Νίκος
Καραγιάννης

Την πρώτη του επίσημη συνέντευξη έδωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Ανδρέας Γερακάκης, στον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη για το ypodomes.com. Στην συνέντευξη ο κ.Γερακάκης επισημαίνει τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου όπως η εκτέλεση ζημιογόνων έργων, η έλλειψη προσωπικού και η μεγάλη αύξηση κόστους.

Επισημαίνει την δυσκολία στην εύρεση τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδιαίτερα στον τομέα των εγγυητικών επιστολών ενώ τονίζει την πίστη του ΣΑΤΕ στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 71 του 2019 “για να γίνουν τα διαβατήρια στους διαγωνισμούς των έργων”.

Τέλος σημειώνει πως πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτική επίβλεψη, να κάνει η Πολιτεία Στρατηγικό Σχεδιασμό έργων και να προχωρήσει το τεχνολογικό άλμα και στις κατασκευές. Παρακάτω σας παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του νέου επικεφαλής του ΣΑΤΕ.

Νίκος Καραγιάννης: Σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι τεχνικές εταιρείες της χώρας. Ποια είναι τα φλέγοντα ζητήματα

Ανδρέας Γερακάκης: Αν εξαιρέσουμε τις πολύ μεγάλες εταιρείες 7ης τάξης οι οποίες έχουν αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο ανεκτέλεστο έργων θα πρέπει να δούμε τις υπόλοιπες που αποτελούν την πλειοψηφία και οι οποίες προσπαθούν να ισορροπήσουν αφενός διότι έχουν έργα παλαιότερα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις τα οποία είναι από ασύμφορα έως ζημιογόνα και τη θετική προοπτική που υπάρχει λόγω της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κυριότερα προβλήματα είναι η ύπαρξη αυτών των παλαιότερων ζημιογόνων έργων, η ετεροχρονισμένη και λειψή αναθεώρηση που υπάρχει για τα υλικά και τέλος η έλλειψη προσωπικού που τελευταία έχει ανεβάσει το εργατικό κόστος, το οποίο δεν έχει αναθεωρηθεί αυτή τη στιγμή. Να σημειώσω πως η αναθεώρηση είναι μια υποχρεωτική εκ του νόμου αντιμετώπιση των αυξήσεων που υπάρχουν και του πληθωρισμού και με αυτή ο νομοθέτης ισορροπεί μια σύμβαση ως προς το κόστος.

Αν αυτό δεν γίνει έγκαιρα και σωστά οι ανάδοχοι επιβαρύνονται σε βαθμό που η σύμβαση είναι ασύμφορη-ζημιογόνα και αν δεν υπάρχει κάλυψη τραπεζική, οδηγεί σε πτωχεύσεις εταιρειών.

Τέλος να σημειώσουμε ότι από τα διαχρονικά ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, τίποτα δεν έχει λυθεί. Δηλαδή η τεράστια γραφειοκρατία, η πολυνομία και μη ορθή εφαρμογή της, η τεράστια χρονική καθυστέρηση στους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη και η έλλειψη σταθερών κανόνων που να ρυθμίζουν όλα τα θέματα.

Νίκος Καραγιάννης: Πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν πρόβλημα στη χρηματοδοτική κάλυψη αναγκών τους για εγγυητικές αλλά και για έργα. Ποια εικόνα έχετε εσείς;

Ανδρέας Γερακάκης: Είναι γεγονός ότι μετά από την υπερ δεκαετή κρίση που έπληξε τη χώρα μας αλλά ιδιαίτερα την κατασκευαστική δραστηριότητα, παρακολουθούμε τις τράπεζες να κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου έχουν σημαντικότατα προβλήματα και ως προς την παροδική τους χρηματοδότηση και ως προς τις εγγυητικές. Να σημειώσουμε ότι χωρίς εγγυητικές δεν υπάρχουν έργα και επομένως εταιρίες. Οι εγγυητικές δίνονται με πολύ περιοριστικούς «τραπεζικούς» όρους που σημαίνει ότι πρέπει ιδιαίτερα για τις μικρότερες εταιρείες να εγγυηθούν οι μέτοχοι, οι γυναίκες τους, τα σπίτια τους και ότι άλλο είναι διαθέσιμο. Αυτό απέχει από την έννοια του ορθού ανταγωνισμού και δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για εγγυητικές λόγω της πληθώρας των νέων έργων, οδηγεί σε στρεβλώσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη των εταιρειών και της χώρας και όχι μόνο τη δική τους κερδοφορία το οποίο θα είναι ωφέλιμο και για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για τις ίδιες.

Νίκος Καραγιάννης: Ο ΣΑΤΕ είναι ένας ιστορικός σύνδεσμος του χώρου. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη ημέρα υπό τη Διοίκησή σας;

Ανδρέας Γερακάκης: Ο ΣΑΤΕ είναι πέρα από ιστορικός σύνδεσμος, ένας θεσμικός παράγοντας για την προαγωγή και προστασία των συμφερόντων των επιχειρήσεων-μελών του, την μελέτη των προβλημάτων και την προώθηση τεκμηριωμένων λύσεων-θέσεων και την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τον συντονισμό ενεργειών για το γενικότερο εθνικό συμφέρον.

Τέλος, την προβολή και καταξίωση του έργου των μελών του και την ενημέρωση εξελίξεων σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι τα μέλη μας εκτελούν το 80% του συνόλου των έργων.

Έχοντας υπ΄ όψιν ότι το εγγύς μέλλον είναι ευοίωνο, ο ΣΑΤΕ ξεκινάει με την πρωτοβουλία για το προεκλογικό debate για τα Δημόσια Έργα στη χώρα και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, διαδικασιών, προτύπων και προδιαγραφών που πρέπει να ενσωματωθούν. Επίσης θα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ενιαία εκπροσώπηση του κλάδου των κατασκευών με τις υπόλοιπες οργανώσεις και τέλος τη διεθνή εκπροσώπηση του ΣΑΤΕ στα Ευρωπαϊκά fora.

Νίκος Καραγιάννης: Τι γίνεται με το θέμα των πτυχίων; Έχει να προτείνει κάτι πάνω σε αυτό ο ΣΑΤΕ.

Ανδρέας Γερακάκης: Είμαστε αναφανδόν υπέρ της άμεσης εφαρμογής του ΠΔ71/19 και όπως αυτό τροποποιηθεί ώστε τα πτυχία να έχουν αξία και να αποτελούν διαβατήριο για διαγωνισμούς έργων. Τα Μητρώα να αποκτήσουν την ισχύ που αρμόζει και να εμπλουτιστούν με τα νέα δεδομένα.

Νίκος Καραγιάννης: Ποιο είναι το Όραμα – οι Στόχοι σας;

Ανδρέας Γερακάκης: Να ολοκληρωθούν νομοθετικά και πρακτικά οι όποιες πρωτοβουλίες προβλέπονται ήδη από το νόμο, όπως η ιδιωτική επίβλεψη, το δηλωτικό σύστημα, το ΠΔ 71/19, τις νέες αναλύσεις τιμών και επομένως την αναθεώρηση οι οποίες δεν έχουν πρακτικά υλοποιηθεί.

β) Να προτρέψουμε την Πολιτεία να αναλάβει την υποχρέωση για τον στρατηγικό σχεδιασμό έργων την επόμενη δεκαετία και την εξεύρεση χρηματοδότησής τους, Αυτό θα επιτρέψει σε όλους το σχεδιασμό και τη στόχευση των εταιριών με σκοπό και την οικονομική επάρκεια αλλά και υλοποίηση έργων για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

γ) Ο κόσμος προχωράει, ή μάλλον τρέχει στο μέλλον. Νέες τεχνολογίες, νέοι τρόποι και μηχανήματα robot, καινοτόμες τεχνικές, βλέπουν το φως. Πρέπει όχι μόνο να τρέξουμε και να ενσωματώσουμε αυτές, αλλά να παράξουμε και εμείς. Τότε μόνο θα έχουμε μέλλον στον παγκόσμιο χάρτη και θα είμαστε μέρος του μέλλοντος. Ας μη μείνουμε πολυμήχανοι Οδυσσείς, αλλά ας δημιουργήσουμε νέους «Παρθενώνες».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας