Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Δυτικής Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κίτρινοι σωλήνες φυσικού αερίου

Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη όσον αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, την ίδια ώρα που προχωρούν και οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή πριμοδοτώντας την τοπική οικονομία.

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τις «Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Ο Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παρουσίασε τη θέση της Δυτικής Ελλάδος στον ενεργειακό χάρτη τόσο της Ελλάδος όσο και ευρύτερα της Μεσογείου, η οποία κατατάσσεται πλέον στο κέντρο.

Ήδη, ανέφερε, έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν παραχωρήσεις τόσο για τις περιοχές του Κατακόλου, της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του μπλοκ στον Κυπαρισσιακό και ένα μέρος του Ιονίου, θέτοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο κέντρο της ζώνης του δυτικού άξονα της χώρας από την Αλβανία έως την Κρήτη με πολλά γεωγραφικά και οικονομικά οφέλη αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπασιάς κατά την διάρκεια της εισήγησής του μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο για το μπλοκ του Πατραϊκού, όπου αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να προχωρήσει η γεώτρηση, αλλά και στο Κατάκολο, όπου μέχρι τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου θα ξεκινήσει η παραγωγή.

Όλα αυτά τόνισε θα κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις θα βρουν διέξοδο και ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι η σταδιακή μετατροπή της Δυτικής Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο και επεσήμανε ότι άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο ενεργειακού προσδιορισμού της περιοχής.

«Είναι ζητούμενο στην περιοχής μας να έχουμε πολλά εναλλακτικά δίκτυα. Θέλουμε άλλον προσανατολισμό. Σύγχρονο με χρήση νέων τεχνολογιών, έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Δυτικής Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, καθώς ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μοντέλου απασχολεί έντονα τον τεχνικό κόσμο και την παραγωγική οικονομία, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετο εισόδημα.

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο το δυναμικό και ανατροφοδοτούμενο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής αντιμετώπισης των βασικών ενεργειακών ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων» επεσήμανε.

Ήδη όπως ανέφερε έχουν επισημάνει ως νέα Περιφερειακή Αρχή, μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό, την ανάγκη διερεύνησης της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, παράλληλα με την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των διαδικασιών για την έλευσή του στην περιοχή, καθώς η Δυτική Ελλάδα δικαιούνται πλήρη πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Ο Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.», αφού έδωσε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου τα έσοδα από υδρογονάνθρακες έχουν οδηγήσει σε ένα Ταμείο με κεφάλαιο 1,3 τρισ. δολάρια για την προστασία των συντάξεων στο μέλλον, επεσήμανε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχουν την βούληση, τη δυνατότητα και την εμπειρία να συμβάλλουν ώστε η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων να αποτελέσει πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ στην περιοχή 28 γεωτρήσεις και σε 19 από αυτές προέκυψαν ενδείξεις για μικρές ή μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. «Σκοπός μας είναι με την συνδρομή της τεχνολογίας να επιβεβαιώσουμε τις ενδείξεις που υπάρχουν και από το κομμάτι της έρευνας να προχωρήσουμε στην παραγωγή» υπογράμμισε.

Ειδικά για τον Δυτικό Πατραϊκό ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ερευνητική φάση, έχοντας εντοπίσει τον γεωλογικό στόχο, και είναι έτοιμοι οι παραχωρησιούχοι να προχωρήσουν στην γεώτρηση, χωρίς το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ στην ΒΔ Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση των ερευνών, έχουν γίνει οι γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ είναι σε εξέλιξη οι γεωλογικές έρευνες.

Επίσης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση για το block 10 στον Κυπαρισσιακό και ήδη τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται για τις αντίστοιχες γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες και έρευνες.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις των υδρογονανθράκων δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό τομέα με σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας ότι εξασφαλίζεται μια ενεργειακή επάρκεια και σταδιακή απεξάρτηση από τρίτους.

«Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τα παραδείγματα πετρελαϊκά ανεπτυγμένων χωρών, ώστε να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον μας, με σεβασμό στο παρόν και το περιβάλλον» κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.».

Από την πλευρά του ο Φοίβος Συμεωνίδης, Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. έκανε ειδική αναφορά στην ερευνητική γεώτρηση στο δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και έδωσε αναλυτικά στοιχεία των τεχνικών γεωτρήσεων για να εξηγήσει στον κόσμο που έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε στο έπακρο τις υποχρεώσεις μας και τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας του έργου. Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες για αυτό και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή του κοινού στη δημόσια διαβούλευση για το καλό του τόπου και την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της γεώτρησης.

Για την έλευση του Φυσικού Αερίου ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Α.Ε. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αδράνεια που παρατηρήθηκε στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, η ιδιωτική πρωτοβουλία μετά και τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν, οδηγεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη προκειμένου να έρθει τελικά το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα μειώνοντας το ενεργειακό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

«Πλέον υπάρχουν και οι λύσεις και η διάθεση» υπογράμμισε ο κ. Ανδριοσόπουλος και έτσι το φυσικό αέριο θα φτάσει και σε απομακρυσμένες περιοχές με την μορφή συμπιεσμένου και υγροποιημένου αερίου για την τροφοδότηση των επιχειρήσεων και σε δεύτερο πλάνο και για τα νοικοκυριά.

Στο ίδιο πνεύμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προκηρυχθεί το έργο και σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις. Για τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπεται η κατασκευή 208 χλμ. και η δωρεάν σύνδεση 4.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, μέχρι την οικοδομική γραμμή τους, σε Πάτρα, ΒΙΠΕ Πάτρας, Αγρίνιο και Πύργο, ενώ έχει σχεδιαστεί το δίκτυο να περάσει από τις δημοτικές υποδομές και τα δημόσια κτήρια.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμός 33,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ γίνονται επαφές με επενδυτικές τράπεζες για την κάλυψη του υπολοίπου της χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχουν χαμηλά τιμολόγια διανομής και να δοθούν αυτές οι συνδέσεις δωρεάν.

Τέλος αναφερόμενη στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κατοίκους της Πάτρας για την αποθήκευση του LNG, η κ. Μωσσέ επεσήμανε ότι προχώρησαν σε ένα πιο συντηρητικό σχεδιασμό με μικρότερες μονάδες περιμετρικά της πόλης, ενώ κατέληξε ότι τα οφέλη για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, καθώς η έλευση του φυσικού αερίου δημιουργεί και μια περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, μια άμεση και έμμεση τόνωση της εργασίας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που ακολούθησαν τις βασικές εισηγήσεις της συνεδρίας, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενεργειακή ανάπτυξη, με προϋποθέσεις, που θα φέρει ανάπτυξη υποδομών και θέσεις εργασίας και απασχόλησης καθώς και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα ακούστηκαν από τους ειδικούς τόσο για το θέμα του φυσικού αερίου αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Αϊβαλής τόνισε ότι θα πρέπει επιτακτικά να συναποφασίσουν όλοι οι δήμοι της περιοχής που θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας του δικτύου, για γίνουν οι μελέτες εφαρμογής και να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το 2023, ενώ για το θέμα των υδρογονανθράκων πρότεινε να υπάρξει συνεργασία των ΕΛΠΕ με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια ώστε να αναπτυχθεί τοπικό δυναμικό με την απαραίτητη κατάρτιση τεχνικών και επιστημόνων, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ΑΠΕ και τα μηδενικά οφέλη στην τοπική κοινωνία από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, ενώ ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Πανεπιστημίου Πατρών επεσήμανε την ανάγκη για θαλάσσια χωροταξία προκειμένου να προχωρούν όλα τα παραπάνω

Ο Διευθυντής Ερευνών και Γεωλόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δημήτρης Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την περιβαλλοντική έρευνα και χαρτογράφηση των θαλάσσιων γεωκινδύνων για Δυτικό Πατραϊκό κόλπο και ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ που εμπιστεύτηκε την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αυτό το τόσο σημαντικό έργο υψηλών προδιαγραφών, τονίζοντας: «Μπορούμε να μιλάμε για οικονομία και ανάπτυξη μόνο εφόσον υπάρχει περιβάλλον, γιατί χωρίς περιβάλλον ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα».

Ο πρόεδρος της ΟΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με βασικό μοχλό τις υποδομές και την ενέργεια, όπου η περιοχής μας υπολείπεται σημαντικά, ενώ υπέρ των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Σε γραπτή του παρέμβαση ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας και του Συλλόγου Ναυτικών πρακτόρων Λιμένος Πατρών Γιώργος Τελώνης τόνισε ότι η περιοχή έχει μείνει πίσω και έχουν αργήσει πολλά πράγματα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ευρείας πληροφόρησης για τις προοπτικές και τα οφέλη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Τέλος ο Διονύσης Πλέσσας, Εμπορικός Διευθυντής «ΑΦΟΙ ΠΛΕΣΣΑ Α.Ε.», εκπροσωπώντας τον κλάδο των μεταφορέων τόνισε πως παρότι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου, δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση από τους συναρμόδιους φορείς.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Γραφάκος: Η Ελλάδα θα έχει ρεαλιστικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το πρώτο 4μηνο το 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΝ στη Διαχείριση Αποβλήτων

Ημερίδα για την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους Δήμους των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για θέματα διαχείρισης αποβλήτων πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Γερμανική Διεθνή Συνεργασία GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Η ημερίδα αποτέλεσε μια από τις δράσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (16-24 Νοεμβρίου) για τη Μείωση των Αποβλήτων. Οργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελλάδας», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSP) και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU). Το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται από τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη GIZ, σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δύο Οδηγών – βήμα προς βήμα – όλης της διαδικασίας χωριστής συλλογής των αστικών στερεών αποβλήτων. Επίσης, αναλύθηκε η μέθοδος κοστολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων και παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλής πρακτικής τόσο από άλλα κράτη – μέλη όσο και από την Ελλάδα (από τους Δήμους Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε τη νέα εθνική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων της χώρας και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της χώρας.

Μ. Γραφάκος: Η Ελλάδα μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2020 θα έχει αποκτήσει ένα Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων με ρεαλιστικούς στόχους, χωρίς τους δογματισμούς και τις βαθιές αγκυλώσεις του παρελθόντος, που έβγαλαν τη χώρα εκτός τόπου και χρόνου στους στόχους της. Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων θα αποτελεί το εθνικό πλαίσιο για τα επόμενα 6 χρόνια, με στόχο η ανακύκλωση να φθάσει το 2025 στο 50% από 20% που είναι σήμερα. Αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να τον υπηρετήσουμε όλοι μας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Το 2020 το φυσικό αέριο στην Καρδία με επενδύσεις άνω των 8,4 εκατ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λεωνίδας Μπακούρας ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Με γοργό ρυθμό και με απόλυτα συνέπεια στο πρόγραμμα ανάπτυξής της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνέδεσε με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου τέσσερις νέες περιοχές του δήμου Θέρμης, τις Ταγαράδες, Αγ. Παρασκευή, Σουρωτή και Βασιλικά, ενώ εντός του 2020 ακολουθεί η Καρδία, με επενδύσεις ύψους άνω των 8,4 εκατ. ευρώ για το δήμο, μέχρι το τέλος του 2023.

Στην τελετή αφής φλόγας του αερίου, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία πρώην Δημαρχείου των Βασιλικών, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Θέρμης, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σκοπός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ «αποτελεί η αδιάλειπτη διανομή φυσικού αερίου, η διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου και η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους χρήστες διανομής και τους τελικούς καταναλωτές».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η εταιρεία υπηρετεί τον προαναφερόμενο σκοπό «υποδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, αξίες συνυφασμένες με την πορεία της».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέλαβε τη δέσμευση ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει σε «ολοένα και περισσότερες περιοχές της αδείας διευρύνοντας περαιτέρω τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με γνώμονα την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου διανομής».

Υπενθυμίζεται ότι για το δήμο Θέρμης, η σύνδεση των περιοχών του στο δίκτυο του φυσικού αερίου, ξεκίνησε από τη Θέρμη, ακολούθησε η Ν. Ραιδεστός, το Τριάδι τέλος του 2017 τροφοδοτήθηκαν ο Τρίλοφος και το Πλαγιάρι και τέλος του 2018 το Ν. Ρύσιο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου, ο οποίος εγκαινίασε το δίκτυο ανάβοντας τη φλόγα φυσικού αερίου, ο δήμαχος Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κ. Γιουτίκας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ι. Καϊτεζίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Β. Μπούρας

Κατά τη διάρκεια της τελετής, όπως αναφέρεται σε σχετική αποψινή ανακοίνωση της εταιρείας, εκ μέρους της πολιτείας, των τοπικών αρχών και των φορέων, εκφράστηκε η ικανοποίησή τους για την άριστη συνεργασία που διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που διακρίνεται για το σύγχρονο μάνατζμεντ και τον επαγγελματισμό των στελεχών της. «Αναγνώρισαν τη συλλογική προσπάθεια που συντελείται και συνεχάρησαν τη διοίκηση της εταιρείας για τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει, τόσο η υψηλή οργάνωση, όσο και η τεχνογνωσία», τονίζεται.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παπαθανασίου: Τα ΕΛΠΕ θα κατασκευάσουν τον πρώτο σταθμό εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο στην Ελλάδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιάννης Παπαθανασίου ΕΛΠΕ

Τον στόχο ανάπτυξης χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών συνολικής ισχύος 600 MW (από 26 MW σήμερα)  ανέδειξε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου -από τα οποία τα 300 MW είναι ήδη σε στάδιο ανάπτυξης- στο 24ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Ο κος Παπαθανασίου τόνισε ότι ο όμιλος προσυπογράφει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 35% ως το 2030, κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Αναφερόμενος δε στις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε την δέσμευση του ομίλου για προστασία του περιβάλλοντος σε πλήρη εναρμόνιση με την νομοθεσία (όπως προβλέπεται και από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) και με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και στο στάδιο εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα