Νίκος
Καραγιάννης

Μετά από χρόνια, ξεκινάει η ανέγερση του νέου κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, μετά την τροποποιητική σύμβαση που υπέγραψε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ, Γιάννης Χαρωνίτης. Το έργο θα εκτελεστεί με προϋπολογισμό 5.383.001,67 ευρώ, από την εταιρεία ΕΥΔΡΟΜΟΣ ΑΤΕ.

Η ιστορία του έργου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της έλλειψης σχεδιασμού και οργάνωσης που επικρατούσε στο παρελθόν.

Το 2001, το τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να εκπονήσει μελέτη για την ανέγερση του νέου κτιρίου σε ακίνητο, το οποίο το 2002 αποκαλύφθηκε ότι ήταν ακατάλληλο. Έπειτα αποφασίστηκε το έργο να γίνει στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη και το 2003 εκπονήθηκε νέα μελέτη. Το 2004 το έργο πέρασε στην ΚΕΔ προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση και να γίνει ο διαγωνισμός κατασκευής, διαδικασία που κράτησε έξι ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2010 όταν και ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος.

Ωστόσο, το 2011 η ΚΕΔ συγχωνεύεται με την ΕΤΑ και το έργο περνάει στον πρώην ΟΣΚ (μετέπειτα ΚΤΥΠ ΑΕ). Το 2012 υπογράφεται τελικώς η σύμβαση. Όμως ούτε τότε ξεκινάν οι εργασίες, αφού ανακαλύπτεται εκ των υστέρων ότι το κτίριο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη δεν μπορεί να κατεδαφιστεί, καθώς θεωρείται νεότερο μνημείο, με την υπόθεση να φτάνει ως το ΣτΕ.

Ξεκινά νέος κύκλος γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων από τον Δήμο Καστοριάς για την εξεύρεση και έγκριση νέου ακινήτου, που φτάνει έως και τα τέλη του 2018, όταν με πρωτοβουλία του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΤΥΠ ΑΕ, Γιάννη Χαρωνίτη και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επιλύονται τα διαδικαστικά και νομικά προβλήματα και αποφασίζεται η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υπόθεση του έργου ανέγερσης της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, αποτέλεσε πιλότο για την συνεργασία της ΚΤΥΠ ΑΕ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις, προκειμένου η ΚΤΥΠ ΑΕ να αναλάβει το έργο ανέγερσης νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη τη χώρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV