Connect with us

Ανασκοπήσεις

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: τα σημαντικότερα γεγονότα στα έργα υποδομών την περίοδο 27 Μαΐου μέχρι 10 Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η καθιερωμένη ανασκόπηση περιλαμβάνει τις δύο τελευταίες εβδομάδες

Φτάνοντας στις δεύτερες εκλογές οι ειδήσεις γύρω από τα έργα υποδομής γίνονται όλο και πιο «μαύρες».  Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλα οράματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα χαραμάδες ελπίδας. Ας δούμε την ειδησεογραφία:

Στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) σε λίγες μέρες θα παραδοθεί το τμήμα  Τσακώνα-Βόρεια Είσοδος Καλαμάτα. Με αφορμή το δημοσίευμα για έναρξη λειτουργίας σταθμού διοδίων άρχισαν οι αντιδράσεις με πρώτη την Περιφέρεια που ζήτησε την ανάκληση της λειτουργίας του.

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργήσει η κατάσταση στο Μετρό Θεσσαλονίκης που 6 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών φαίνεται πως και πάλι έχει σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τα δεκάδες δημοσιεύματα η χρονική διάρκεια θα μεγαλώσει και πάλι καθώς χρήματα δεν υπάρχουν ενώ και τα προβλήματα δεν φαίνεται να λύνονται. Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση…

Όαση στο χάος των ημερών το έργο της ανάπλασης του παλιού Ιππόδρομου στο Φαληρικό Δέλτα. Το έργο χρηματοδοτείται 100% από το Ίδρυμα Νιάρχου και οι τεχνικές εταιρείες όπως είναι φυσικό «σφάζονται» για να το αποκτήσουν. Μέσα στον Ιούνιο περιμένουμε τον ανάδοχο που θα ξεκινήσει το έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμένο χρονοδιάγραμμα στα τέλη του 2015.

Άλλο ένα καλό νέο, η υπογραφή μνημονίου μεταξύ Αττικό Μετρό- ΚΤΕΛ, Δήμου Αιγάλεω για την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου τερματικού σταθμού στον Ελαιώνα  που θα καταργήσει τους σημερινούς καταθλιπτικούς σταθμούς-αποθήκες σε Λιοσίων και Κηφισό. Το κύριο πρόβλημα είναι πλέον η εύρεση χρηματοδότησης για αυτό το σημαντικό συγκοινωνιακό έργο.

Μιας και μιλάμε για Μνημόνια που είναι και επίκαιρα, άλλο ένα μνημόνιο είχαμε μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ιδρύματος Ωνάση για το μεγάλο έργο του Re-think Athens.  Εδώ έχουμε την αλλαγή όψης του κεντρικότερου δρόμου της Αθήνας και την χρήση του ως βιώσιμου πεζόδρομο με παράλληλη χρήση από το Τραμ. Εξελίξεις αναμένουμε μετά το καλοκαίρι.

180εκ.ευρώ ενέκρινε η Ε.Ε προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία που είναι υπό κατασκευή. Τα νέα είναι ευχάριστα καθώς παρά τα προβλήματα οι εργασίες προχωρούν καλά και μάλιστα υπάρχει σημαντική πιθανότητα να λειτουργήσει το πρώτο τμήμα, αυτό της παράκαμψης Αμφιλοχίας στις αρχές του 2013.

Στην υπόθεση των Ομολόγων Μεγάλων Έργων τώρα, συντάσσεται φάκελος με οδικά και σιδηροδρομικά έργα προκειμένου να τα αξιολογήσουν στις Βρυξέλλες και να χρηματοδοτηθούν απευθείας από εκεί. Με αυτά τα ομόλογα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οραματικά αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Σε δημοπράτηση είναι τα έργα: αποχέτευσης στον Μακρύγιαλο Πιερίας, αντιπλημμυρικό στην Νέα Πέραμο. Υπεγράφησαν οι συμβάσεις: του οδικού άξονα Σοφάδες-Φίλια, η κάλυψη του χειμάρρου Διακονιάρη. Ξεκίνησαν  οι διαγωνισμοί 4Χ4 σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Ολοκληρώνεται και η πεζοδρόμηση της Οδού Ερμού στη Χαλκίδα.

Στα σκαριά μεγάλη ανάπλαση στο κτήμα Τατοίου στην Βόρεια Αττική. Στην Αθήνα θα αποκατασταθούν 5 μνημεία στον Κεραμεικό. Έτοιμο για υπογραφή είναι το οδικό έργο Γορίτσα-Αγριά στον Περιφερειακό Βόλου. 1,5 δις ευρώ ζητείται για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.

Στο ΕΣΠΑ μπήκαν: έργο ανάπλασης του Δήμου Αγιάς, έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Ύδρα, η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλίας, έργο αποχέτευσης στη Μονεμβασιά, έργο αποχέτευσης στα Λουτρά Αιδηψού κ.α

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην Κύπρο: Τρεις είναι οι ενδιαφερόμενοι για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Σε εξέλιξη μελέτη για σιδηροδρομικό δίκτυο. Με Γαλλό-κυπριακά κεφάλαια θα γίνει η επένδυση στη Μαρίνα Λάρνακας. Η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει το έργο του Tirana Business στην Αλβανία.

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες Ανασκοπήσεις πατώντας εδώ.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα