Ενδιαφέρουσες ήταν οι εξελίξεις στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας αλλά και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ειδησεογραφικά κυριάρχησαν για άλλη μια φορά μεγάλα ενεργειακά έργα όπως ο TAP και οι νέες λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα, οδικά αλλά και σιδηροδρομικά έργα όπως οι παραδόσεις συνδετήριων οδικών αρτηριών με τον άξονα της Εγνατίας και η σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινας-Καστοριάς-Αλβανίας μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II, «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020». Φυσικά δεν έλειψαν και έργα περισσότερο τοπικού ενδιαφέροντος. Αναλυτικά:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η πολυπόθητη υλοποίηση της «σιδηροδρομικής Εγνατίας», του φιλόδοξου αυτού project, με κόστος 5 δισ. ευρώ, που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη, συζητήθηκε από την έναρξη κιόλας του 2016. Στην αρχή του έτους ολοκληρώθηκε επίσης ο κάθετος της Εγνατίας μεταξύ Φλώρινας και Νίκης ενώ ξεκίνησαν μελέτες για το οδικό έργο Φλώρινας-Πτολεμαΐδας.
Σε πλήρεις ρυθμούς προχώρησε η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δ. Μακεδονίας, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογήθηκαν 2 νέες λιγνιτικές μονάδες, μία στη Φλώρινα και μία στην Πτολεμαΐδα. Στη Φλώρινα, κατόπιν υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Κινεζικής CMEC, άνοιξε ο δρόμος για επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» άγγιξαν τα 1,4 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας το 2020. Η τηλεθέρμανση Φλώρινας ήταν άλλο ένα έργο με ιδιαίτερη βαρύτητα στον ενεργειακό τομέα για την Περιφέρεια.
Το έργο για τη νέα Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη, δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Αύγουστο 2016 με αρχικό προϋπολογισμό περίπου στα 39 εκατ. ευρώ. Στη Φλώρινα, παραδόθηκε επίσης το φράγμα Τριανταφυλλιάς με ικανότητα άρδευσης 45.000 στρ. και παράλληλης υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής ενώ η κατασκευή του φράγματος του Νεστορίου Καστοριάς παρατάθηκε κατά 32 ολόκληρους μήνες, δηλαδή για το 2019. Η χρονιά έκλεισε με μια πρωτοποριακή κίνηση της Περιφέρειας, την ίδρυση του ΤΑΔΥΜ (Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας), ενός χρήσιμου και καινοτόμου χρηματοδοτικού εργαλείου αναπτυξιακού χαρακτήρα με τη σύμπραξη του ΕΤΕΑΝ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Η γεωγραφική εγγύτητα των Περιφερειών της Μακεδονίας καθόρισε για άλλη μια φορά την ειδησεογραφία και την κοινή τους θεματολογία εφόσον ο TAP και η Εγνατία, που διατρέχουν ολόκληρη την περιοχή, απασχόλησαν και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ποικίλα έργα τοπικού ενδιαφέροντος δεν έλειψαν ούτε σε αυτή την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα:
Η χρονιά ξεκίνησε με τη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με στελέχη της Βουλγαρικής τοπικής αυτοδιοίκησης για την διάνοιξη του στρατηγικού οδικού άξονα Δημαρίου-Ρούντοζεμ καθώς και βελτιωτικές παρεμβάσεις στις υποδομές του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας-Μακάζα. Δημοπρατήθηκαν επίσης οδικά έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ σε Ροδόπη και Δράμα ενώ παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος της Εγνατίας στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Ολοκληρώθηκε ο νέος κάθετος οδικός άξονας για την αποσυμφόρηση του Νυμφαίου.
Στο «σιδηροδρομικό μέτωπο», η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των δρομολογίων προς Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια και Δικαία. Ξεκίνησε επίσης η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καβάλας, στο οποίο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, εργασίες αναβάθμισης που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017. Στο τέλος της χρονιάς η αεροπορική Ellinair ανακοίνωσε την απευθείας σύνδεση της Καβάλας με Μόσχα και Αγία Πετρούπολη από το καλοκαίρι 2017.
Το κοίτασμα του Πρίνου επανήλθε δυναμικά στο ενεργειακό προσκήνιο με επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ και σημαντική αναβάθμιση των εκτιμώμενων κοιτασμάτων από την Energean, που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Τα έργα για τον TAP έτρεξαν σε πλήρεις ρυθμούς ενώ δρομολογήθηκε και η υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB.
Σε επίπεδο περιβαλλοντικών έργων, στο μικροσκόπιο μπήκε η αντιπλημμυρική θωράκιση της λεκάνης απορροής Έβρου χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί κάποια παρέμβαση καθώς απαιτούνται τόσο διακρατικές συμφωνίες όσο και λεπτομερής αποτίμηση των κλιματικών αλλαγών. Επίσης υπεγράφησαν και ξεκίνησαν έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στο Ίασμο.
Έργα ύδρευσης πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, στη Διαλαμπή του Δήμου Ιάσμου, στην Ξάνθη, την Καβάλα κα αλλά και στη Σιδηρού Σουφλίου με συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Η χρονιά για την Περιφέρεια ΑΜΘ είχε στο επίκεντρό της, όπως θα ήταν λογικό, τις εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και τις καθέτους της Εγνατίας σε μια κατά τα άλλα άνυδρη χρονιά όσον αφορά μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV