Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Ανέλαβε και επίσημα χρέη Υπουργού Υποδομών-Μεταφορών ο Καραμανλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα ανέλαβε το υπ. Υποδομών και Μεταφορών με υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Παρακολουθώ χρόνια το υπ. Υποδομών και Μεταφορών και παρά τις αντιπαραθέσεις που είχαμε σχεδόν σε όλα τα θέματα, ποτέ δεν υπήρξε αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που οφείλεται στη σχολή πολιτικής σκέψης που ενστερνίζομαι», δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο νέος Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προσέθεσε: «Τα μεγάλα έργα πρέπει να έχουν βάθος 5ετίας – 10ετίας». Απαντώντας, ο απερχόμενος Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε το εξής: «Μακάρι τα μεγάλα έργα να συνεχιστούν και από τους επόμενους».

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (επίσης του Αχιλλέα) αναλαμβάνοντας τον τομέα των Μεταφορών θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές της χώρας. Η εξυγίανση των οικονομικών των δημόσιων Οργανισμών, η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών με την υλοποίηση του διαγωνισμού για την προμήθεια των αστικών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις Υπεραστικές Μεταφορές αποτελούν τις προτεραιότητες στον τομέα των επιβατικών μεταφορών.

Στις εμπορευματικές μεταφορές, η δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου για την ανάπτυξη των αστικών μεταφορών με σεβασμό προς το περιβάλλον και τη βέλτιστη απόδοση των οχημάτων μεταφορών – διανομών θα πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση των μελετών που ήδη υπάρχουν στο συρτάρι του υφυπουργού ή με τυχόν τροποποιήσεις. Κρίσιμο θέμα παραμένει η ανανέωση του γηρασμένου στόλου των ελληνικών φορτηγών και ιδιαίτερα των ΦΔΧ. Η εξεύρεση εργαλείων χρηματοδότησης για την αντικατάστασή τους σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολήσει τη νέα πολιτική ηγεσία.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Αποκρυπτογραφώντας τα βασικά σημεία του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Άδωνις Γεωργιάδης σε συγκέντρωση

Προς δημόσια διαβούλευση βγήκε από χθες, λοιπόν, το διυπουργικό Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο από την κυβέρνηση. Όπως είχε από την αρχή εξαγγελθεί, στόχος ήταν η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν, πως το χρονοδιάγραμμα θα πιαστεί (σ.σ. στις 17/9 ολοκληρώνεται η διαβούλευση και κατόπιν πηγαίνει στη Βουλή). Το μεγάλο νομοσχέδιο 107 σελίδων, του οποίου πυρήνας καθίσταται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει συγκεκριμένη στόχευση, στο επίπεδο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και συνολικά, της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Ένα μεγάλο σκέλος του, αφορά το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Είναι ξεκάθαρος και δεδομένος στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η (όσο τον δυνατόν σε μεγαλύτερο φάσμα) πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός «Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας».

Παράλληλα, υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη ώστε να επιταχύνονται οι αδειοδοτικές διαδικασίες, που έως σήμερα πολλές φορές καθυστερούσαν την υλοποίηση ουκ ολίγων επενδύσεων. Συνάμα, μέσω του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου προβλέπεται η παροχή περισσότερων κινήτρων στις στρατηγικές επενδύσεις, προκειμένου η Ελλάδα να προσεγγίσει κι άλλες επενδύσεις ανάλογες (σ.σ. με οικονομικό μέγεθος και διεθνές impact) του Ελληνικού στο άμεσο μέλλον.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Και επί υφυπουργίας Στέργιου Πιτσιόρλα, είχε δοθεί έμφαση στην κομβική σημασία των βιομηχανικών/επιχειρηματικών πάρκων. Πλέον, με το νέο Αναπτυξιακό νόμο που προωθείται, εφόσον κάποια εταιρεία επιθυμεί να εγκατασταθεί άμεσα σε ένα επιχειρηματικό πάρκο, για το οποίο φυσικά έχει νωρίτερα αδειοδοτηθεί, δεν χρειάζεται να περιμένει περαιτέρω άδεια λειτουργίας.

Θυμίζουμε, ότι στο ζήτημα των επιχειρηματικών πάρκων είχε σταθεί ιδιαίτερα, μιλώντας στο bizness.gr, κι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Αττικής & Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός. Θυμίζουμε, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70 άτυπα βιομηχανικά πάρκα, που απαιτείται να λειτουργήσουν και να φέρουν σοβαρές επενδύσεις. Άλλωστε, η χώρα μας πρέπει να ανεβάσει την παραγωγή της από το 8% στο 11-12%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη αναμένεται να κυμανθεί στο 20%.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Σημειώνεται, επιπρόσθετα, πως στο διυπουργικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για τις αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, όταν μία επένδυση γίνεται σε έκταση που υπάρχουν αρχαία ευρήματα, τότε η αρχαιολογική υπηρεσία θα πρέπει, απαραιτήτως εντός 60 ημερών, να κρίνει το εξής: πως θα προστατευθούν τα αρχαία, δίχως όμως να διακόπτεται η εκάστοτε επένδυση.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης θέτει από σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Βασικοί άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας:

 • Προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων
 • Έλεγχος Επενδυτικών Σχεδίων και Πιστοποίηση Ολοκλήρωσης και Έναρξης της Παραγωγικής Λειτουργίας Επενδύσεων των ν. 4399/2016, 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998
 • Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη προκειμένου να υπάρχει δημόσια και δωρεάν πρόσβαση από το κοινό στα γεωχωρικά δεδομένα
 • Συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Υποδομών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτίρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα
 • Διατάξεις βελτίωσης της λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων
 • Διατάξεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων
 • Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας
 • Διατάξεις για την τροποποίηση ελέγχου και εποπτείας της αγοράς
 • Διατάξεις σχετικές με την αδειοδότηση και τον έλεγχο κατασκευών κεραιών στην ξηρά
 • Διατάξεις για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες
 • Θέσπιση εθνικού προγράμματος απλούστευσης διαδικασιών
 • Οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Εργασιακά θέματα και ατομικές εργασιακές σχέσεις
 • Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας
 • Ασφαλιστικές διατάξεις
 • Διατάξεις σχετικές με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
 • Διατάξεις σχετικά με την απλοποίηση διαδικασιών ΓΕΜΗ
 • Διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις
 • Ελληνική εταιρεία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου Α.Ε. και
 • Λοιπές διατάξεις

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική Επικαιρότητα

Ορκίστηκε δήμαρχος Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και των νέων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβούλων των 5 Δημοτικών Κοινοτήτων. Τη δέηση στην τελετή ορκωμοσίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν το «παρών» πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτές του Πειραιά, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της πόλης, επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας, τόνισε σε σύντομο χαιρετισμό του:

«Είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μώραλη και των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων. Είμαι ταυτισμένος με αυτή την πόλη από τα νεανικά μου χρόνια.

Κύριε δήμαρχε, θέλω να σας συγχαρώ για την επανεκλογή σας, θέλω να σας ευχηθώ να έχετε ένα δημιουργικό έργο. Η συνεργασία μας, οφείλω να ενημερώσω όλους, ότι έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με τον Δήμο Πειραιά είναι εξαιρετικά στενή.»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, κατά την ομιλία του επεσήμανε:

«Ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2014 και να χαράξουμε την πορεία της πόλης μας προς την νέα δεκαετία με στόχο να είναι όλοι οι Πειραιώτες υπερήφανοι για την πόλη τους σε λίγα χρόνια. Είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Το πιστεύω, το πίστευα και την πρώτη θητεία, το πιστεύω ακόμη περισσότερο τώρα.

Οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Ο Πειραιάς προοδεύει. Ο Πειραιάς είναι στο επίκεντρο αν θέλετε, της συζήτησης για την ανάπτυξη, των επενδύσεων- αυτά δεν υπήρχαν πριν λίγα χρόνια – όλες οι συνθήκες λοιπόν είναι ευνοϊκές και είναι μπροστά μας. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και εξαρτάται από εμάς και μόνο για να πετύχουμε τον στόχο μας.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα