Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Δυτικής Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κίτρινοι σωλήνες φυσικού αερίου

Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη όσον αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, την ίδια ώρα που προχωρούν και οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή πριμοδοτώντας την τοπική οικονομία.

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τις “Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Ο Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παρουσίασε τη θέση της Δυτικής Ελλάδος στον ενεργειακό χάρτη τόσο της Ελλάδος όσο και ευρύτερα της Μεσογείου, η οποία κατατάσσεται πλέον στο κέντρο.

Ήδη, ανέφερε, έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν παραχωρήσεις τόσο για τις περιοχές του Κατακόλου, της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του μπλοκ στον Κυπαρισσιακό και ένα μέρος του Ιονίου, θέτοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο κέντρο της ζώνης του δυτικού άξονα της χώρας από την Αλβανία έως την Κρήτη με πολλά γεωγραφικά και οικονομικά οφέλη αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπασιάς κατά την διάρκεια της εισήγησής του μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο για το μπλοκ του Πατραϊκού, όπου αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να προχωρήσει η γεώτρηση, αλλά και στο Κατάκολο, όπου μέχρι τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου θα ξεκινήσει η παραγωγή.

Όλα αυτά τόνισε θα κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις θα βρουν διέξοδο και ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι η σταδιακή μετατροπή της Δυτικής Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο και επεσήμανε ότι άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο ενεργειακού προσδιορισμού της περιοχής.

«Είναι ζητούμενο στην περιοχής μας να έχουμε πολλά εναλλακτικά δίκτυα. Θέλουμε άλλον προσανατολισμό. Σύγχρονο με χρήση νέων τεχνολογιών, έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Δυτικής Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, καθώς ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μοντέλου απασχολεί έντονα τον τεχνικό κόσμο και την παραγωγική οικονομία, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετο εισόδημα.

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο το δυναμικό και ανατροφοδοτούμενο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής αντιμετώπισης των βασικών ενεργειακών ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων» επεσήμανε.

Ήδη όπως ανέφερε έχουν επισημάνει ως νέα Περιφερειακή Αρχή, μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό, την ανάγκη διερεύνησης της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, παράλληλα με την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των διαδικασιών για την έλευσή του στην περιοχή, καθώς η Δυτική Ελλάδα δικαιούνται πλήρη πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Ο Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της “ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.”, αφού έδωσε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου τα έσοδα από υδρογονάνθρακες έχουν οδηγήσει σε ένα Ταμείο με κεφάλαιο 1,3 τρισ. δολάρια για την προστασία των συντάξεων στο μέλλον, επεσήμανε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχουν την βούληση, τη δυνατότητα και την εμπειρία να συμβάλλουν ώστε η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων να αποτελέσει πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ στην περιοχή 28 γεωτρήσεις και σε 19 από αυτές προέκυψαν ενδείξεις για μικρές ή μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. «Σκοπός μας είναι με την συνδρομή της τεχνολογίας να επιβεβαιώσουμε τις ενδείξεις που υπάρχουν και από το κομμάτι της έρευνας να προχωρήσουμε στην παραγωγή» υπογράμμισε.

Ειδικά για τον Δυτικό Πατραϊκό ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ερευνητική φάση, έχοντας εντοπίσει τον γεωλογικό στόχο, και είναι έτοιμοι οι παραχωρησιούχοι να προχωρήσουν στην γεώτρηση, χωρίς το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ στην ΒΔ Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση των ερευνών, έχουν γίνει οι γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ είναι σε εξέλιξη οι γεωλογικές έρευνες.

Επίσης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση για το block 10 στον Κυπαρισσιακό και ήδη τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται για τις αντίστοιχες γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες και έρευνες.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις των υδρογονανθράκων δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό τομέα με σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας ότι εξασφαλίζεται μια ενεργειακή επάρκεια και σταδιακή απεξάρτηση από τρίτους.

«Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τα παραδείγματα πετρελαϊκά ανεπτυγμένων χωρών, ώστε να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον μας, με σεβασμό στο παρόν και το περιβάλλον» κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της “ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.”.

Από την πλευρά του ο Φοίβος Συμεωνίδης, Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. έκανε ειδική αναφορά στην ερευνητική γεώτρηση στο δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και έδωσε αναλυτικά στοιχεία των τεχνικών γεωτρήσεων για να εξηγήσει στον κόσμο που έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε στο έπακρο τις υποχρεώσεις μας και τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας του έργου. Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες για αυτό και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή του κοινού στη δημόσια διαβούλευση για το καλό του τόπου και την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της γεώτρησης.

Για την έλευση του Φυσικού Αερίου ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Α.Ε. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αδράνεια που παρατηρήθηκε στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, η ιδιωτική πρωτοβουλία μετά και τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν, οδηγεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη προκειμένου να έρθει τελικά το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα μειώνοντας το ενεργειακό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

«Πλέον υπάρχουν και οι λύσεις και η διάθεση» υπογράμμισε ο κ. Ανδριοσόπουλος και έτσι το φυσικό αέριο θα φτάσει και σε απομακρυσμένες περιοχές με την μορφή συμπιεσμένου και υγροποιημένου αερίου για την τροφοδότηση των επιχειρήσεων και σε δεύτερο πλάνο και για τα νοικοκυριά.

Στο ίδιο πνεύμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προκηρυχθεί το έργο και σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις. Για τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπεται η κατασκευή 208 χλμ. και η δωρεάν σύνδεση 4.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, μέχρι την οικοδομική γραμμή τους, σε Πάτρα, ΒΙΠΕ Πάτρας, Αγρίνιο και Πύργο, ενώ έχει σχεδιαστεί το δίκτυο να περάσει από τις δημοτικές υποδομές και τα δημόσια κτήρια.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμός 33,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ γίνονται επαφές με επενδυτικές τράπεζες για την κάλυψη του υπολοίπου της χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχουν χαμηλά τιμολόγια διανομής και να δοθούν αυτές οι συνδέσεις δωρεάν.

Τέλος αναφερόμενη στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κατοίκους της Πάτρας για την αποθήκευση του LNG, η κ. Μωσσέ επεσήμανε ότι προχώρησαν σε ένα πιο συντηρητικό σχεδιασμό με μικρότερες μονάδες περιμετρικά της πόλης, ενώ κατέληξε ότι τα οφέλη για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, καθώς η έλευση του φυσικού αερίου δημιουργεί και μια περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, μια άμεση και έμμεση τόνωση της εργασίας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που ακολούθησαν τις βασικές εισηγήσεις της συνεδρίας, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενεργειακή ανάπτυξη, με προϋποθέσεις, που θα φέρει ανάπτυξη υποδομών και θέσεις εργασίας και απασχόλησης καθώς και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα ακούστηκαν από τους ειδικούς τόσο για το θέμα του φυσικού αερίου αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Αϊβαλής τόνισε ότι θα πρέπει επιτακτικά να συναποφασίσουν όλοι οι δήμοι της περιοχής που θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας του δικτύου, για γίνουν οι μελέτες εφαρμογής και να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το 2023, ενώ για το θέμα των υδρογονανθράκων πρότεινε να υπάρξει συνεργασία των ΕΛΠΕ με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια ώστε να αναπτυχθεί τοπικό δυναμικό με την απαραίτητη κατάρτιση τεχνικών και επιστημόνων, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ΑΠΕ και τα μηδενικά οφέλη στην τοπική κοινωνία από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, ενώ ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Πανεπιστημίου Πατρών επεσήμανε την ανάγκη για θαλάσσια χωροταξία προκειμένου να προχωρούν όλα τα παραπάνω

Ο Διευθυντής Ερευνών και Γεωλόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δημήτρης Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την περιβαλλοντική έρευνα και χαρτογράφηση των θαλάσσιων γεωκινδύνων για Δυτικό Πατραϊκό κόλπο και ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ που εμπιστεύτηκε την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αυτό το τόσο σημαντικό έργο υψηλών προδιαγραφών, τονίζοντας: «Μπορούμε να μιλάμε για οικονομία και ανάπτυξη μόνο εφόσον υπάρχει περιβάλλον, γιατί χωρίς περιβάλλον ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα».

Ο πρόεδρος της ΟΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με βασικό μοχλό τις υποδομές και την ενέργεια, όπου η περιοχής μας υπολείπεται σημαντικά, ενώ υπέρ των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Σε γραπτή του παρέμβαση ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας και του Συλλόγου Ναυτικών πρακτόρων Λιμένος Πατρών Γιώργος Τελώνης τόνισε ότι η περιοχή έχει μείνει πίσω και έχουν αργήσει πολλά πράγματα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ευρείας πληροφόρησης για τις προοπτικές και τα οφέλη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Τέλος ο Διονύσης Πλέσσας, Εμπορικός Διευθυντής “ΑΦΟΙ ΠΛΕΣΣΑ Α.Ε.”, εκπροσωπώντας τον κλάδο των μεταφορέων τόνισε πως παρότι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου, δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση από τους συναρμόδιους φορείς.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Το Φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204MW στην Κοζάνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο των 204MW στην Κοζάνη καθώς όπως ανακοίνωσε η EBRD, η ΕΛΠΕ αιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα έργο που συνολικά έχει προϋπολογιστεί σε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη και θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Πρόσφατα ο χώρος εξαγοράστηκε από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η έγκριση της χρηματοδότησης από την EBRD θα συμβεί στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου το έργο να μπορέσει να ξεκινήσει. Με την δημιουργία και λειτουργία του θα καλύπτει 75.000 νυκοκοιριά ενώ θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 187.000 τόνους ετησίως.

Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το έργο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πράσινης ανάπτυξης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ενισχύοντας σημαντικά το ανανεώσιμο δυναμικό της χώρας. Συνιστά κλειδί στα σχέδια απανθρακοποίησης της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα