Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στα έργα υποδομών την εβδομάδα 9-15 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Δείτε ποια ήταν τα κυριότερα νέα για τα έργα σε όλη την Ελλάδα και όχι μονο

Η Μεγάλη εβδομάδα κύλησε με αποκορύφωμα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αυτό θα επιφέρει μία νέα καθυστέρηση στην προώθηση των έργων που τουλάχιστον πρέπει να δημοπρατηθούν από Υπουργεία και θα περιμένουν το νέο πολιτικό σχήμα.
 
Μικρά αλλά σημαντικά ήταν τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας και θα τα μάθουμε τώρα ένα προς ένα:
 
Στους Αυτοκινητόδρομους δίνεται πλέον η δυνατότητα λειτουργίας σταθμών διοδίων σε ημιτελή τμήματα αν αυτό προέρχεται από την αδυναμία του Δημοσίου να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό το επόμενο διάστημα να δούμε διόδια σε δρόμους εργοτάξια..
 
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε ήδη το δυτικό τμήμα της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης ΠΑΘΕ-Ευκαρπία. Το έργο περιλαμβάνει την ανισοπεδοποίηση του τμήματος και την μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο. Η δημοπράτηση του μεγάλου κυκλοφοριακού έργου αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.
 
Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι πλέον σε θέση ετοιμότητας και η σήραγγα Αργυρούπολης όλο και κερδίζει έδαφος παρά το γεγονός πως δεν ήταν στην τελευταία εκδοχή του Ρυθμιστικού της Αθήνας. Αναφορικά με τις υπόλοιπες κατασκευές περιμένουμε την επέκταση της Δυτ. Περιφερειακής μέχρι το Ελληνικό, την επέκταση της Κύμης και την επέκταση μέχρι την Ραφήνα.
 
Εγκρίθηκε και η δημοπράτηση του τρίτου μεγάλου νέου έργου παραχώρησης. Ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Θήβα- Υλίκη μήκους 50χλμ. θα είναι ένας νέος οδικός άξονας που θα παρακάμπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και θα εξοικονομεί 60χλμ σε αυτούς που κινούνται από και προς την Πελοπόννησο.
 
Προγραμματική συμφωνία για την χρηματοδότηση του Δήμου Αθηναίων δίνει την δυνατότητα μέσω του ΕΣΠΑ να δοθούν 120εκ.ευρώ για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης που σήμερα παραπαίει.
 
Επιτυχημένος ήταν ο διαγωνισμός για τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου των Χανίων. Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η Κυπριακή εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ με έκπτωση 48% κάνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε έργα μεγάλου προϋπολογισμού στην Ελλάδα.
 
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με καθυστέρηση ενός έτους η πεζοδρόμηση της οδού Βασιλίσσης Όλγας στο κέντρο της Αθήνας και πλέον το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Πρόκειται για ένα έργο που άνηκε στα λεγόμενα Ολυμπιακά που ξέμειναν και πλέον ελπίζουμε αυτή τη φορά να γίνει πραγματικότητα.
 
Στα κόμματα της Βουλής δόθηκε το σχέδιο σύμβασης για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Οι πρώτες έρευνες αναμένεται να διεξαχθούν προς το τέλος του έτους και ακολούθως αρχές του επόμενου έτους θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα και ίσως τις πιθανολογούμενες ποσότητες.
 
ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Στην Θεσσαλονίκη εγκρίθηκαν σειρά από πεζοδρομήσεις και αναπλάσει σε όλη την πόλη. Στο Καρπενήσι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός της Αστικής Ανάπλασης. Σε πράσινη λεωφόρο θα μετατραπεί η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ηράκλειο. Σε άμεση προκήρυξη είναι πλέον το έργο ολοκλήρωσης του κόμβου στον Άγιο Δημήτριο Άρτας που ανήκει στην Ιόνια Οδό.
 
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα έργα στην παραλιακή λεωφόρο Γαρίτσας στην Κέρκυρα. Άμεση δημοπράτηση θα έχουμε για 3 έργα ΣΔΙΤ σε Δυτική Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία. Ξεκίνησε το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου του Ναυπλίου. Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για το 3ο τμήμα του νέου λιμανιού της Πάτρας.
 
Άνοιξε και πάλι μετά από χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι Σαντορίνης. Σε 4 αεροπορικές εταιρείες μοιράστηκε το έργο των επιδοτούμενων άγονων γραμμών. Προχωρούν οι μελέτες για το κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη- Σύνορα. 14 εταιρείες γίγαντες πέρασαν στη  Β` φάση της ΔΕΠΑ.  Υπογράφηκε και ξεκινά η κατασκευή για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Χανιά.
 
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχεδόν έτοιμο είναι το νέο μεγάλο εμπορικό κέντρο στην πόλη των Σκοπίων. Στο Βέλγιο σε απεργία 4 ημερών προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς μετά από θάνατο ελεγκτή λόγω ξυλοδαρμού. Στη Γαλλία ξεκινά η κατασκευή 4 γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στις Δυτικές Ακτές. Στην Ιαπωνία ξεκινά η κατασκευή του φ/β πάρκου στη χώρα  με 70MW. Η Ουκρανία έχει επενδύσει 3,3 δις ευρώ σε υποδομές.
 
Πηγή:ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα