Νίκος
Καραγιάννης

Την δημοπράτηση δύο ακόμα βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική προγραμματίζει η ΕΥΔΑΠ στα πλαίσια των επενδύσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για να καλύψει την Ανατολική Αττική.

Σε χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χαράλαμπος Σαχίνης και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος αποκάλυψαν πως θα ξεκινήσουν δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για ένα νέο Βιολογικό (ΚΕΛ) για τις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου-Σπατών-Αρτέμιδας και ακόμα έναν στον Μαραθώνα.

Ο Βιολογικός (ΚΕΛ) της Ραφήνας έχει κόστος 92 εκατ. ευρώ και ο Βιολογικός (ΚΕΛ) του Μαραθώνα 52 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Επιπρόσθετα το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο Βιολογικός Κορωπίου-Παιανίας που κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής.

Με τα προγραμματιζόμενα έργα η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να καλύψει 400.000 κατοίκους με 1.500 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης και ένα συνολικό προϋπολογισμό έργων 700 εκατ. ευρώ. Σε διευκρινιστική ερώτηση έγινε γνωστό πως σε αυτή τη φάση θα καλυφθούν όλοι οι μεγάλοι Δήμοι της περιοχής για να αποφύγει την επιβολή προστίμων από την ΕΕ.

Ωστόσο έγινε γνωστό πως θα μείνουν εκτός κάποιες μικρές περιοχές (οικισμοί) χωρίς όμως να γίνει αναφορά ποιες είναι αυτές. Επίσης ειπώθηκε ότι θα υπάρξει μελλοντικά και νέο πακέτο έργων που θα καλύψει το σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Το 2022 θα προκηρυχθεί επίσης διαγωνισμός για το δίκτυο αποχέτευσης των περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά τα έργα έχουν ως εξής

Παιανία: έχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 εξωτερικές διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά

Παλλήνη: Ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ανθούσα, Γέρακας και Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ και προβλεπόμενη διάρκεια 48 μήνες

Ραφήνα: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς προϋπολογισμού € 31,6 εκ. και προβλεπόμενη διάρκεια 40 μήνες

Πικέρμι: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, στις περιοχές Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, προϋπολογισμού € 16,5 εκ. και προβλεπόμενη διάρκεια 36 μήνες.

Νέα Μάκρη – Μαραθώνας : Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα του Δήμου Μαραθώνα, συνολικού μήκους 178 χλμ. Η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού κατασκευής €56 εκ., αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2022 με διάρκεια κατασκευής 40 μήνες.

Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της οριστικής μελέτης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές της Νότιας Παλλήνης (Λεοντάρι – Κάντζα – Αγ. Νικόλαος – Κάτω Μπαλάνα), η δαπάνη κατασκευής του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €15 εκ.

Συνολικά μέχρι και το τέλος του 2021 το 70% των εργολαβιών έχουν δημοπρατηθεί.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

Η διοίκηση έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής. Επίσης όπως τονίστηκε υπάρχει η σκέψη να κατέβουν και στους διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0).

Όπως αναφέρθηκε θα εξεταστεί κατά περίπτωση η συμμετοχή μαζί με κάποια κατασκευαστική εταιρεία καθώς την ΕΥΔΑΠ την ενδιαφέρει το κομμάτι της λειτουργίας (operation).

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο δεκαετίας. Τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν έργα και ανακύκλωση νερού στην Ανατολική Αττική, 200 εκατ. ευρώ αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών και 175 εκατ. ευρώ για έργα μετασχηματισμού.

Το 2021 ήταν πολύ σημαντικό για την ΕΥΔΑΠ καθώς υπεγράφη η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ.Σαχίνη έγινε μια δίκαιη συμφωνία για το παρελθόν και δόθηκε μια εύλογη τιμή για το μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν ενώ η τιμή ανα κυβικό μέτρο την περίοδο 2004-2013 ήταν 0,151 ευρώ, για την περίοδο 2013-2020 ορίστηκε σε 0,115 ευρώ/κ.μ (-23,5%) και για την περίοδο 2021-2040 έπεσε στα 0,089 ευρω/κ.μ δηλαδή μείωση 41,05%. Το τίμημα για την περίοδο 2013-2020 είναι ύψους 157 εκατ. ευρώ.

Το 2021 σε αριθμούς

Για την ΕΥΔΑΠ το 2021 ήταν χρονιά που έκλεισαν εκκρεμότητες και τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη. Τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν:

Η Νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Το Νέο Οργανόγραμμα με έμφαση στη μετεξέλιξη της Εταιρείας σε αναπτυξιακό όχημα

Η Νέα σύμβαση για την Ψυττάλεια με σημαντικές ενεργειακές αναβαθμίσεις

Η Αποστολή λογαριασμών με τα ΕΛΤΑ για 2 έτη και μεταστροφή σε ebill

Τέθηκαν οι βάσεις για τα έργα μετασχηματισμού

Ξεκίνησαν τα έργα Ανατολικής Αττικής σε 4 περιοχές

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn