Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκόπηση 5-18 Δεκεμβρίου 2016: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόλις 2 Εβδομάδες έμειναν για να τελειώσει το 2016. Στη διάρκεια τω 2 περασμένων εβδομάδων είχαμε εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα, με κυρίαρχη τη δημοπράτηση της Ανάπλασης Φαλήρου. Σε γενικό πρόσημο έχουμε μία κινητικότητα εξαιρετική και σίγουρα ενδιαφέρουσα. Για να δούμε:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Νέο ρεκόρ όλων των εποχών ένα μήνα πριν κλείσει το 2016 έκανε το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Ξεπέρασε το περυσινό ρεκόρ των 18,1εκ.επιβάτες, έχοντας ήδη φτάσει τον Νοέμβριο τους 18,6εκ.επιβάτες. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν τελικά θα καταφέρει να ξεπεράσει τους 20εκ.επιβάτες μέσα στο 2016.

Ομόφωνη ήταν η συμφωνία για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι Μετροπόντικες είναι στο τελικό στάδιο διάνοιξης από Πατρικίου στην Ανάληψη ολοκληρώνοντας το ταξίδι τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα.

Κλείδωσε η λειτουργία του τελευταίου υπό κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Μαρτίου. Περιλαμβάνει τη Μεγάλη Σήραγγα Τεμπών μήκους 6χλμ και ακόμα δύο, ακόμα μία στα Τέμπη (2χλμ) και στον Πλαταμώνα (6χλμ).

Το 2018 θα ξεκινήσουν τα έργα για την επένδυση των 180εκ.ευρώ στο Εμπρορευματικό Κέντρο Θριασίου. Περιλαμβάνουν έργα υποδομής-επιδομής για σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες, γερανογέφυρες κλπ

Η ΑΚΤΩΡ είναι μειοδότρια στα έργα της Ανάπλασης Φαλήρου. Το κόστος είναι 150εκ.ευρώ και η διάρκεια των έργων 21 μήνες. Με την ολοκλήρωση θα μεταμορφωθεί η όψη του Όρμου Φαλήρου, θα υπογειοποιηθεί η παραλιακή, θα γίνουν σημαντικά αντιπλημμυρικά ενώ θα δημιουργηθεί και το πρώτο παράκτιο αστικό πάρκο της Αθήνας.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Η ΕΡΓΟΜΑΡΕ είναι ανάδοχος του έργου επέκτασης του Λιμένα Ερεικούσας και η ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ σε αντιπλημμυρικό έργο στον Κηφισό. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκαν τα έργα για την ολοκλήρωση του Βιολογικού Ορχομενού, αποχετευτικά στη Θεσπρωτία, μονάδα αφαλάτωσης σε Σκύρο και Αργοστόλι,σχολεία στη Δ.Ελλάδα και η Μονάδα Απορριμμάτων στις Σέρρες.

Ξεκινά η επένδυση των 600εκ.ευρώ στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ζητείται σιδηροδρομική σύνδεση Πέλλας με Θεσσαλονίκη. Αναβάλονται για 6 μήνες τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία για να μην χαθεί η τουριστική σεζόν. Η ΕΡΤΕΚΑ ανάδοχος των έργων για το Λιμάνι Σιγρίου στη Λέσβο. Ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 51εκ.επιβάτες στο εντεκάμηνο κατέγραψαν τα Ελληνικά Αεροδρόμια. 6 νέες πεζογέφυρες με 13εκ.ευρώ θα δημοπρατήσει το Υπ.Υποδομών.

Στο ΕΣΠΑ έργα ύδρευσης σε Ορεστιάδα, Καβάλα, μονάδα κομποστοποίησης στη Φωκίδα. 780εκ.ευρώ σε ενεργειακές επενδύσεις σε Αμφιλοχία-Κρήτη ετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο Μάντσεστερ ξεκινά νέα επέκταση του Τραμ. Στο Ισραήλ η Energean απέκτησε 2 κοιτάσματα φυσικού αερίου. Επιπλέον 20 νέους συρμούς για τη Γραμμή 4 στο Μετρό του Παρισίου από την Alstom. Στα 500.000 έφτασαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Στην κυκλοφορία δόθηκε η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στον Κόσμο 57χλμ στην Ελβετία γνωστή ως Gotthard Base Tunnel. Ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα. Στο Βέλγιο ξεκινά η κατασκευή για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας.

ypodomes.com

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps