Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας 18-24 Ιουνίου 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα σπουδαιότερα νέα η έλευση του Κωστή Χατζηδάκη ως Υπέρ-Υπουργού και η διάλυση δύο ακόμα συμβάσεων σε μεγάλα έργα στον Σιδηρόδρομο

Ιδιαίτερη μπορεί να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που τελείωσε καθώς ξεκίνησε χωρίς Κυβέρνηση και έκλεισε με Κυβερνητικό σχήμα. Η είδηση της εβδομάδας δεν ήταν άλλη από τον διορισμό ως Υπέρ-Υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη, παλιού γνώριμου στα Υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης. Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα:

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης άνοιξε για το κοινό ο σταθμός Αγία Σοφία αλλά το μεγάλο νέο ήταν η εκ νέου μεταφορά της ημέρας δημοπράτησης της πρώτης επέκτασης του δικτύου προς την Καλαμαριά με 5 σταθμούς. Η νέα ημέρα για τους συμμετέχοντες είναι η 6η Ιουλίου όπου θα καταθέσουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές. Η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται στο τέλος του έτους.

Άλλη μία κατρακύλα για τα έργα Σιδηρόδρομου στην Ελλάδα. Διαλύθηκαν οι δύο μεγάλες συμβάσεις στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη που είχε αναλάβει η εταιρεία Μηχανική. Ήδη ετοιμάζεται νέα δημοπράτηση-σκούπα για τα έργα που έχουν απομείνει ύψους άνω των 100εκ.ευρώ και με ορίζονται δημοπράτησης το τέλος του 2012. Πρόκειται για ένα ακόμα απογοητευτικό νέο για τον Σιδηρόδρομο που παρά το γεγονός της δαπάνης δισεκατομμυρίων  για έργα η απόδοση είναι πολύ μικρή.

Ελπίδες πως θα ξεκινήσουν και πάλι τα έργα στους 4 αυτοκινητόδρομους που έχουν σταματήσει εδώ και 1,5 χρόνο δίνει η νέα Κυβέρνηση. Ολυμπία, Ιόνια ,Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεμπλοκαριστούν τα μεγάλα αυτά έργα. Μαζί τους αγωνιούν και χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν άνεργοι λόγω του κλεισίματος των εργοταξίων.

Ισχυρή θέληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον εκσυγχρονισμό για την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου στο τμήμα Λάρισα-Βόλος. Προτάσεις για χρηματοδότηση στο JESICCA αλλά και πιέσεις προς όλες τις πλευρές στοιχειοθετούν τις δράσεις της Περιφέρειας.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η ανάπλαση της Δημητρακοπούλου στον Κορυδαλλό, έργο αποχέτευσης στην Ύδρα, έργο αποχέτευσης στο Καπανδρίτι. Επεκτείνεται μέχρι τον Ψαθόπυργο ο Προαστιακός της Πάτρας.

Advertisement

Υπεγράφη η σύμβαση για ευρεία ανάπλαση στο κέντρο της Βέροιας. Πρόσκληση ενδιαφέροντος για αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων σε Μακεδονία και Θράκη. Συνεχίζονται έργα υποδομών 59εκ.ευρώ σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ένα βήμα μπρος για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος με την χωροθέτηση του κτιρίου.

Έργα 26,5εκ.ευρώ στο Δήμο Τεμπών. Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Σε εξέλιξη όμως είναι και τα έργα ανάπλασης για την Πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη. Στο προσκήνιο και πάλι η δημιουργία υδατοδρομίων στην χώρα. Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Φλώρινα-Πισοδέρι.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινά ανάπλαση 26 δις ευρώ, η μεγαλύτερη παγκοσμίως στη Νότια Κορέα το 2013. Πτώση των κατασκευών σε όλη την Ευρώπη δημιουργεί ερωτήματα. Κινεζικές και άλλες εταιρείες δίνουν μάχη για έργα πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία. Η Τουρκία ξεκινά και εκείνη έρευνες βορείως της Κύπρου.

Στην Κίνα θέλουν να χτίσουν ουρανοξύστη 838 μέτρων σε μόλις 90 ημέρες. Στη Βουλγαρία κατέθεσαν τρεις προσφορές για γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ανασκοπήσεις πατώντας εδώ.

Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα