεις των αρμόδιων φορέων που εξέτασαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, όπως ο ΟΦΥΠΕΚΑ, το Δασαρχείο Αλιβερίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α. άναψε το “πράσινο φως” για την συνέχιση του πρότζεκτ. Με την συγκεκριμένη εξέλιξη το έργο πραγματοποιεί το πιο σημαντικό βήμα στη φάση της αδειοδοτικής ωρίμανσης, καθώς πολλά έργα “κολλάνε” στους περιβαλλοντικούς όρους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν. Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και για τη λειτουργία του συνόλου των έργων.

Το έργο προωθείται από την DMX ΑΙΟΛΙΚΗ συγγενική της MORE, (Motor Oil Renewable Energy) μέλος του Ομίλου Motor Oil, με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μόνο “πράσινη” και “καθαρή” ενέργεια. Με αυτό το έργο η εταιρεία ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση της στις ΑΠΕ, καθώς στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ξεπερνάει το 2 GW. Ορόσημο στην εξέλιξη της MORE αποτελεί η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ από τον Ομιλο Ελλακτωρ, πέρυσι τέτοια εποχή.

Το έργο

Το αρχικό πρότζεκτ προέβλεπε ισχύς 102,30 MW, ωστόσο μετά από σχετικές τροποποιήσεις και το “κόψιμο” ορισμένων ανεμογεννητριών έπεσε στα  79,60 MW.
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία συγκροτήματος έξι αιολικών σταθμών, αποτελούμενο από 35 ανεμογεννήτριες. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε θέσεις των Δήμων Καρύστου και Ερέτριας.

Πιο συγκεκριμένα οι σταθμοί θα βρίσκονται στις θέσεις , Ρίζα 29,90 MW (13 Α/Γ) – Λιαπουρθι 6,00 MW (3 Α/Γ) – “Πλάτανος” 4,60 MW (2 Α/Γ) – Άγιοι Ταξιάρχες 18,40 MW (8 Α/Γ) – Άγιοι Απόστολοι 9,20 MW (4 Α/Γ), – “Τρίκορφο” 11,50 MW (5 Α/Γ).

Το πρότζεκτ προβλέπει και μια σειρά από συνοδά έργα όπως έργα πρόσβασης, ηλεκτρικής διασύνδεσης και στα συνοδά βοηθητικά έργα προσωρινού χαρακτήρα. Για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τις Α/Γ σε οικίσκο ελέγχου θα κατασκευαστεί υπόγειο εσωτερικό διασυνδετικό δίκτυο Μέσης Τάσης 33 kV συνολικού μήκους περί τα 33,82 χλμ. Η “κατάληξη” των έξι σταθμών θα είναι στον Υποσταθμό που θα κατασκευαστεί κοντά στον οικισμο «Βατήσι».

Διασύνδεση στο δίκτυο και συνοδά έργα

Η σύνδεση του συγκροτήματος θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειου εξωτερικού δικτύου , από τον Υποσταθμό στο Βατήσι μέχρι το Κ.Υ.Τ. στη θέση «Κάτω Γέροντα».

Για την οδική διασύνδεση των αιολικών σταθμών και για τη δημιουργία πρόσβασης στις θέσεις των Α/Γ, προβλέπονται συνοδά έργα οδοποιίας συνολικού μήκους περί τα 24,85 χλμ. Από αυτά τα 22 χλμ m αποτελούν νέες διανοίξεις ενώ στα 2,83 χλμ θα πραγματοποιηθεί βελτίωση υφιστάμενων οδών. Γενικότερα τέτοια έργα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV