fbpx
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Δυτικής Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κίτρινοι σωλήνες φυσικού αερίου

Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη όσον αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, την ίδια ώρα που προχωρούν και οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή πριμοδοτώντας την τοπική οικονομία.

Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τις «Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Ο Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παρουσίασε τη θέση της Δυτικής Ελλάδος στον ενεργειακό χάρτη τόσο της Ελλάδος όσο και ευρύτερα της Μεσογείου, η οποία κατατάσσεται πλέον στο κέντρο.

Ήδη, ανέφερε, έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν παραχωρήσεις τόσο για τις περιοχές του Κατακόλου, της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του μπλοκ στον Κυπαρισσιακό και ένα μέρος του Ιονίου, θέτοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο κέντρο της ζώνης του δυτικού άξονα της χώρας από την Αλβανία έως την Κρήτη με πολλά γεωγραφικά και οικονομικά οφέλη αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπασιάς κατά την διάρκεια της εισήγησής του μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο για το μπλοκ του Πατραϊκού, όπου αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να προχωρήσει η γεώτρηση, αλλά και στο Κατάκολο, όπου μέχρι τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου θα ξεκινήσει η παραγωγή.

Όλα αυτά τόνισε θα κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις θα βρουν διέξοδο και ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι η σταδιακή μετατροπή της Δυτικής Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο και επεσήμανε ότι άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο ενεργειακού προσδιορισμού της περιοχής.

«Είναι ζητούμενο στην περιοχής μας να έχουμε πολλά εναλλακτικά δίκτυα. Θέλουμε άλλον προσανατολισμό. Σύγχρονο με χρήση νέων τεχνολογιών, έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Δυτικής Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, καθώς ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μοντέλου απασχολεί έντονα τον τεχνικό κόσμο και την παραγωγική οικονομία, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετο εισόδημα.

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο το δυναμικό και ανατροφοδοτούμενο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής αντιμετώπισης των βασικών ενεργειακών ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων» επεσήμανε.

Ήδη όπως ανέφερε έχουν επισημάνει ως νέα Περιφερειακή Αρχή, μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό, την ανάγκη διερεύνησης της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, παράλληλα με την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των διαδικασιών για την έλευσή του στην περιοχή, καθώς η Δυτική Ελλάδα δικαιούνται πλήρη πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Ο Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.», αφού έδωσε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου τα έσοδα από υδρογονάνθρακες έχουν οδηγήσει σε ένα Ταμείο με κεφάλαιο 1,3 τρισ. δολάρια για την προστασία των συντάξεων στο μέλλον, επεσήμανε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχουν την βούληση, τη δυνατότητα και την εμπειρία να συμβάλλουν ώστε η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων να αποτελέσει πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ στην περιοχή 28 γεωτρήσεις και σε 19 από αυτές προέκυψαν ενδείξεις για μικρές ή μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. «Σκοπός μας είναι με την συνδρομή της τεχνολογίας να επιβεβαιώσουμε τις ενδείξεις που υπάρχουν και από το κομμάτι της έρευνας να προχωρήσουμε στην παραγωγή» υπογράμμισε.

Ειδικά για τον Δυτικό Πατραϊκό ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ερευνητική φάση, έχοντας εντοπίσει τον γεωλογικό στόχο, και είναι έτοιμοι οι παραχωρησιούχοι να προχωρήσουν στην γεώτρηση, χωρίς το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ στην ΒΔ Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση των ερευνών, έχουν γίνει οι γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ είναι σε εξέλιξη οι γεωλογικές έρευνες.

Επίσης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση για το block 10 στον Κυπαρισσιακό και ήδη τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται για τις αντίστοιχες γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες και έρευνες.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις των υδρογονανθράκων δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό τομέα με σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας ότι εξασφαλίζεται μια ενεργειακή επάρκεια και σταδιακή απεξάρτηση από τρίτους.

«Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τα παραδείγματα πετρελαϊκά ανεπτυγμένων χωρών, ώστε να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον μας, με σεβασμό στο παρόν και το περιβάλλον» κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.».

Από την πλευρά του ο Φοίβος Συμεωνίδης, Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. έκανε ειδική αναφορά στην ερευνητική γεώτρηση στο δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και έδωσε αναλυτικά στοιχεία των τεχνικών γεωτρήσεων για να εξηγήσει στον κόσμο που έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε στο έπακρο τις υποχρεώσεις μας και τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας του έργου. Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες για αυτό και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή του κοινού στη δημόσια διαβούλευση για το καλό του τόπου και την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της γεώτρησης.

Για την έλευση του Φυσικού Αερίου ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Α.Ε. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αδράνεια που παρατηρήθηκε στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, η ιδιωτική πρωτοβουλία μετά και τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν, οδηγεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη προκειμένου να έρθει τελικά το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα μειώνοντας το ενεργειακό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

«Πλέον υπάρχουν και οι λύσεις και η διάθεση» υπογράμμισε ο κ. Ανδριοσόπουλος και έτσι το φυσικό αέριο θα φτάσει και σε απομακρυσμένες περιοχές με την μορφή συμπιεσμένου και υγροποιημένου αερίου για την τροφοδότηση των επιχειρήσεων και σε δεύτερο πλάνο και για τα νοικοκυριά.

Στο ίδιο πνεύμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προκηρυχθεί το έργο και σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις. Για τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπεται η κατασκευή 208 χλμ. και η δωρεάν σύνδεση 4.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, μέχρι την οικοδομική γραμμή τους, σε Πάτρα, ΒΙΠΕ Πάτρας, Αγρίνιο και Πύργο, ενώ έχει σχεδιαστεί το δίκτυο να περάσει από τις δημοτικές υποδομές και τα δημόσια κτήρια.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμός 33,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ γίνονται επαφές με επενδυτικές τράπεζες για την κάλυψη του υπολοίπου της χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχουν χαμηλά τιμολόγια διανομής και να δοθούν αυτές οι συνδέσεις δωρεάν.

Τέλος αναφερόμενη στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κατοίκους της Πάτρας για την αποθήκευση του LNG, η κ. Μωσσέ επεσήμανε ότι προχώρησαν σε ένα πιο συντηρητικό σχεδιασμό με μικρότερες μονάδες περιμετρικά της πόλης, ενώ κατέληξε ότι τα οφέλη για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, καθώς η έλευση του φυσικού αερίου δημιουργεί και μια περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, μια άμεση και έμμεση τόνωση της εργασίας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που ακολούθησαν τις βασικές εισηγήσεις της συνεδρίας, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενεργειακή ανάπτυξη, με προϋποθέσεις, που θα φέρει ανάπτυξη υποδομών και θέσεις εργασίας και απασχόλησης καθώς και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα ακούστηκαν από τους ειδικούς τόσο για το θέμα του φυσικού αερίου αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Αϊβαλής τόνισε ότι θα πρέπει επιτακτικά να συναποφασίσουν όλοι οι δήμοι της περιοχής που θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας του δικτύου, για γίνουν οι μελέτες εφαρμογής και να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το 2023, ενώ για το θέμα των υδρογονανθράκων πρότεινε να υπάρξει συνεργασία των ΕΛΠΕ με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια ώστε να αναπτυχθεί τοπικό δυναμικό με την απαραίτητη κατάρτιση τεχνικών και επιστημόνων, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ΑΠΕ και τα μηδενικά οφέλη στην τοπική κοινωνία από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, ενώ ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Πανεπιστημίου Πατρών επεσήμανε την ανάγκη για θαλάσσια χωροταξία προκειμένου να προχωρούν όλα τα παραπάνω

Ο Διευθυντής Ερευνών και Γεωλόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δημήτρης Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την περιβαλλοντική έρευνα και χαρτογράφηση των θαλάσσιων γεωκινδύνων για Δυτικό Πατραϊκό κόλπο και ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ που εμπιστεύτηκε την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αυτό το τόσο σημαντικό έργο υψηλών προδιαγραφών, τονίζοντας: «Μπορούμε να μιλάμε για οικονομία και ανάπτυξη μόνο εφόσον υπάρχει περιβάλλον, γιατί χωρίς περιβάλλον ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα».

Ο πρόεδρος της ΟΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με βασικό μοχλό τις υποδομές και την ενέργεια, όπου η περιοχής μας υπολείπεται σημαντικά, ενώ υπέρ των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Σε γραπτή του παρέμβαση ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας και του Συλλόγου Ναυτικών πρακτόρων Λιμένος Πατρών Γιώργος Τελώνης τόνισε ότι η περιοχή έχει μείνει πίσω και έχουν αργήσει πολλά πράγματα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ευρείας πληροφόρησης για τις προοπτικές και τα οφέλη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Τέλος ο Διονύσης Πλέσσας, Εμπορικός Διευθυντής «ΑΦΟΙ ΠΛΕΣΣΑ Α.Ε.», εκπροσωπώντας τον κλάδο των μεταφορέων τόνισε πως παρότι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου, δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση από τους συναρμόδιους φορείς.

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Μάριος Τσάκας: «Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μάριος Τσάκας Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΔΑ

Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

«Η ΔΕΔΑ, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να αποκτήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:

– Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας

– Την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου

– Περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Η α΄ φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων σε αυτές τις τρεις πρώτες περιφέρειες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

«Αναγνωρίζουμε ότι, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιες αστοχίες τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και στη «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους», επεσήμανε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Εμείς, ως νέα διοίκηση, έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ένα «restart», υπογράφοντας μια «συμφωνία αλήθειας» τόσο με τους πολίτες και μελλοντικούς χρήστες όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, επενδύοντας στην καινοτομία.

Ταυτόχρονα, τα δίκτυά της έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν:

– Τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ

– Η δημιουργία εξόδων του TAP

– Η χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG)

– Η χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

«Τα έργα της ΔΕΔΑ, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περιοχές που πλήττονται μακροχρόνια από την κρίση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα δώσουν κίνητρα για επιστροφή στη χώρα επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί σε όμορες χώρες εξαιτίας και του ακριβού κόστους ενέργειας», σημείωσε ο κ. Τσάκας προσθέτοντας ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για μία δίκαιη και οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στήριξη των Ευρωπαίων που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ζητά η Έλενα Κουντουρά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών της ΕΕ που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, όπως επίσης και τη χρηματοδοτική ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβασή τους, ζήτησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

H Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εκπροσώπησε την GUE/NGL στη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με την αρμόδια Επίτροπο, για τα ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η κυρία Κουντουρά ζήτησε συγκεκριμένα να δοθεί σαφής εικόνα όσον αφορά το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει τα νοικοκυριά στις χώρες της ΕΕ, καθώς και τις πολιτικές και ισχύοντα μέτρα που αξιολογούνται θετικά για την αντιμετώπισή της.

Επικαλέστηκε τον σχετικό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη-μέλη όφειλαν να συμπεριλάβουν στοιχεία και εκτιμήσεις για το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας, στο πλαίσιο των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα που κατέθεσαν έως το τέλος του 2019.

Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, όσον αφορά την καθοδήγηση και στήριξη των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που προβλέπεται τόσο στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όσο και στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θίγοντας το μείζον θέμα της νησιωτικότητας, η κυρία Κουντουρά τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μία μόνιμη ευρωπαϊκή δομή ή όργανο που θα στηρίξει την προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα των νησιών της ΕΕ .

«Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια μπορεί όχι μόνο να συντελέσει σε μεγαλύτερη αυτάρκεια και ευημερία των νησιών, αλλά και να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις τοπικές κοινότητές τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε να υπάρξει σχέδιο στήριξης των παραγωγικών τομέων των νησιών, όπως η γεωργία, η αλιεία, των τοπικών βιομηχανιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενεργειακή μετάβασή τους, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης έργων στα νησιά ή Ταμείου χρηματοδότησης των νησιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση των πρατηρίων EKO με τη συμμετοχή της SIRECLED

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ενεργειακή αναβάθμιση στα πρατήρια βενζίνης EKO

Η ΕΚΟ, σε συνεργασία με την έδρα Φωτοτεχνίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχεδίασε και πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη τεχνική αξιολόγηση των προσφερόμενων εξειδικευμένων λύσεων φωτισμού πρατηρίων που παρέχονται στην αγορά. Βάσει ηλεκτρονικού μοντέλου προσομοίωσης πρότυπου πρατηρίου, κατέληξε στην επιλογή των βέλτιστων προτάσεων αναφορικά με την αρτιότητα φωτιστικού αποτελέσματος, αλλά και την μέγιστη ενεργειακή εξοικονόμηση.

Μέσω αυτού του έργου, τα πρατήρια ΕΚΟ επιτυγχάνουν σημαντικά αναβαθμισμένο φωτισμό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και προσβλέπουν σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία η ΕΚΟ επέλεξε, μεταξύ άλλων, την Ελληνική εταιρεία παραγωγής φωτιστικών σωμάτων LED, SIRECLED, αναθέτοντάς της τον φωτισμό των στεγάστρων του δικτύου πρατηρίων της σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κύπρο. Τα εξειδικευμένα φωτιστικά στεγάστρων και περιμετρικού φωτισμού τεχνολογίας LED της εταιρείας SIRECLED που επιλέχθηκαν, εξασφαλίζουν βέλτιστα ποιοτικά αποτελέσματα στον απαιτητικό χώρο ενός πρατηρίου.

Η SIRECLED, λειτουργώντας από τις σύγχρονες παραγωγικές της εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής, σχεδιάζει, παράγει και εγκαθιστά φωτιστικά LED υψηλών προδιαγραφών για απαιτητικές εφαρμογές, όπως σε εργοστάσια, αποθήκες, αυτοκινητόδρομους, δημοτικό οδοφωτισμό και τούνελ. Τα φωτιστικά της SIRECLED έχουν αποδεδειγμένα επιτύχει εξοικονομήσεις ενέργειας άνω του 70% σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής της ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της ενεργειακής αειφορίας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδυτικών κινήσεων.

Η SIRECLED, με συνέπεια και επιμονή, επενδύει σε προϊόντα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην επίτευξη των υψηλών στόχων ενεργειακής αειφορίας και αυτονομίας που έχει θεσπίσει η χώρα μας για τα αμέσως επόμενα χρόνια, στόχους οι οποίοι αποτελούν σήμερα ορόσημο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα