Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας 25-30 Ιουνίου 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα

Εβδομάδα αναμονής μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που τελείωσε χτες. Αυτό γιατί στα κρίσιμα Υπουργεία Ανάπτυξης, Υποδομών και Οικονομικών δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις που να καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις. Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα:

Το Μετρό Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και το πιο σοβαρό είναι η απογοητευτική πρόοδος των εργασιών. Αυτή την εποχή τα έργα είναι σε κάμψη και πλέον το χρονοδιάγραμμα είναι άγνωστο και χωρίς πυξίδα. Το 2016 φαντάζει ως η ιδανική χρονιά αλλά οι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για αργότερα.

Παράταση για τον Νοέμβριο πήραν τα τρία νέα έργα παραχώρησης στις υποθαλάσσιες σε Λευκάδα, Σαλαμίνα και οδικό άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη. Η νέα γενιά έργων παραχώρησης παίρνει λίγο χρόνο καθώς  ζητήθηκε από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται αλλά και για να ισχυροποιηθούν οι συμμετοχές μιας και η παρούσα περίοδος δεν είναι και η καλύτερη για επενδύσεις.

Άρχισαν τα όργανα και δεκάδες ενστάσεις εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσαν πολίτες και οργανώσεις. Πρώτα θύματα το Ελληνικό αλλά και εταιρείες δημοσίου. Άγνωστο το διάστημα που χρειάζεται για να προχωρήσουν αυτές οι ενστάσεις αλλά και το διάστημα για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Μιλώντας για αποκρατικοποιήσεις ο Σιδηρόδρομος είναι στην κορυφή της λίστας για να ιδιωτικοποιηθεί. Πλέον έχει έρθει η ώρα για να δούμε πως θα μπορούσε να λειτουργεί το μέσο με ιδιωτική πρωτοβουλία μακριά από τα κρατικά γρανάζια. Άραγε θα υπάρξει ενδιαφέρον;

Προχωρούν τα έργα της Siemens  για την σηματοδότηση στις παγωμένες επεκτάσεις σε Ανθούπολη, Ελληνικό και Χαϊδάρι. Σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και οι 7 σταθμοί θα λειτουργήσουν με καθυστέρηση που θα φτάσει τα 4 χρόνια..

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Μέχρι τις 5 Ιουλίου παρατείνονται τα έργα στον Περιφερειακό Δραπετσώνας. Σ εξέλιξη τα έργα κατασκευής του νέου προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια αλλά και τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Τρίκαλα-Λάρισα. Εγκαινιάστηκε το οδικό τμήμα Άγρα-Βρυττά της Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Πάγωσαν και τα έργα στο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Υπεγράφη η σύμβαση για μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Ξάνθη. Ξεκίνησαν τα έργα στον οδικό άξονα Τρίπολη-Σπάρτη. Επτά προσφορές για την κατασκευή εργοστασίου απορριμμάτων στις Σέρρες. Προσωρινός ανάδοχος η ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕ για τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνεται το έργο βελτίωσης του οδικού άξονα Τρικάλων-Καλαμπάκας. Σημαντική αύξηση στη διακίνηση φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά το πρώτο 5μηνο του 2012. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανάπλασης της οδού Μεταμόρφωσης στην Καλαμαριά. Σε εξέλιξη ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου.

Σε περιαστικό πάρκο μετατράπηκε το πάρκο στον Γαλλικό ποταμό στην Θεσσαλονίκη. Στις 7 Αυγούστου η δημοπράτηση του μικρού έργου που θα ολοκληρώσει και τυπικά τον οριζόντιο άξονα της Εγνατίας Οδού.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Κατάρ θα διεκδικήσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ξεκινά η κατασκευή του θεματικού πάρκου της Paramount στην Ισπανία. Στο Βερολίνο αποφασίστηκε η σταδιακή αντικατάσταση συρμών Μετρό και Τραμ από το 2017. Στην Ουκρανία κατασκευάζουν τρένο υψηλών ταχυτήτων για τη γραμμή Κίεβο-Χάρκοβο.

Στα τρία θα σπάσει ο Προαστιακός στο Βερολίνο για να εκχωρηθεί σε ιδιώτες και να υπάρξει ανταγωνισμός. Αλλάζει το όνομα του Big Ben στο Λονδίνο. Στην Ιταλία κατασκευάζεται σιδηροδρομική σήραγγα 17χλμ κάτω από την πόλη της Μπολόνια που θα επιτρέπει την διαμπερή κίνηση σε τρένα υψηλών ταχυτήτων.

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ανασκοπήσεις πατώντας εδώ.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα