Πολλά και σημαντικά συνέβησαν στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου το 2016. Κυριάρχησαν οι ειδήσεις για τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα ενώ δεν έλειψαν σημαντικά έργα και ζητήματα τοπικού αλλά και υπερτοπικού ενδιαφέροντος όπως η επαναδημιουργία της Λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία, οδικά έργα στη Στερεά, το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αλλά και η συνέχιση των κτηματογραφήσεων. Αναλυτικά:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ειδησεογραφικά κυριάρχησε το θέμα της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65, όπου το έργο σχεδόν ολοκληρώθηκε μέσα στο 2016. Επίσης σχεδόν έτοιμο προς ολοκλήρωση είναι, μετά από χρόνια, το έργο της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα που συνδέει Θεσσαλία και Κ. Μακεδονία. Τέλος, πλούσια υπήρξε η ειδησεογραφία για τα σιδηροδρομικά έργα Τιθορέας-Δομοκού και τα επερχόμενα έργα Λάρισας-Βόλου και Παλαιοφάρσαλου-Καλαμπάκας (αφορά την ηλεκτροκίνηση).
Σε επίπεδο έργων τοπικού ενδιαφέροντος, είχαμε την ολοκλήρωση του κλειστού γηπέδου Σκιάθου και την παράδοση τμήματος της Παράκαμψης Καρδίτσας ενώ επίσης, στα έργα υπό δημοπράτηση, η Προμηθέας αναδείχθηκε ανάδοχος της βελτίωσης του δρόμου Βελεστίνο-Βόλος.
Υπεγράφησαν: το έργο αποπεράτωσης του Φράγματος Ληθαίου στην Καλαμπάκα, η σύμβαση ύδρευσης της Ανατολικής Καρδίτσας και η σύμβαση για Βιολογικό σε Αγιόκαμπο, Κάτω Σωτηρίτσα και Βέλικα ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου έπεσε και η αυλαία για το περίφημο λεωφορείο χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα που «επισκέφθηκε» πιλοτικά την πόλη στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2.
Υπεγράφη επίσης η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το υδατοδρόμιο στη Σκόπελο, πραγματοποιήθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου και Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες και ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο αναβάθμισης στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Το φυσικό αέριο «έφτασε» Φάρσαλα και Βόλο καλύπτοντας έτσι το 54% της Θεσσαλίας με την προοπτική να επεκταθεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια μέχρι το 2021.
«Πράσινο φως» πήραν η κατασκευή της Τρικάλων-Άρτας και η κατασκευή του φράγματος στο Δήμο Σούρπης και δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια σε περιβαλλοντικά έργα και έργα ύδρευσης σε Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία. Βόλος και Λάρισα χρηματοδοτήθηκαν με 25 εκατ. ευρώ για ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις.
Τέλος, δεν έλειψαν εντάξεις συγχρηματοδοτούμενων έργων για αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων αλλά και κοινωνικών δομών με την χρονιά να κλείνει με πιέσεις της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας και την δρομολόγηση του καθαρισμού της κοίτης του Ενιπέα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και η δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας απασχόλησαν ειδησεογραφικά την Περιφέρεια Στερεάς από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους. Ξεκίνησαν οι μελέτες για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι ενώ είχαμε και σημαντικές εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ 2014-2020 όπως αυτά της σύνδεσης Γλύφας με τον ΠΑΘΕ και φυσικά το Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65.
Εντυπωσιαστήκαμε από τα σιδηροδρομικά έργα στο Τιθορέα-Δομοκός και τη Σιδηροδρομική Γέφυρα 26 ενώ ενθαρρυντικά ήταν τα νέα για τη επόμενη γενιά σιδηροδρομικών έργων, μεταξύ των οποίων, και η παράκαμψη Αττικής μέσω του άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη.
Άλλες εξελίξεις στον τομέα των οδικών έργων που ξεχώρισαν, ήταν η παράδοση της οδικής γέφυρας άνω διάβασης στην Εθνική Οδό Λαμίας Καρπενησίου και οι εγκρίσεις γενναίων χρηματοδοτήσεων για οδικές βελτιώσεις στο δίκτυο της Εύβοιας, της Σκύρου και της Φθιώτιδας.
Στο μέτωπο των έργων πολιτισμού, εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, χρηματοδοτήθηκαν έργα αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας με 1,05 εκατ. ευρώ και ξεκίνησαν έργα αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Περιφέρεια.
Σημαντικά ήταν όμως και τα περιβαλλοντικά έργα καθώς άλλαξε σελίδα η διαχείριση των αποβλήτων στον επιβαρυμένο Ασωπό με την δρομολόγηση μελετών για την κατασκευή μονάδας απορρύπανσης ενώ επίσης εγκρίθηκαν έργα αποχέτευσης σε Λιβαδειά, Καρπενήσι, Στυλίδα και Εύβοια. Η κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης και Χ.Υ.Τ.Υ. στη Φωκίδα και βιολογικού καθαρισμού στον Ορχομενό, εξασφάλισαν επίσης Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Η Χαλκίδα έγινε «εξυπνότερη» με την υιοθέτηση αυτοματοποιημένου συστήματος στάθμευσης και φωτισμού το οποίο και θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία ενώ στο τέλος του έτους η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) ανακοίνωσε δημοπράτηση ύψους 36,3 εκατ. ευρώ για 11 Αιολικά Πάρκα στο Αιγαίο, συμπεριλαμβάνοντας στο σχέδιο της και το Μαρμάρι Εύβοιας με την κατασκευή πάρκου σχύος 5,4 MW.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Όπως θα ήταν αναμενόμενο, εκτός από τις πολλαπλές εμπλοκές του έργου ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, οι αυτοκινητόδρομοι επικράτησαν στην ειδησεογραφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η Ολυμπία Οδός και ο Μορέας στάθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής, η μεν αναφορικά με την πρόοδο των πραγματικά απαιτητικών εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το νήμα του Μαρτίου 2017 και την παράδοση του Κόρινθος-Κιάτο και ο δε για τα εναπομείναντα τμήματα που δόθηκαν σταδιακά μέχρι και τον Δεκέμβρη στην κυκλοφορία από την αρχή του έτους (μεταλλική γέφυρα Τσακώνας, κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη, κόμβος Μεγαλόπολης και η Περιμετρική Καλαμάτας) καθιστώντας τον, τον πρώτο, πλήρως ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο της χώρας.
Άλλα σημαντικά «οδικά νέα» ήταν οι εξελίξεις σχετικά με το έργο Καλό Νερό-Τσακώνα, αρχικά τμήμα της Ολυμπίας Οδού, που αποκόπηκε από την παραχώρηση και απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και η ολοκλήρωση της παράκαμψης Σπάρτης με την παράδοση του τμήματος Σκούρα-Πυρί.
Μετά από πολλές παλινδρομήσεις, τα σιδηροδρομικά έργα στη Βόρεια Πελοπόννησο φάνηκαν να σταθεροποιούνται, με το Υπουργείο κιόλας να εξαγγέλλει τη λειτουργία του τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη μέσα στο 2017, χωρίς ηλεκτροκίνηση. Έγιναν επίσης κινήσεις για την τουριστική εκμετάλλευση του εγκαταλειμμένου σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας συνδέθηκε με 7 νέους διεθνείς προορισμούς μεταξύ των οποίων η γειτονική Ιταλία και η Βόρεια Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία, Δανία) ενώ πέτυχε και καθημερινή σύνδεση με το αεροδρόμιο Αθηνών. Στη Μεσσηνία, ξεκίνησε επίσης η διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων Καλαμάτας και Πύλου.
Σε επίπεδο περιβαλλοντικών έργων, είχαμε σημαντικά αποχετευτικά σε Νεμέα, Λεωνίδιο και Καλαμάτα ενώ το φράγμα του Ασωπού Κορινθίας, έργο 58,75 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2010, πήρε παράταση για το τέλος του 2016 χωρίς ωστόσο να έχει παραδοθεί μέχρι και σήμερα. Στο ΠΔΕ εντάχθηκαν έργα ηλεκτρονικής διαχείρισης δικτύων ύδρευσης στην Κόρινθο και μπήκε στην τελική ευθεία το σημαντικό λιμενικό έργο στον προσήνεμο μώλο Γυθείου κλείνοντας μια γενικά, χλιαρή χρονιά όσον αφορά τα έργα στην Περιφέρεια.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας