Νίκος
Καραγιάννης

Με μεγάλες προοπτικές ξεκινά το έτος για τους 4 μεγάλους των κατασκευών αλλά και για τις εταιρείες 6ης τάξης που έχουν κάνει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2024 υπήρξε μια χρονιά που σε επίπεδο ανεκτέλεστου διατηρήθηκε στα 16 δισ. ευρώ, στατιστικό διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτούμε πως το πέντε χρόνια πριν βλέπαμε περίπου το μισό αυτού του ποσού.

Ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε από την πορεία των μεγάλων ομίλων το 2024 είναι η εξωστρέφεια και η είσοδος-ενδυνάμωση σε εκτός Ελλάδας αγορές. Αυτή η τάση φαίνεται να ενισχύεται από τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην αγορά των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και των χωρών του Κόλπου.

Σε αυτό το έτος είδαμε αρκετά συμβόλαια να αναλαμβάνονται από ελληνικές εταιρείες και για παράδειγμα η ΑΚΤΟR όπως έχει δημοσιοποιήσει έχει στόχο να αναπτυχθεί ως δεύτερη αγορά στη Ρουμανία.

Ένα δεύτερο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί τους μεγάλους ομίλους είναι η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατασκευής. Μέχρι και το 2021 ο όρος αυτός ήταν πρακτικά ανύπαρκτος καθώς η δεκαετής κρίση είχε σχεδόν μηδενίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αυτό το 2025 βλέπουμε όχι μόνο να έχει αλλάξει αλλά διακρίνουμε και μια τάση η ιδιωτική κατασκευή με το ράλι που έχει κάνει αυτά τα 4 χρόνια να φτάνει σε μερικές περιπτώσεις και να ξεπερνά στο ανεκτέλεστο των ομίλων τα δημόσια έργα.

Αν δεν δούμε κάποιο σοβαρό κυρίως γεωπολιτικό γεγονός, η ιδιωτική κατασκευή θα αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς ο σχεδόν μηδενισμός της την περασμένη δεκαετία έχει λειτουργήσει σαν “ελατήριο” και σήμερα κινείται με πολύ δυναμικούς ρυθμούς (ακόμα και παρά την απόφαση του ΝΟΚ που επηρέασε κυρίως την λεγόμενη “οικοδομή”).

Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν

Μέσα στο 2025 αλλά και για τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως η ανάπτυξη των ΣΔΙΤ θα συνεχιστεί καθώς σήμερα υπάρχουν σχεδόν 50 διαγωνισμοί κυρίως για κτιριακά έργα και εγκαταστάσεις που είναι σε εξέλιξη.

Στα ιδιωτικά έργα το Ελληνικό κρατά τα σκήπτρα με τα μεγάλα έργα της πρώτης φάσης της ανάπτυξης του και κατά πόδας ακολουθούν μεγάλες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων, logistics και ξενοδοχείων.

Δυναμική παραμένει η ανάπτυξη ενεργειακών έργων, ιδιαίτερα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και πράσινης ενέργειας ενώ τα σκήπτρα εδώ κρατά ο ΑΔΜΗΕ με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν κατασκευαστικά μέχρι το 2030.

Στα κλασικά δημόσια έργα, τα έργα μετρό και τα σιδηροδρομικά παραμένουν πολύ ψηλά στην ατζέντα καθώς προσφέρουν συγκοινωνιακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση. Εδώ θα δούμε αρκετά έργα τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και στο υπεραστικό δίκτυο. Είναι επίσης έργα που λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού τους, τροφοδοτούν με μεγάλα ανεκτέλεστα τις τεχνικές εταιρείες.

Τέλος βλέπουμε να ανεβαίνουν σημαντικά τα περιβαλλοντικά έργα (αντιπλημμυρικά, διαχείριση απορριμμάτων) και τα έργα τεχνολογίας αιχμής με τα data centers (τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων).

Πως θα κυμανθεί το ανεκτέλεστο στους BIG 4

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα είναι το πως φαίνεται πως θα κυμανθεί το ανεκτέλεστο των BIG 4 των κατασκευών. Πέρυσι είχαμε σωστά προβλέψει ότι πρόκειται για χρονιά συντήρησης δυνάμεων καθώς το ανεκτέλεστο δεν άλλαξε σε σχέση με το 2023.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ, ενώ στα διαθέσιμα στοιχεία έχουμε τον όμιλο AKTOR με 4,5 δισ. ευρώ, την AVAX με 3,3 δισ. ευρώ και την Metlen με 3,5 δισ. ευρώ.

Φέτος όμως αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει καθώς οι συσσωρευμένοι διαγωνισμοί και η επιθυμία εξωστρέφειας και αύξησης της ιδιωτικής κατασκευής μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αύξηση των μεγεθών στους μεγάλους ομίλους αλλά και εν γένει στις τεχνικές εταιρείες της χώρας.

Εντός του 2025 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιμένει την υπογραφή πολύ σημαντικών έργων με κορυφαίο αυτό της παραχώρησης του τμήματος Χανιά-Χερσόνησος του ΒΟΑΚ ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Επίσης μέσα στο έτος εκτιμάται πως θα υπογράψει σημαντικές συμβάσεις όπως για παράδειγμα για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης ύψους 240 εκατ. ευρώ, το αρδευτικό έργο στον Νέστο (210 εκατ), τις δύο μονάδες απορριμμάτων στην Θεσσαλονίκη (περίπου 500 εκατ.) και ακόμα μια στην Κέρκυρα (80 εκατ), το διπλό φράγμα Χοχλακίων-Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι (70 εκατ.) κ.α.

Η AKTOR GROUP από την οποία περιμένουμε εξελίξεις και στην αγορά της Ρουμανίας, εκτιμάται ότι θα υπογράψει μαζί με METLEN, ΜΕΣΟΓΕΙΟ το Φράγμα Μιναγιώτικο, τις φοιτητικές εστίες Κρήτης (255εκατ), Θεσσαλίας (116 εκατ.), το νέο κτίριο της Γ.Γ.Υποδομών στην Πειραιώς (140 εκατ. μαζί με REDEX) κ.α.

Η METLEN παρουσιάζει ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα σε πολλές χώρες και αναμένονται και φέτος νέες συμβάσεις για ενεργειακά έργα. Η ΜΕΤΚΑ, που είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας αναμένει να αναλάβει από κοινού με την ΤΕΚΑΛ την ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα του ΟΛΘ (170 εκατ.), μαζί με AKTOR-ΜΕΣΟΓΕΙΟ το Φράγμα Μιναγιώτικο (145 εκατ), το Φράγμα Μπραμιανού (53 εκατ), το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειων-Ορφανών (132 εκατ. μαζί με ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) κ.α.

Η AVAX αναμένει επίσης σημαντικά έργα με κυρίαρχα αυτό των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού (160 εκατ. απο κοινού με ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ) ενώ αναμένει και την εξέλιξη πολλών διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχει με όπως την επέκταση του Μετρό προς Ίλιον.

Στις παραπάνω εκτιμήσεις θα πρέπει να προστεθούν (αν δεν αλλάξει κάτι) και τα έργα 1,35 δισ. ευρώ για τις οδικές και σιδηροδρομικές αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία όπου έχουν κληθεί οι 4 όμιλοι.

Επίσης θα αναμένουμε και ανακοινώσεις για έργα ιδιωτικής κατασκευής καθώς για παράδειγμα αναμένουμε αναδόχους για το Ellinikon Mall, το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV