Νίκος
Καραγιάννης

Σημαντική αναβάθμιση και επιτάχυνση των έργων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προβλέπει το νέο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Βουλή. Η μεγαλύτερη καινοτομία του συνίσταται στην τροποποίηση του ν. 4608/2019 και γίνονται πλέον στρατηγικές επενδύσεις. Είναι μία θεσμική αλλαγή, κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, όλες οι ΣΔΙΤ εντάσσονται στη διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων. Επί της ουσίας όταν ένας φορέας θα επιλέγει να υλοποιήσει ένα έργο με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, τότε αυτόματα θα ευεργετείται με σειρά από διαδικασίες επιτάχυνσης της ωρίμανσης του.

Αναλυτικότερα, με την αλλαγή αυτή, τα έργα ΣΔΙΤ αποκτούν ταχύτερη και κεντρική αδειοδοτική διαδικασία, αφού οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται πλέον απευθείας από τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων ενώ όλες οι άλλες αδειοδοτήσεις θα συντονίζονται από την εν λόγω Γενική Διεύθυνση και θα ολοκληρώνονται μέσα σε πολύ σύντομες και αυστηρές προθεσμίες.

Δηλαδή με λίγα λόγια θα υλοποιούνται με διαδικασίες fast track για να μπορέσει το έργο να τρέξει με ταχύτητα και χωρίς τις δομικές σημερινές του αδυναμίες. Οι ΣΔΙΤ με αυτή και μόνο την αναβάθμιση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες της αγοράς αναμένεται να κυριαρχήσει ως προτίμηση μεθόδου υλοποίησης τα επόμενα χρόνια. Αυτό έρχεται ως συνεπακόλουθο της υψηλής αποδοχής αλλά και αποδοτικότητας που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα τα έργα ΣΔΙΤ.

Παρακολούθηση της εκτέλεσης Συμβάσεων Σύμπραξης

Με τροποποιήσεις του ν.3389/2005 γίνεται πλέον υποχρεωτική η συστηματική παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων ΣΔΙΤ. Τι σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερη σημασία στον τρόπο εκτέλεσης της σύμβασης, μεγαλύτερη θεσμικότητα. Προβλέπει πως τόσο η αναθέτουσα αρχή όσο και ο ανάδοχος υποχρεούνται, να ενημερώνουν τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κάθε δύο μήνες, για την πρόοδο του έργου, για την αποτελεσματικότερη και συστηματικότερη παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων ΣΔΙΤ.

Αυτό σημαίνει πως σχεδόν εν τη γενέσει του, το όποιο πρόβλημα θα γίνεται γνωστό και θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, είτε κατά τη διάρκεια της κατασκευής, είτε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας (που άλλωστε είναι και η πιο μακροχρόνια).

Η διαδικασία θα είναι η εξής: θα συστήνεται μία τριμελής επιτροπή, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα, που θα παρακολουθεί την πορεία κάθε έργου, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δημόσιο, ανάδοχος, Γενική Γραμματεία), η οποία συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο (κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα).

Αρχαιολογικά ευρήματα κατά την εκτέλεση Συμβάσεων Σύμπραξης

Ακόμα μία προληπτική τροπολογία, θα προβλέπει πως, σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, αν μέσα σε 60 ημέρες η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία δεν ανταποκριθεί, τότε η αρμοδιότητα απόκρισης πηγαίνει στο επίπεδο Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, που ανταποκρίνεται μέσα σε 30 ημέρες (συνολικά 90 ημέρες).

Αυτό από μόνο του για όσους είναι «μυημένοι» στην εκτέλεση έργων με ταυτόχρονη παρουσία αρχαιοτήτων, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι συμπιέζει -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και βάσει πάντα της σπουδαιότητας των ευρημάτων- τους χρόνους. Για τα έργα ΣΔΙΤ, λόγω του σφιχτού τους χρονοδιαγράμματος πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική ρύθμιση που θα βοηθά και στην επιτάχυνση των έργων.

Σε όλα τα παραπάνω αν βάλουμε και ως ένα επιπλέον παράγοντα πως πλέον τα ΣΔΙΤ «απλώνονται» σε όλο και περισσότερους κλάδους της κατασκευής, έχοντας ξεφύγει από τα αμιγώς κτιριακά έργα, μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον γύρω τους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV