Newsroom

Το ζήτημα πως η ενεργοποίηση του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” κατά τη διάρκεια του lockdown θέτει σε κίνδυνο την υγεία μηχανικών και των ιδιοκτητών παρουσιάζει το Πανελλαδικό Συμβούλιο της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ.

Η παράταξη μηχανικών ζητά  παράταση τουλάχιστον ενός μήνα στην εκκίνηση του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ“, ενώ τονίζει πως δεν εφαρμόζεται το επιχειρήματα του ΥΠΕΝ για το γεγονός ότι το πρόγραμμα στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν είναι δυνατό να παραταθούν οι ημερομηνίες για την υποβολή προτάσεων γιατί θα τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότηση της χώρας.

-«Βρισκόμαστε τρεις μέρες πριν τη θεωρητική έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (11/12 Ήπειρος, Νήσοι Ιονίου), ενός προγράμματος με προϋπολογισμό κοντά στο 1 δις €. Το demo για την εξοικείωση των πολιτών και των μηχανικών με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τέθηκε σε λειτουργία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά από συνεχείς αναβολές και παλινωδίες. Οδεύουμε σε μια διαδικασία που θέτει ως βασικό κριτήριο επιτυχίας την ταχύτητα εισαγωγής δεδομένων της αίτησης, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει εκ μέρους του σώματος των μηχανικών ότι:

Οι προετοιμασίες

-«Σε αναγκαστικό lockdown εδώ και 4 εβδομάδες και με προοπτική για τουλάχιστον 2 ακόμη, πρόβλημα δεν είναι μόνο το πώς θα ενεργήσουμε την ημέρα της αίτησης αλλά και το πώς θα κάνουμε την δουλειά μας μέχρι τότε:

Πώς θα έρθουμε σε επαφή με τους πελάτες μας – δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος και πώς θα κάνουμε τις αναγκαίες αυτοψίες

Πώς θα συλλέξουμε τα απαιτούμενα στοιχεία από τις Δημόσιες Υπηρεσίες που υπολειτουργούν.

Πώς θα έρθουμε σε επαφή με επιχειρήσεις – προμηθευτές και συνεργεία για την άντληση στοιχείων κόστους και ποιότητας υλικών & εργασιών

Πώς θα γίνουν οι απαραίτητες από τον οδηγό του προγράμματος συνελεύσεις των πολυκατοικιών

Πώς θα γίνουν συμβολαιογραφικές πράξεις (τροποποιήσεις κανονισμών πολυκατοικίας κλπ.)».

Προστασία της υγείας

Με αυτά τα δεδομένα επισημαίνεται ότι τίθεται θέμα της προστασίας της υγείας των μηχανικών υπογραμμίζοντας ότι:

-«Είναι δυνατόν να επιβάλλεται στους συναδέλφους, η διακινδύνευση της προσωπικής επαφής που συνεπάγεται η αυτοψία ενώ ο ιός σαρώνει τη χώρα;

Και μετά αναρωτιόμαστε, γιατί δεν υποχωρεί η πανδημία, μετά από 4 εβδομάδες lockdown. Δε γίνεται η κυβέρνηση από τη μία να περιστέλλει συνταγματικές ελευθερίες στο όνομα της πανδημίας και από την άλλη να αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες, ωσάν να είμαστε σε συνθήκες κανονικότητας».

Παράταση και χρηματοδότηση

Σχετικά με τις δυνατότητες να δοθεί παράταση, χωρίς να επηρεαστεί η χρηματοδότηση σημειώνεται ότι:

-« Το πρόγραμμα έχει πόρους από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα έχει πολύ περισσότερους πρόσθετους πόρους από τα μελλοντικά χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Ε.Ε..

Το σχέδιο της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης κατατέθηκε στην Ε.Ε. μόλις την προηγούμενη βδομάδα και οι σχετικοί πόροι δεν αναμένεται να εκταμιευτούν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021. Ακόμα περισσότερο, οι πόροι για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι εξασφαλισμένοι καθώς εκτός από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.) που δεσμεύει τη χώρα, υπάρχει ο ευρωπαϊκός στόχος για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι το 2030, γεγονός που διασφαλίζει ότι μέχρι το 2030 θα διοχετευθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων πόροι ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλες παράλληλες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. αλλά και το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 (οι δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης είναι ήδη επιλέξιμες από 1.1.2021).

Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που οι εθνικοί/ευρωπαϊκοί στόχοι το επιτάσσουν και υπάρχει ο αναγκαίος όγκος πόρων, δεν υπάρχει κανένας λόγος το πρόγραμμα να ανοίγει και να κλείνει σε μια εβδομάδα».

Αιτήματα

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ ζητά:

1) να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μήνα στην εκκίνηση του Προγράμματος, μέσα στην οποία μπορούν να περιοριστούν οι ελλείψεις του σχεδιασμού, να εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων των σχετικών ερωταπαντήσεων και – το κυριότερο – να δημιουργηθούν νέα (ελπίζουμε καλύτερα) δεδομένα στο πεδίο της πανδημίας.

2) να παραμείνει ανοιχτό το Πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με δεδομένη την ύπαρξη επαρκών πόρων, υφιστάμενων και μελλοντικών, εξυπηρετώντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοικιών, χωρίς την ταλαιπωρία των ασφυκτικών προθεσμιών μιας εβδομάδας για ιδιοκτήτες και μηχανικούς, χωρίς τον εκβιαστικό πια παράγοντα της σειράς προτεραιότητας ως κριτηρίου υπαγωγής στο Πρόγραμμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV